Опроштај уз дугметару

В. Н.

25. 09. 2015. у 21:16

Опроштај уз дугметару

Сахрана Јовице Петковића

У родном Смедереву сахрањен легендарни хармоникаш недостижне технике Јовица Петковић

НА Старом гробљу у родном Смедереву у четвртак је уз звуке "дугметаре" сахрањен Јовица Петковић (89), истакнути музичар и један од најбољих хармоникаша бивше Југославије, који је после дуге и тешке болести преминуо 14. септембра у дому за стара лица у Бечу. Од легендарног хармоникаша, композитора и аранжера, осим чланова породице и Смедереваца, опростиле су се и колеге Бора Дугић, Владета Кандић, познатији као Бата Канда, Раша Павловић, Новица Неговановић...

Петковић је часове хармонике узимао код чувеног Драге Кеца, а његови форшпили и импровизације које је свирао између строфа, постале су познате минијатуре. Важио је за хармоникаша са недостижном техником. Свирао је искључиво "дугметару", мајсторски, лепо и осећајно. Скоро никада није грешио и увек се вешто сналазио на свом инструменту. Током каријере коју је изградио у Београду свирајући по ресторанима, променио је само три хармонике. Више од 30 година водио је оркестар РТВ Сарајево и пратио великане народне музике као што су Сафет Исовић, Заим Имамовић, Нада Мамула и Беба Селимовић. Био је један од оснивача фестивала народне музике "Илиџа" и компоновао много севдалинки од којих је најпознатија "Са Игмана погледат је лијепо". Као аутор иза себе је оставио многобројне песме, међу којима су "Смедерево, граде од старина", "Смедеревска јесен дође", коло "Царинчанка", "Када моја младост прође"... За време рата отишао је у Беч, где је био веома цењен, а своје огромно знање радо је преносио на младе таленте. Више година предавао је на Политехничкој академији у Београду, био је стрпљив и темељан учитељ, а од ђака је тражио да се посвете хармоници.

Град Смедерево је Јовици Петковићу 2009. године доделило највише признање "Светосавску повељу" и тако се достојно одужило човеку који је проносио име родног града. Већ неколико година у Смедеревској тврђави организују се концерти "Смедерево, граде од старина", управо Петковићу у част. Предложено је да једна улица у овом граду понесе име великог уметникe, као и да му се подигне споменик.

ОДЛИЧАН БОКСЕР

МНОГИ не знају да је Јовица Петковић пре своје музичке каријере био одличан боксер и првак у велтер категорији. Тек касније је почео да свира и развио се у изванредног хармоникаша и композитора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Ica

28.09.2015. 01:40

Почивај у миру, легендо, то си још за живота постао!Био си велики човек, представљао Југославију на Јелисејским пољима, а твоја музика није израчуната у сатима, слушаће се и кад нас много млађих од тебе више не буде било. Хвала Богу што нам је те подарио да имамо шта да учимо од тебе. Вечна ти слава, јер тебе време никада веће успети да прегази - амин!