ПЕВАЧИЦА народне музике Уснија Реџепова јуче је испред београдске Бајракли џамије, уз молитве и сузе, испраћена у Скопље где ће данас бити сахрањена. Последње збогом чувеној Коштани упутиле су њене дугогодишње колеге, пријатељи, али и грађани који су волели Уснијине песме. Неутешни брат Решко и снаја Емира, који су до последњег дана били уз славну певачицу, проживљавајући са њом сваку њену патњу, али и наду да ће се изборити са опаком болешћу, непрестано су брисали сузе.

У име Исламске заједнице од некрунисане краљице јужњачког мелоса опростио се муфтија подрињски хаџи Мехмед Алија. Затим се дрхтавим гласом окупљенима обратила Мерима Његомир. Уснијина дугогодишња пријатељица и колегиница, која је била сведок њене животне драме и невероватне жеље за животом, истакла је да је Уснија била јединствена певачица, али, пре свега, велики човек.

- Нисам се спремила за овај говор, али сви који су данас овде, сведоче о томе какав је човек била Уснија - рекла је Мерима Његомир. - Никад се није огрешила о људе, није чак ни мрава згазила. Била је део моје породице. Када су се родила моја деца присуствовала је сваком слављу, али и онда када је било тужних повода за окупљање. О Уснији не говорим лепе ствари зато што је више нема, већ зато што је била добар човек. Многи су ме питали зашто је желела да буде сахрањена у Скопљу.

Они који су је познавали, добро знају колико је често помињала родно Скопље и породицу. Желела је да буде са својима када дође време да нас напусти. Говорила је да је Скопље било једно од њене три велике љубави. Истицала је своју љубав према песми, Београду, који ју је прихватио као да је у њему рођена, али и изнад свега је било Скопље. Њен брат и снаја су последње три године готово сваког викенда долазили у Београд код Усније. Оставила је иза себе песму и велики траг људскости који је свима нама потребан.

Из српске престонице, где је провела готово цео живот, на вечни починак Уснију су испратили Изворника Милошевић, Милена Плавшић, Нада Топчагић, црногорски певач Исмет Крцић, Анђелка Говедаревић, Вера Матовић, Хасан Дудић...

ПОЧИВАЋЕ НА ГРОБЉУ БУТЕЛ

УСНИЈА Реџепова, која је готово три године боловала од рака плућа, биће сахрањена данас у подне на скопском гробљу Бутел. Певачица, која је била препознатљива по јединственом певању и игри, почиваће поред своје браће, сестара и родитеља.