Др Неле Карајлић: Како сам у недељу вече избегао линч у Сарајеву

Др Неле Карајлић

18. 02. 2015. у 23:00

Др Неле Карајлић: Из ресторана ме је извела полиција. Нисам видео перформанс који су ми спремили са моткама и секирама

Др Неле Карајлић: Како сам у недељу вече избегао линч у Сарајеву

СВЕ је, као и увијек, почело из зајебанције. Након дивне промоције моје књиге на Јахорини, у хотелу "Бистрица", друштво се мало опустило, и уз шалу и пјесму паде идеја да се сутра у пристојном броју спустимо у Сарајево у један ресторан са врхунском клопом. Ја их подсјетих да моја маленкост нема неку нарочиту репутацију у главном граду Босне и Херцеговине те да ја не бих безрезервно подржао ту идеју. Еуфорија је, међутим, савладала здрав разум, те је кренуло убјеђивање да бих се и ја, након толико година, требало да видим са Сарајевом. На моје питање а шта то треба да видим, никада нисам добио увјерљив одговор. Но, након треће туре и феноменалне мезе, ја осјетих да ме друштво гледа као на "партибрејкера".

- Сви хоћемо у Сарајево, а ти једини нећеш.

То пробуди авантуристу у мени. Пристадох уз опкладу по којој, ако мене нико не препозна, ја плаћам све у кафани, а ако се догоди неко срање, он рачун преузима на себе.

Имао је све услове на својој страни. Ресторан се отвара само за наше друштво, недеља је, глух дан, на улицама само покоји пролазник, а град је прекрила нека летаргија, која је примјетна у свим дијеловима региона, као резултат не баш ружичасте економске и политичке ситуације. То је оно што дијеле све бивше републике СФРЈ. Апатију и безнађе!

Још једна ствар која је моме противнику ишла наруку је чињеница да је ресторан у једној мрачној и уској уличици у аустријском ткиву града. Клаустрофобија које такве улице његују побуђује мисао да је момак који је прије сто година пуцао на аустријског престолонасљедника учинио то да би се ослободио овог мрака.

Али не лези враже. Само што смо се паркирали испред самих врата ресторана, крај нас прођоше два момка, за које сам одмах осјетио да доносе невољу. Они ме препознаше. То сам, барем, у ових тридесет и кусур година колико је стара моја популарност, научио да осјетим. Затим скренуше на обалу и трчећим кораком несташе у сусједној улици.

Ми уђосмо у ресторан и ту поче онај љепши дио вечери. Газда нас је проводао из тањира у тањир, кроз ватромет укуса и све је било у најљепшем реду, док се не појави конобар који нам рече да напољу стоји пар људи који себе називају новинарима. Питају да ли могу да причају са Нелетом. Ја сам славодобитно закључио да сам добио опкладу!

Посласмо им поруку да дођу за пола сата, знајући да је то најједноставнији начин да их се барем на тренутак ослободимо. Међутим, новинари немаше стрпљења. Пар минута касније, рекоше нам да је неки локални портал објавио вијест да сам у Сарајеву. Ни то није омело добро расположење. Али, мени ђаво више није дао мира.

Упитах моју пријатељицу, која је пасионирани пратилац свега онога што је на интернету, колико има коментара. Она рече 107. Два минута након што је портал поставио вијест! То већ престаје да буде смијешно. Сарајлије, значи, не узнемирава тешка економска ситуација, привредни колапс, незапосленост, скок цијена, културно мртвило, њих тангира да ли је неки пјевач дошао у град или није. У наредних пар минута било је јасно да ће моја посјета Сарајеву добити већи публицитет од доласка самог папе. Број коментара развијао се геометријском прогресијом, а "Фејсбук" и "Твитер" се усијаше! У неким дијеловима града пуче интернет мрежа због пренапрегнутости.

У коментарима, наравно, преовладавају она два стара становника града које одавно познајем. Мржња и бијес. Помислих, можда рата не би ни било да су друштвене мреже постојале тих деведесетих, јер би се онда силни јунаци, да из себе избију јед, хватали тастатуре а не "калашњикова". Ту ми већ би незгодно што сам добио опкладу. Боље би било да сам зијанио, па да на миру попијемо феноменално бијело вино.

Пар минута касније, на врата закуцаше униформисане особе, наоружане онако како се наоружавају они који испред себе имају задатак да разбију демонстрације. Они не уђоше у кафану, али учтиво провјерише да ли је моја маленкост у објекту. Након што су примили потврдан одговор, они нам, исто тако учтиво, дадоше до знања да се не бринемо, да су они ту докле год буде потребно. Очигледно је полиција помно пратила дешавања на мрежи, и да је уочила да претње у неким коментарима имају основу за кривично гоњење.

