НАЈЛЕПШИ тенор српске музичке сцене Предраг Цуне Гојковић прославио је у петак 83. рођендан, 70 година успешне каријере и 53. годишњицу брака са супругом Лепосавом. Емотивно, троструко славље, обележено је у Каменој сали Радио-Београда, где је легендарном певачу уручено признање "Златни микрофон" за допринос српској музици и култури. Уз оркестар РТС под управом Владе Пановића и рођенданску торту, супруга, ћерка Катарина и велики број колега слављенику су отпевали "Кафу ми драга испеци".

Шумадијском славују, који је деценијама "златио" микрофоне Радио-Београда, престижну награду уручио је директор ове куће Миливоје Михајловић.

- Цуне је снимио више од 1.000 песама под овим кровом и тиме значајно обогатио музичку ризницу Радио Београда, оставивши дубок траг у музичкој култури Србије - поручио је Михајловић.

У име музичке продукције РТС Бојан Суђић упутио је честитке певачу осврнувши се на чињеницу да данас многи незаслужено добијају уметничка признања:

- Када су нам се путеви први пут срели, уместо охоле звезде свесне своје тежине и значаја, предамном је стајао благ, љубазан и скроман човек који се са великим поштовањем односио према свим музичарима у оркестру. Данас се често умањује значај уметничких признања тиме што се међу добитницима нађу и они чија имена историја не препознаје као креаторе културне сцене. Изузетно ми је драго што је на иницијативу колегинице Мериме Његомир "Златни микрофон" припао Цунету Гојковићу, чиме је и сама награда добила на значају.

* Цуне са супругом Лепосавом у холу Радио Београда

Носиоцу титуле "величанственог народне музике", апсолутном слухисти и познаваоцу више од 4.000 песама у петак је Захвалницу за допринос очувању традиције у форми изворне народне песме и сребрњак са ликом Вука Караџића уручио председник Скупштине "Вукове задужбине" Миодраг Матицки. Милорад Ајдачић, испред Културно-просветне заједнце Србије, доделио је Гојковићу признање за животно дело, допринос култури и презентацију наше културе у свету. За крај, присутнима се емотивним говором обратио слављеник, који је у знак захвалности после три године и запевао.

* Предраг Живковић Тозовац, Нада Топчагић, Ђорђе Марјановиђ, Жарко Данчуо

- После несреће која ми се десила, изгубио сам оно најдраже - глас - рекао је Цуне и додао да ништа мање није ни очекивао од Радио Београда, своје матичне куће. - Управо у овој сали сам са Ђорђем Марјановићем доживљавао све фестивале, од Сан Рема до "Београдског пролећа".

* На ручку у "Мадери" слављеник наздрављао пријатељима

Онда је запевао "Ја бих хтео песмом да вам кажем, колико вас срце моје воли", а присутни су се придружили. У емотивној атмосфери, уз понеку сузу, почаст великом уметнику одали су Ђорђе Марјановић, Боки Милошевић, Предраг Живковић Тозовац, Жарко Данчуо, Раде Јоровић, Оливер Њего, Радмило Арменулић, Мира Пејић, Љубиша Павковић, Драган Бујошевић, Небојша Брадић, Никола Рацков, Бора Дугић, Анђелка Говедаревић, Биљана Крстић, Снежана Ђуришић, Нада Топчагић, Саша Поповић, Вера Матовић, Чеда Марковић, Ана Бекута, Оливера Ковачевић...

СЛАВЉЕНИЧКИ РУЧАК У "МАДЕРИ"

ПРОСЛАВА Цунетовог троструког јубилеја настављена је у петак поподне у београдском ресторану "Мадера". Легендарном певачу српских народних, староградских, забавних, мексиканских песама и севдалинки, на ручку су се придружили многобројни пријатељи из нашег културног и јавног живота. Слављеник је наздрављао вином са својом породицом, Меримом Његомир, Неном Кунијевић, Тозовцем, Милојком Пантићем, Николом Рацковим, оперским певачем Оливером Његом...