Филм о италијанским добровољцима: Седморица са Дрине

Б. ЈОВАНОВИЋ

19. 04. 2016. у 08:00

Тему о којој се мало зна обрадио је Никола Лоренцин у документарном филму "Седморица са Дрине - I sette morituri"

Филм о италијанским добровољцима: Седморица са Дрине

ТЕМУ о којој се мало зна обрадио је Никола Лоренцин у документарном филму "Седморица са Дрине - I sette morituri" (17.45, РТС 2). Лоренцин нас упознаје са седморицом италијанских добровољаца, који су се први прикључили српској војсци у Великом рату.

- Њих петорица од седморице погинули су на месту Бабина гора, малтене сви један другоме у наручју - каже за "Новости" аутор филма Никола Лоренцин. - Војни архив у Београду током истраживања био нам је наклоњен. Тамо смо нашли значајна документа у којима се најзад утврђује број "гарибалдинаца" који су дошли и оних који су погинули. Страдали су 20. августа, последњег дана Церске битке. У својим црвеним кошуљама стали су поред Срба да се "млате" са Аустријанцима.

Аутор открива и да му је било важно да дође до градова и села у којима су они живели - јер један је дошао чак са Сицилије. Проналазили су књиге рођених и умрлих, а Италијани, који су их заборавили, били су захвални што се на њих подсећа.

- Волео бих да се на Бабиној гори направи обележје њима у част, барем један камен са именима погинулих. Реч је о храбрим момцима, који су, када су се из Крагујевца јавили родитељима, написали "morituri te salutant", односно "поздрављају те они који ће умрети". У помами разних садржаја о Првом светском рату они су скрајнути, иако је њихово учешће било врло значајно. Није било лако да тада, када Италија још није била у рату, они крену до Ниша и даље, била је то опасна авантура, што ће се и видети у филму, који је као ТВ монографија о њима - наговештава нам Лоренцин.


БОРБА КОД ВИШЕГРАДА

РЕДИТЕЉ и сценариста Никола Лоренцин ову причу истраживао је десетак година.

- На почетку је било речи о погибији петорице Италијана на Церу, што је сасвим погрешно, јер је реч о момцима који су се борили код Вишеграда, преко пута, на десној обали Дрине - каже Лоренцин.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

stari doktor

19.04.2016. 08:33

Nisu oni bili jedini dobrovoljci! Postojao je lekar-hirurg dr Luigi Lavadino, koji je došao u Srbiju za vreme Balkanskih ratova i ostao u Skoplju, gde je i 1914/15 operisao naše ranjenike, bio je upravnik jedne od rezervnih bolnica, u činu kapetana 1 klase. Nosilac je dva ordena (Sv. Sava IV reda i Beli orao IV reda) i medalje milosrđa. Povukao se sa našim trupama na albansku obalu i na traženje italijanske vlade d se vrati, je su im potrebni iskusni ratni hirurzi, vratio se u Italiju.

ranko75

19.04.2016. 08:39

Od ovih koji su u EU samo su nam naklonjeni grci i italijani, za francuze je uspeh i da budu neutralni.Medjutim grcka i Italija nisu mocne clanice,nego malo bolje od nas u evropskim okvirima. Svi ostali su protiv nas, a narocito nemacka koja je najmocnija.Ali glavno je drugo,Nemacka je okupirana zemlja od SAD i ona ima da slusa SAD kao mlada, a da nas SAD mrzi su pokazali time sto su nam bacili uranijumove bombe,jer da nas ne mrze dusmanski mogli su samo obicne.A mi se guramo u EU kao nenormalni

pereee

19.04.2016. 13:46

@ranko75 - Nije ti komentar na mestu decko. Uvek smo imali sve karte kod amera, ali smo ih lose iskoristili. Malo se informisi, uvek smo im isli uz dlaku. Interesi decko, trebali smo ih uskladiti i imao bi danas prosperitetnu zemlju i daleko manje mrtvih. Pomesao si ih sa englezima!