Неко од наших за столом рече да смо сада заштићени као геј парада. Смијех нас све то вријеме није напуштао. Када смо добили информацију, да је напољу полиција блокирала све прилазе нашем ресторану, ја одлучих да ослободим друштво неугодног притиска за који сам, на неки начин сносио одговорност, те затражих дозволу да напустим објекат.

Као и свака озбиљна зграда, и ова, у којој је био ресторан, имала је своје споредне излазе. Искористивши га, ја не видјех тај перформанс који се одржавао у једној од најужих улица у граду, те не могу да будем свједок свих оних извјештаја који говоре о гомили људи, моткама, сјекирама и не знам већ чему.

Мене је чекао аутомобил на другој страни улице и док су новинари, који су покренули ово лудило, узалудно покушавали да ме нађу у ресторану, ја сам, уз дискретну пратњу федералне полиције, већ био на путу ка Јахорини.

У току вожње ројиле су ми се мисли. Овакав кермес нисам направио још од цркнутог маршала! Јел' ја призивам невољу или она прати мене? Зар једна опклада може да покрене оволико лудило? Ко се то боји мог доласка у град? Да ли се можда боје доласка свих оних старих Сарајлија који су из њега отишли? То би им било превише.

Све то вријеме кроз главу су ми се шуњали стихови једне пјесме моје омиљене рок атракције - "Забрањеног пушења". Пјесма се звала "Пклатови", а стихови су ишли, нешто као...

- Ноћас смо пробили обруч заједно, иза нас су магла, страх и зло. У дивљем бијегу без капи бензина. Коначно смо стигли на слободно тло.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (102)

Realista

19.02.2015. 08:06

@Atila - @Atila: А јел конташ да је неко те "клинце" васпитао да мрзе?

DAMJAN

19.02.2015. 10:01

@Atila - Ne zato sto je srbin,vec zato sto je napustio svoj grad a bio je ikona sarajeva.a na kraju krajeva i Zdravko Colic je napustio Sarajevo,al se nikad nije mijesao u politiku.Nije Cola jedini srbin koji dolazi poslje rata u Sarajevo,pa se treba zamisliti zasto Nele ne smije.

Besposlen

18.02.2015. 23:23

Nadam se da će se zbog ovog slučaja oglasiti razne NVO i borci za ljudska prava kao što imaju običaj kada je neko u Srbiji ugrožen! Evo čovek nije ratovao, nije ni nacionalista, a gle šta ga snađe u rodnom Sarajevu mora da beži i da ga specijalci čuvaju!

Damir

19.02.2015. 00:32

@Besposlen - Normalno da trebaju da ga cuvaju! Sta ti mislis kakav tretman treba da dobije lik koji godinama pljuje po "rodnom Sarajevu"? Mozda neko da mu trazi autogram?

Besposlen

19.02.2015. 12:08

@Besposlen - A kakav tretman imaju u Beogradu razne Dine,Hanke,Halidi...od kojih su mnogi isto pljuvali Srbe, a neki i uniformu i pušku nosili, jel ih neko linčovao ili fizički nasrnuo na njih?! Ajde bre napravili ste od Sarajeva običnu kasabu u kojoj se ni starosedeoci muslimani ne osećaju prijatno!

Spiridon S.

18.02.2015. 23:37

Jedini "greh" uvazenog Gospodina Neleta Dr.Karajlica je sto je Srbin.Zvuci banalno ali je apsolutna istina..Pribaciti Doktoru da je "nacionalista"(srpski),je smesno,jer Nele je levicar,covek dobre volje..Nije beskicmenjak i ljigavac i nije htio i mogao(intelekt mu je smetao..)da prihvati propagandnu glupost i podelu na "sarajsku raju" i "papke sa brda"..Imao je ozbiljnje pretnje pre nego je otisao iz Sa,(razlog-prva recenica)Otisavsi kao i mnogi drugi spasavajuci kozu..ucinio je greh..

