Историја краљевске династије

В. М. П.

11. 12. 2015. у 13:13

Представљена нова књига Кристине Оксенберг Карађорђевић у издању „Лагуне” - сентиментална прича о историји породице Карађорђевић: главни извор су била сећања чланова породице

Историја краљевске династије

Ауторка са принчевским паром / Фото М. Анђела

ПРИНЦЕЗА Кристина Оксенберг Карађорђевић преставила је синоћ у књижари "Делфи" у СКЦ своју трећу књигу "Краљевска династија - повратак кући породице Карађорђевић" ("Лагуна"). Ћерка кнегиње Јелисавете, унука принцезе Олге и кнеза Павла и чукунчукунука Карађорђа, написала је сложеним стилом хронолошки неуједначену, али топлу, занимљиву и сентименталну причу о историји породице Карађорђевић, чија је судбина била чврсто повезана са нашим народом. Она говори о идентитету, једној од кључних тема модерног света. Мада је рођена Американка и тек учи српски језик, Кристина је протеклу годину провела у Србији, истражујући и учећи о Карађорђевићима.

- Било је задовољство радити на књизи и јер сам свакодневно сазнавала све више о историји моје породице - рекла је Кристина Оксенберг Карађорђевић. - Главни извор су ми била сећања чланова породице, на њих сам се највише ослањала јер је "Википедија", нажалост, непоуздана.

Мада промоцији није присуствовала Кристинина мајка кнегиња Јелисавета, ту је био њен рођак принц Александар Карађорђевић, са супругом Катарином.

- Данас се Кристина Оксенберг, потомак Карађорђа, одгајана у туђини, вратила свом народу и нашој и страној читалачкој публици открила и показала своју породицу и своју Србију. Свет за који вреди живети, радити и борити се - обратио се принц Александар окупљенима, који су по завршетку промоције послужени белим вином краљевске винарије са Опленца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Србистанац

11.12.2015. 13:26

"Судбина породице је повезана са Србијом", да, у толикој мери да "наша крљ" још није научио српски (Кинез из радње у мојој улици га је научио за годину дана), а ауторка је у Србији да прода књигу, да јој је породица нека земљорадничка из Власотинца, мало сутра би потегла преко океана да се поноси њоме. Последњи прави српски монарх из ове породице је Петар Први, а због својих потомака може у гробу да се преврће.

па

11.12.2015. 14:23

@Србистанац - Он и енглески чудно говори, мислим да има неких лингвистичких баријера. А како да га научи кад читав живот није имао прилику да га говори, а, руку на срце, не делује ми баш као неки мудри геније? Друга ствар је кад се крећеш по Чикагу нпр. па имаш прилике да проводиш време са нашом дијаспором. Уосталом, ево их наши бајни политичари годинама уназад, који боље говоре језик, па нешто нас не воде добро...

Петко

12.12.2015. 00:07

@Србистанац - За Србе би најбољи био краљ који уопште ни једну српску реч не зна, па не би ни дошао у ситуацију да прочита и разуме глупости његових поданика каквих на овом форуму има. А има их да се човеку може стомак да окреће и у њему чиреви прораде јер су то све паметњаковићи са говеђим мозгом који су само научили да пишу, па дробе ли дробе.

Mirjana

11.12.2015. 14:59

Komunisticki rezim je ucinio veliku nepravdu prema Karadjordjevicima, treba pozdraviti i Kristnu i podrzati je, to sta oni rade za nas napaceni narod je za svaku povhvalu.Ukucajte www.royalfamily.org pa se informisite

Francesco

11.12.2015. 23:44

@Mirjana - Karadjordjevići su učinili veliku nepravdu prema srpskom narodu. Batalite te monarhističke bajke i pogledajte činjenicama u oči, a te činjenice nas prate danas jer nas i danas kao i pre drugog svetskog rata vode nepismeni, pohlepni, samoživi, glupi...

milos

22.12.2015. 13:05

Ako je jezik kriterijum za namere i sposobnost onda bi Srbija cvetala jer njeni politicari jako, lepo pricaju, imaju perfektan srpski i jedino zasta ga koriste je da lazu narod.Srbija ce se vratiti korenima (ukljucujuci i monarhiju) svidjalo se to ostrascenoj deci komunista ili ne.