КАД је у марту на снагу ступила одлука да се америчким држављанима дозвољавају едукативна путовања на Кубу, међу првима који су поднели захтев за посету тој острвској земљи био је јунак латино теленовела, а тренутно житељ САД, глумац Вилијам Леви. Крајем априла, а први пут од 2008, Леви је отпутовао у родну земљу, поздравивши обожаваоце низом фотографија на "Инстаграму" уз потпис - "С љубављу са Кубе".

Разлог путовања био је Левијев нови филм, који снима са америчким глумцем Џефом Голдбергом, али и повратак коренима, од којих се, како и сам признаје, давно удаљио.

- Прелепо је вратити се у домовину и људима који су део тебе. Не могу да вам опишем осећања која се у вама јављају кад вам баш ти људи кажу колико су поносни због оног што сте постигли. Ја сам један од њих који је успео у свету. Остварити амерички сан кад га сањате на кубанским плажама и са оне стране мора - није исто. Они знају колико је тешко успети - истиче Леви, додајући да се повратком на Кубу њему остварила једна од највећих жеља. А то је снимање филма у комунистичкој земљи.

О томе како је после скоро деценије доживео отаџбину, вероватно најбоље сведочи његов сусрет са једном старицом на улицама Хаване.

- Седела је пред кућом, у сенци, наслоњена на зид. Морао сам да је фотографишем. Продорно ме гледајући, не вадећи цигарету из уста, упитала ме је одакле долазим. Кад сам јој рекао да сам Кубанац, уз осмех је одговорила: "Нисам ти ја нека девојчица. Не можеш ме преварити". Насмејао сам се и наставио да је убеђујем, а она ми је мудро добацила: "Па зашто ме онда фотографишеш? Глумиш туристу?", тек кад јој је унука објаснила ко сам, она је бацила цигару и притрчала ми, снажно ме загрливши. Као што бака грли унуче. То је Куба - са сетом је довршио Леви.