Damir

19.02.2015. 00:35

@Spiridon S. - Danas u Sarajevu zivi veliki broj Srba. Inace, dragi su nam gosti i turisti iz Srbije, ja ne znam kakvu vi iskrivljenu sliku imate o Sarajevu, grijesite apsolutno!Nije bilo potrebe da Nele godinama pljuje po Sarajevu, zato ga danas i dozivljavaju ovako, kako bi drugacije?!Dalje, degutantno je njegovo uplitanje u politiku i prica da je neko protjerao 200 hiljada Srba iz Sarajeva, kada je SDS na celu sa Srbinom Krajisnikom naredio njihovo iseljavanje iz "federalnog" Sarajeva na teritoriju RS!

Duško

19.02.2015. 07:41

@Spiridon S. - Nije to problem, znaju oni sve o Neletu, ali je problem što nije ostao na balijskoj strani. A, tek to bilo bi najstrašnije.

gаgo m

19.02.2015. 10:39

@Spiridon S. - Damir - Ни ти сам не верујеш у те измишљотине о "великом броју Срба" (више има Кинеза!) који наводно живе у твом Сарајеву. Живе,али у Источном Сарајеву!Не браним СДС-ову политику и Крајишника али објасни како су то прошли Срби (војници ВРС) који га нису послушали и остали у Сарајеву после Дејтона!?

Vax

19.02.2015. 10:41

@Spiridon S. - Damire,tu licemernost mozete da prodajete samo ljudima koji nisu upoznati sa stanjem na terenu. Degutantno je to sto i dan danas se nista ne zna o nestalim sarajevskim Srbima koji su na pocetku rata poverovali u te vase price, ukljucujuci i mog rodjenog strica! Te price o iseljavanju Srba koje im je neko naredio pa oni svi poslusali(pazi samo tu konstataciju) ostavite za vase dnevnu lokalnu politiku. Vi tako posteni i bezgresni budite i dalje, ali u svojoj avliji. Znamo se dobro, cak i predobro.

Valjevo

19.02.2015. 11:19

@Spiridon S. - Hahaha sto se provali civece, pa Nele je institucija za Beogradsku scenu.Mi smo svoje seljake iz Valjeva davno poslali za Beograd inace u Va su bili Niko i nista a u bg ne silaze sa tv ekrana toliko o Beogradu kao gnezdu kulturne scene tj.primitivizma i samo da dodam jos jednu cinjenicu da se narodjaci nigde vise ne slusaju kao u BG .Jednom je Milomir Maric rekao da Beograd ibarska magistrala i to je na zalost tacno.

Mila - Ca

19.02.2015. 20:34

@Spiridon S. - Ako razumijes sta je humor, ironijai i parodija, razumjet ces i Neleta. Usput o njegovoj "seljani ", samo da te informisem da je njegov otac bio profesor na Filozofskom fakultetu, a on nezavrseni student. Nije htio,odnosno , mogao je, ali nije imao vremena... a za lazne diplome nije bio zainteresovan, nije u njegovom mentalnom sklopu ni karakteru, kao ni njegovog oca... Mislim na "stele ", lazne diplome I tako to...

@@@

19.02.2015. 02:16

Da je "izdajica" grada svog..(kako to glupo zvuci) kojim slucajem pobegao u Zagreb ili Ljubljanu, niko mu nista nebi zamerio..,ali posto je otisao u Begis u Srbiju brale,to je ne dopustivo..Carsijom su se sirila razne lazi o "vlahu" Karajlicu,i bezbroj je bljuvotina pisano u inace "objektivnoj" Sarajevskoj stampi..Cak je se druzio i radio sa onim sto ne zna napraviti film..izuzev ona dva prva..Izvorni i sirovi stari primitivizam..

MIDEL

19.02.2015. 02:50

A Naser Oric se hvali kako je dolazio I dolazi u Beograd.Dali se izmedju ova dva slucaja moze povuci paralela ,razmislite malo! Ja ipak mislim da smo mi Srbi zaista cudan narod.

bordzija

19.02.2015. 02:58

Toliko o evropskim namerama muslimanskog dela Bosne. Dali Neleta treba linčovati nasred Baščaršije, a njegov jedini greh je što je srbin ? Nismo li ovakvu i sličnu golgotu prošli nekoliko puta, moramo se odučiti praštanju, mi praštamo, a nas bi vešali ?! Koliko još godina treba da prođe, a da bi netko shvatio da ne postoji krivica naroda !

najdzel

19.02.2015. 06:32

I ja mislim da je Neletov jedini greh sto je Srbin I sto svakom u lice kaze sta misli.Pre koju god.na hrt-u ga je neki tamo poznat lik,a ja sam ga video u jednoj reklami,toliko ispljuvao da je ovaj mogao komotno da ga tuzi.

