Милица Михајловић: Ријалити нам трује децу!

Сања КОСТИЋ

20. 12. 2015. у 14:01

Милица Михајловић: Ријалити нам трује децу!

Фото Милена Анђела

Глумица о серији „Комшије”, „Синђелићима”, животу уметника, позоришту и филму

ОДРАСТАЈУЋИ уз оца, великог српског писца Драгослава Михаиловића, знала је, каже, да није лако усудити се да „одеш” у уметнике. Имала је прилику да искуси колико је то тежак и неизвестан посао, али због тога ни у једном тренутку није имала дилему - само из велике љубави изабрала је баш глуму. Милица Михајловић је своју даровитост показала кроз бројне улоге како на филму, тако и у позоришту. Једна је од оних глумица које знају да оплемене сваки лик и да му дају посебну дозу шарма. Због тога је, иако је веома скромна и тиха, увек довољно примећена. Тренутно је гледамо у серији „Комшије” (РТС 1) у улози сликарке Милице Здравковић која одлучује да са супругом, виолинистом, побегне од градске вреве и настави живот на селу, на обали Дунава.

- Пошто сам одрастала у уметничком свету, ту врсту сањара потпуно разумем. Познате су ми такве заблуде и сусрела сам се са занесењацима који су се у томе и окушали. Неки су „награбусили”, а некима се и посрећило. Људи обично идеализују тај живот у природи и мирнијој средини. Углавном очекујемо једно, а тамо затичемо нешто сасвим друго, као и у серији. Идеал брачног пара Здравковић је да се у селу осаме, посвете једно другом, својој уметности, прављењу деце... А на крају се испостави да ни за шта немају времена, јер су окружени наметљивим комшијама, њиховим темама, проблемима, причама... Међутим, с временом схватају да управо непланиране ствари човеку могу да оплемене живот. Јер, богатство живљења није у пејзажу, стварима, материјалном... већ у људима око нас.

Милицу смо гледали и у „Синђелићима”, у улози Николине, а ових дана снима се и трећа сезона популарне серије. Сви ликови су, каже, исти, деца су мало порасла, а односи међу одраслима су још богатији и компликованији.

ДАЈТЕ НЕШТО ДРУГО МИЛИЦА истиче да је страшно што живимо у средини у којој нису важни ни култура, ни просвета, и да се против тога морамо побунити. - Веома је опасно препустити децу тровачници турбо-фолка и ријалитија. Њима мора да буде понуђено и нешто друго. Важно је, пре свега, фаворизовати уметност, поготово када припадате малим језицима као што је наш. Неопходно је да се она подржи и медијски и маркетиншки.

- Ова серија има толико шарма да није ни чудо што су „Серанови” постигли толики успех у свету. Она је нешто сасвим ново, пријемчиво различитим људима, а нарочито овако темпераментнима као што смо ми. Тај медитерански дух и латино шарм је и нама веома близак, препознатљив и привлачан.

Да није успела да упише Академију, студирала би књижевност, али прошла је из првог пута. Пожелела је да се бави глумом још као дете, када су је родитељи веома често водили у позориште. Давно је, истиче, осетила да би кроз тај позив могла најбоље да представи своју личност.

- Најдубља потреба у свима нама је да се изразимо, али и да имамо срећу да у томе будемо препознати. Ја сам, ето, имала утисак да то могу да остварим кроз глуму. Како нам живот стално поставља нове задатке и искушења, и ми глумци се доста мењамо. Знате, наш позив је нешто слично психотерапеуту. Стално смо у позицији да разоткривамо друге личности и карактере, јер морамо да их „провучемо” кроз себе како бисмо их оживели.

Шармантна глумица каже да је у овом послу научила да буде тимски играч. Управо је то, додаје, и најважније ако желите да се остварите и изразите неки свој доживљај.

