ТЕМУ о којој се мало зна обрадио је Никола Лоренцин у документарном филму "Седморица са Дрине - I sette morituri" (17.45, РТС 2). Лоренцин нас упознаје са седморицом италијанских добровољаца, који су се први прикључили српској војсци у Великом рату.

- Њих петорица од седморице погинули су на месту Бабина гора, малтене сви један другоме у наручју - каже за "Новости" аутор филма Никола Лоренцин. - Војни архив у Београду током истраживања био нам је наклоњен. Тамо смо нашли значајна документа у којима се најзад утврђује број "гарибалдинаца" који су дошли и оних који су погинули. Страдали су 20. августа, последњег дана Церске битке. У својим црвеним кошуљама стали су поред Срба да се "млате" са Аустријанцима.

Аутор открива и да му је било важно да дође до градова и села у којима су они живели - јер један је дошао чак са Сицилије. Проналазили су књиге рођених и умрлих, а Италијани, који су их заборавили, били су захвални што се на њих подсећа.

- Волео бих да се на Бабиној гори направи обележје њима у част, барем један камен са именима погинулих. Реч је о храбрим момцима, који су, када су се из Крагујевца јавили родитељима, написали "morituri te salutant", односно "поздрављају те они који ће умрети". У помами разних садржаја о Првом светском рату они су скрајнути, иако је њихово учешће било врло значајно. Није било лако да тада, када Италија још није била у рату, они крену до Ниша и даље, била је то опасна авантура, што ће се и видети у филму, који је као ТВ монографија о њима - наговештава нам Лоренцин.


БОРБА КОД ВИШЕГРАДА

РЕДИТЕЉ и сценариста Никола Лоренцин ову причу истраживао је десетак година.

- На почетку је било речи о погибији петорице Италијана на Церу, што је сасвим погрешно, јер је реч о момцима који су се борили код Вишеграда, преко пута, на десној обали Дрине - каже Лоренцин.