Jovo

19.02.2015. 07:31

VIse je za Sarajevo uradio Nele nego svi ti papci koji su hteli da ga napadnu!! Ali,sve to je vec lepo opisao veliki Ivo Andric u svojim delima...i Bosnu i taj mentalitet

Kum Pera

19.02.2015. 08:18

Sarajevo je vraceno vek unazad i ponovo je postalo provincija koja proizvodi jedino probleme. Ono po cemu se grad pamti se desilo u samo 25g. od 1965. do 1990 :muzicka imena i grupe, veliki sportski uspesi, poznati privredni giganti, film(Kusturica), slikarstvo, ZOI 84 itd. To je bio rezultat pozitivne energije koja se tu slivala iz cele YU u kojoj je Sarajvo bilo jedini veliki multietnicki i multikulturni grad. Nove Sarajlije ne zele ili nece da shvate da je taj grad bez SFRJ ne znaci nista.

Nikolaaa

19.02.2015. 08:19

Pa sta ako je bio u Sarajevu?Ne vole ga sto je na Srpskoj strani!!!Ne sme covek da dodje u grad u kome je rodjen zbog kojekakvih indijanaca...

antifasist

19.02.2015. 08:52

Jadan si ti Karajlicu ako ti je takva reklama potrebna za prodaju knjige.Zar si tako nisko pao.Ako si stvarno u takvoj krizi da se toliko moras ponizavati ostavi broj ziro-racuna da ti sakupimo koji dinar.A to sto si uobrazio da si neka vazna licnost u Sarajevu grdno se varas.Ti si za 99,9 odsto sarajlija umro prije vise od 20 god. Niko od njih te nebi ni pljunuo da prodje pored tebe.Jednostavno bi te ignorisali

Случајни пролазник

19.02.2015. 22:46

@antifasist - Мораш својих тридесет сребрњака да одлајеш...

Vladan

19.02.2015. 09:01

U njegovom 'namestanju' prednjacio je njihov najposeceniji portal Klix. Portal na kome se bez ikakve cenzure svakodnevno u komentarima na najprizemniji i bolesniji nacin vredja sve sto ima veze sa Srbima. Taj portal koji cak saradjuje i sa nekim nasim medijskim kucama(pogodite kojim!) je odmah objavio Neletovu sliku iz tog restorana, napravili su takvu tenziju da su na indirektan nacin prizivali linc. Kod nas tako nesto da se dogodi, odmah bi se pojavila neka Nvo sa protestom ispred skupstine.

Postenjacine

19.02.2015. 09:12

Sarajevski novinari su to predvodili. Odmah su napisali da se nalazi u konobi Luka i dali su adresu tog objekta. Cak su i njihove slike automobila sa BG tablicama pokazivali. Ocigledno su kod njih medijske slobode bas slobodne. Ko ne zna njihovo licemerje i laznu multikulturu....upoznace ih, ima vremena.

mk

19.02.2015. 09:16

Dzaba se Srbi posipaju pepelom.dzaba se izvinjavaju onima koji su u proslom veku klali sve srpsko od kolevke navise, isto cinili u svakoj prilici,dokle bre? Zasto se u Srbiji javno promovise prijateljem koji sam sebe amatra neprijateljem? Situacija u Ukrajini gde pucisti ruse gradove i sela i ubijaju sve sto stignu, zrtve Majdana i Odese a tek ostale niko ne pominje?Ko to Srbiji brani istinu???

saša

19.02.2015. 09:34

Pazi dobro,nisi u pravu,ja sam srbin i zivim u sarajevu svo ovo blesavo vrijeme,Neletova jedina greska je sto se malo previse exponirao,da ne navodim sad detalje i sto je ispao glup radi toga. Da je recimo postupio kao Đuro,koji je na sve odgovarao sa "no comment" danas bi najnormalnije hodao gradom kao i gomila drugih gradjana srpske nacionalnosti i gomila prolaznika takodjer srpske nacionalnosti.Rat je bio jedno veliko sranje,gdje su naj.ebala obicna,glupa raja,kao ja,peti,deseti,pa i nele.

djura cvorovic

19.02.2015. 10:47

@saša - znaci kad ti ubijaju narod,tajna uspeha je u "no comment",sto kaze pesma zp "dragane suti mogu te cuti",steta sto se i ti nisi drzao toga,bolje da nista nisi pisao

Sinisa

19.02.2015. 11:07

@saša - Tačno, da je javno ili prećutno podržao aliju i njegove koljače sad bi bio slavljen. Pošto je stao na stranu svog naroda i svrstao se među stotine hiljada prognanih Sarajlija - Srba naravno a nije dobrodošao. Ti najbolje znaš kako ti je u tom multietničnom raju i šta sve moraš da otrpiš, ali nemoj drugima da svetuješ da ćute dok turci halabuču samo da bi mogli da prošetaju tim muslimanskim multietničim rajem.