- И позориште и филм су колективне делатности. Мислим да је наш заједнички задатак да вам испричамо причу. Јер, није суштина у томе да вам покажем како ја фантастично глумим, то је потпуно мизеран мотив за сваког глумца... Као тимски играч уживам у свом послу и имам веома много пријатеља-колега. С друге стране понекад ме то и исцрпи, али пронашла сам излаз у превођењу драмских позоришних комада. То ми је прилика да се мало осамим, али и да нешто радим.

„Синђелићи”

Обожава и филм и позориште, и срећна је, наглашава, и привилегована што може да се оствари на оба поља. Али такође мисли и да је живот у позоришту најважнији у глумачком послу, јер се у њему највише учи, стасава, стиче кондиција...

Милица је позната по широком осмеху и ведрој природи, али и по томе што често воли да се нашали на свој рачун. То је управо и њен рецепт за лепшу и растерећенију свакодневицу.

- Мислим да је хумор бескрајно важан за опстанак, јер је живот превише тежак и без смеха не би било могуће да преживимо. Ја сам одрастала у правој „италијанској” породичној атмосфери. Сви смо били превише темпераментни, гласни и изразити у својим емоцијама. То ми и сада прија, за друго и не знам.

Кроз каријеру је имала велику подршку родитеља, брата, а сада и супруга, чувеног глумца Воје Брајовића. Иако су обоје веома ангажовани и пословни распоред им је често згуснут, увек нађу и довољно простора за породична уживања.

- Нисам баш добро организована и рационална. Глумачки живот је такав да или не знате шта ћете од посла или га нема - то је тако. Ми се у томе подржавамо, „капирамо”, и наш син је на то навикао. Стварно се трудим да, без обзира на све, што више времена проводим са њима.

Са снимања „Комшија”/ Фото: Војислав ДАНИЛОВ

ЧУВАМ ПРИВАТНОСТ


НЕЗГОДНО је, каже Милица, када свако има право на предрасуде о вама, али свесна је тога да је то у послу којим се бави неминовност.

- Нисам заинтересована да будем често у јавности. Мене то не привлачи и мало ме узнемирава. Трудим се да не будем превише експонирана и чини ми се да засада у томе и успевам. Сматрам да је део мог посла и моја обавеза да промовишем пројекте у којима учествујем, али не и себе и свој приватан живот...

ГРЕШКА У ПРЕЗИМЕНУ

СЛОВО „ј” у њеном, и његово изостајање у очевом презимену, може да наведе на закључак да је у питању словна грешка. Међутим, није, барем не наша. Тај пропуст направили су одавно издавачи прве књиге сада прослављеног академика Драгослава Михаиловића, према чијем делу „Чизмаши” је снимљена и серија која се управо емитује на РТС. И тако је остало до данашњих дана.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Марко

20.12.2015. 15:36

Будалаштина. Непажња родитеља и недостатак родитељске љубави и посвећености наводи децу на тровање. У супротном би били имуни на све отрове.

ZalivSajt

20.12.2015. 18:09

@Марко - @Marko, da ali da nema tih gluposti na tv-u ne bi se time trovali, bar vecina dece ne bi...

djuzla

20.12.2015. 17:10

rijaliti su tu da nam skrenu paznju sa turobne svakodnevnice. narodu treba dati samo hleba i igara. narod ce biti miran. to svaka vlast zadnjih decenija uspesno primenjuje nad ovom marvom!

Slavko Stanisavljevic

21.12.2015. 07:42

Glumica Milica Mihajlovic je potpuno u pravu kada kaze:"strasno je sto zivimo u sredini u kojoj nisu vazni ni kultura ni prosveta i da se protiv toga moramo pobuniti.Draga Milice ja se odavno bunim pisuci komentare u skoro svim novinama i prosto molim urednike da zastite srpski jezik od navale stranih reci.I sto je jos pogubnije za nasu omladinu je TV program,daju se porno filmovi kada za to nije vreme,farma se prati cak i u....drogu je moguce kupiti na svakom cosku sve je to pogubno za Srbiju.