МАДА га у стопу прати карма његовог лика из светски популарног серијала „Игра престола” (понедељком на ХБО у 3.00 и увече у 20.00, а на ХБО ГО кад год), лорда Болтона, за младог велшког глумца Ивана Реона (30) тешко би се могло рећи да је, попут Ремзија, најомраженији ТВ мушкарац на свету. Како и сам признаје, то није непоштен опис роле коју дочарава пред камерама, с обзиром на то да је његов јунак одговоран за неке од најгнуснијих сцена у серији. „Забрињавајући су радост и уживање с којима он приступа својим злоделима”, искрен је Реон, а у ексклузивном интервјуу за „ТВ новости” открива шта Ремзија очекује у актуелној шестој сезони најпознатије глобалне ТВ заразе.

- За Станисовим поразом одмах следи шок због вести да је Санса Старк побегла. Савез с њом је оно што Ремзију даје велику моћ, нарочито на северу, с обзиром на то да Болтонови баш и нису омиљени. Због тога и покушавају да увуку Сансу у сукоб, не би ли себи обезбедили превласт над северним земљама. Вести о Сансином бекству нимало не веселе Ремзија - започиње Реон причу о наставку серије засноване на истоименом роману Џорџа Р. Р. Мартина из серијала „Песма леда и ватре”, истичући да не треба имати превише сумње у мотиве којима се његов лик води у стицању моћи.

* Да ли је, према вашем мишљењу, Ремзи жртва сопствених интереса, или, једноставно - социопата?

- Он свакако поседује неке циљеве у животу, попут свих који стреме ка освајању моћи. Али не треба имати дилеме о томе да је реч о озбиљном социопати. На то указује његов недостатак емпатије, као и болесна жеља да повређује људе. Ипак, решен је да успе. Донекле и разумем ту његову опсесију. Целог живота је био грађанин другог реда, иако то према статусу није. Увек је морао да се доказује, а живот у запећку бољих, па чак и кад то они нису, од човека лако створи звер.

* Јесте ли засновали Ремзијев лик на некоме посебно?

- Имам неколико примера из приватног живота којима сам се служио у креирању Ремзија. Циљао сам тако да његов карактер буде средина између Џокера, Тамног витеза и Дениса напасти, уз мало Лијама Галагера. Ипак, изазов је био добити праву меру сваког од њих, јер се лако могло претерати и створити креатуру, а не лик који сам добио. Допада ми се што ужива у свом злу. Забавно је играти такав лик.

* Значи ли то да ће серија постати још мрачнија?

- Наравно! Што очајнији лик постаје, то и сцене бивају мрачније. Питање изазова је колико очајан Ремзи може да буде. Искрено, чини ми се да га људи воле баш због тога што он није чисто зло. Он није налик Џофрију, кога гледаоци мрзе јер је једноставно - ништарија. Ремзи макар сам обавља сав прљави посао.

* Познато је да сте, пријавивши се на аудицију за улогу у „Игри престола”, првобитно конкурисали за лик Џона Снежног? Да ли вам је драго што вам је, ипак, припао Ремзи?

- Пилот-епизода била је генерална проба за све нас. Селекција ликова. Кад је о мени реч, пријавио сам се за улогу Визериса, Динариног брата. Тада су ме замолили да прочитам текст намењен Џону Снежном, али исто се догодило и осталима који су се пријавили. Свако од нас тестиран је за улогу која би му најбоље легла.

* Како сте доживели први сусрет с Ремзијем?

- Неко време после кастинга веровао сам да нисам прошао и да су заборавили на мене. У то време радио сам на другом филму у Шпанији. Не сећам се своје прве реакције кад сам добио улогу. Затекао сам се у Лондону када су ми јавили да сам прошао аудицију. Морате ме схватити. Као млад и неискусан глумац, коме се преко ноћи догађају невероватне ствари, могао сам само да радим оно за шта сам плаћен. Да глумим. За разумевање успеха који ме је задесио једноставно нисам имао времена, ни могућности. Тек касније сам сагледао све, али тада је већ било касно за еуфорију, јер Ремзи, као и мој Сајмон Белами у „Неприлагођенима”, серији у којој сам глумио од 2009, нису могли да чекају. Тако сам своју глумачку славу проживљавао у ходу.


ОД САПУНИЦА ДО „ПРЕСТОЛА”

НА Иванову одлуку да живот посвети уметности, велики утицај имала је средина у којој је одрастао. Не толико породица, с обзиром на то да му родитељи никада нису имали додира са музиком или глумом, колико богато искуство које је стекао током школовања.

- Музичка и глумачка такмичења саставни су део образовног система у Велсу, што је утицало на мене да одмах по завршетку факултета почнем да глумим у локалним ТВ сапуницама. Ускоро сам завршио лондонску школу глуме ЛАМДА и уметност званично одабрао као позив - истиче Реон, додајући да му је највећи изазов на почетку било то да савлада енглески акценат.

- Док сам га контролисао, успевао сам колико-толико да прикријем велшке корене, али после неколико пива у пабу, било је немогуће спутати их. Мада ми тада, као неискусном почетнику, то није било јасно, сада схватам колико ми је било важно образовање у школи глуме. Без ње бих се вероватно давно вратио у Кардиф - искрен је глумац.