ЛОС АНЂЕЛЕС - Да Холивуд не воли старије глумице одавно је познато - још од златног доба филма, углавном су ангажоване јако младе жене, често двоструко млађе од својих партнера на великом платну.

Тако је, на пример, Ким Новак имала 25, а Џејмс Стјуарт 50 када су 1958. снимали Хичкоков трилер "Вертиго".

"Постоје ствари које вас заиста разочарају као глумицу у Холивуду, ствари које ме изнова изненађују", казала је у интервјуу за магазин "The Wrap" Меги Џиленхол, једно од најзанимљивијих лица савременог америчког филма.

"Имам 37 година, а недавно ми је речено да сам превише стара да бих играла љубавницу 55-годишњег мушкарца. То ме је запрепастило. Најпре сам се осетила погођеном, а затим сам осетила љутњуо да би ме на крају све то насмејало", испричала је глумица.

Холивуд је у последње време на мети оштрих критика због малог броја водећих женских улога, а Америчка унија за заштиту грађанских права (АЦЛУ) недавно је затражила од владиних институција да испитају да ли постоји полна дискриминација у холивудским студијима.

Недавним истраживањем је установљено да женски ликови чине свега 12 одсто протагониста у 100 најуспешнијих америчких филмова у 2014.

Меги Џиленхол, која је у јануару освојила Златни глобус за улогу у мини серији "Часна жена" (The Honourable Woman), није желела да открије идентет особе која ју је прерано пензионисала, нити име средовечног глумца, свог несуђеног љубавника на филму.

Упркос овом "шамару", она није превише забринута за жене у Холивуду.

"Нимало не очајавам. Штавише надам се нечему фасцинантном", закључила је Џиленхол.