МУЗИЧАР Горан Бреговић (65) огласио се поводом одлуке организатора једног фестивала у Пољској да му откажу наступ због концерта који је свирао на Криму. Шеф "Оркестра за свадбе и сахране" и некадашњи вођа "Бијелог дугмета", коме су из истих разлога недавно отказани и концерти у Украјини, за хрватски "Вечерњи лист" истакао је да нигде нема непријатеље и да никог не мрзи.

- Моја музика није служила политици у време кад је то било тешко избећи, а камоли данас - рекао је Брега. - Волим и Украјину и Русију, свирао сам тамо пуно концерата. Имао сам у Украјини концерт кад је победила наранџаста револуција, на том истом тргу Мајдану. Жао ми је што нећу бити амбасадор фестивала у Пољској. Прошле године је био Стинг, а претпрошле Ерик Клептон. Ово што ми се догађа је чудо какво се никад није догодило нашој култури, да композитор са Балкана има приступ целом свету. Жао ми је кад изгубим прилику да наступим. Али, одмах су ми заказали концерт у Варшави на јесен.

Прослављени музичар са светском каријером направио је паралелу са дешавањима у Украјини и бившој Југославији:

- Немам непријатеље. Отац ми је био из Загорја, католик, Хрват. Моја мајка је Српкиња из Вировитице. Моја жена је муслиманка. У кога да уперим пушку? Тако је и у том рату. Немам кога да мрзим, ни Украјинце, ни Русе, то ми је немогуће. То су нама блиске културе. Од Кијева до Москве, и даље. То су земље које је лако волети јер су људи слични нашима.

Бреговић је истакао да је увек био дете среће и да су му околности ишле наруку.

- Испадало је да сам паметан и смишљам добре ствари - казао је Горан. - Најбоља ствар која ми се догодила у животу је што сам имао прилику да два пута будем дебитант. Да није било рата, већ бих био на Брачу, тамо бих купио кућу и бавио се риболовом. Било ми је тешко да сваких неколико година поново играм улогу лепушкастог гитаристе "Бијелог дугмета".