Paljanin

19.02.2015. 11:23

@saša - Ja da sam mogao zivjeti u Sarajevu ne bih sada bio na Palama. Ja nisam jedini slucaj posto je jos bar 15tak hiljada Srba doslo ovde. Sva rodbina mi je prije rata bila u Sarajevu, sada je ostala jedna porodica, i nekoliko njih u Istocnom Sarajevu. Ti si ostao u Sarajevu, samo ne znam na cijoj si se strani borio... U svakom slucaju nije korektno da pricas kako je puno Srba u Sarajevu jer neko sa strane moze pomisliti da Nele i ja lazemo, a da si ti u pravu. Djuro je iz mijesanog braka...

Јован

19.02.2015. 11:25

@saša - Значи тако, је ли? Држи језик за зубима, пази шта причаш и са киме причаш, и немој да се "еXпонираш", па ће све бити у реду. Е, мој Србине, јадан је твој живот у таквом Сарајеву.

Tanja

19.02.2015. 16:38

@saša - Ostavili su šačicu vas po centru da bi svetu mogli da kažu "evo nismo mi protjerali Srbe oni normalno žive u Sarajevu". A šta je bilo sa nama koji smo živeli u okolnim naseljima, npr sa nama iz Pofalića? Koliko je Srba ubijeno tom naselju i jesu li oni otišli dobrovoljno?

barakuda

19.02.2015. 21:26

@saša - U Sarajevu, dakle, postoje i prolaznici srpske nacvionalnosti. Super, je...te Nego, dragi Srbine, moli boga da se ponovo ne zakuva, fato bi ti maglu iz Sarajeva ekspresno. Moli boga. Mlad si i friašk.

IL

19.02.2015. 09:46

A Dino Merlin u Beogradu docekan sa tri rasprodate Arene... Zato i nestajemo kao drzava, nacija, narod, ljudi

leon

19.02.2015. 10:49

@IL - Ne naprotiv ,takav stav nas održava kroz večnost , jer nezaboravi na kraju dobro uvek pobeđuje zlo.

Realno

19.02.2015. 09:55

Steta sta je covek doziveo, da se boji prosetatii po rodnom gradu a toliko drugi ljudi srpske nacionalnosti zive u Sarajevu, nikada nisu ni bezali i normalno zive.. Steta.

Realno nad Nadrealno

19.02.2015. 10:42

@Realno - Koji drugi ljudi e moj jarane sacica srba je ostala u tom sarajevu i to malo veci deo u istocnom sarajevu a u federaciji da nepricam proterali ste gotovo sve srbe iz federacije. naravno da neceju da beze kada ih gotov ni nema.

Realno

20.02.2015. 13:59

@Realno - Ovi sto stanuju u zgradi u kojoj i ja stanujem tj u Federaciji BiH. ;) Niko im ne brani da beze ali ljudi ne beze, ovdje im ok a i nama je.I tako...

Heisenberg

19.02.2015. 10:16

E moj Nele, zaista je tužno i poražavajuće kad čovek dođe u situaciju da ne može ni da proviri u svoj rodni grad. Treba staviti prst na čelo i razmisliti gde si pogrešio, priznati i izviniti se.

Lepo, lepo

19.02.2015. 11:01

@Heisenberg - o da, naravno. Po tvojoj logici, indijanci bi trebalo da se izvinjavaju kaubojima sto su ih prakticno istrebili. Jevreji pod hitno da isto urade nacistima, posto posao ovi nisu obavili do kraja. Da ne nabrajam stotine drugih primera. Problem je u tome, prijatelju, sto su Neletovi nekadasnji sugradjani jedva docekali da se stave u sluzbu stranog okupatora, kao sto su to UVEK cinili njihovi dedovi i pradedovi. Proanaliziraj malo istoriju, pa ces videti da se ona dosadno ponavlja.

Sinisa

19.02.2015. 11:04

@Heisenberg - Pogrešio je što se rodio kao Srbin i stao uz svoj narod. To mu turci nikad neće oprostiti. A ti pre nego što napišeš takvu glupost, razmisli o tome da je pola stanovnika tog grada napustilo taj multietnički, 99-procentno muslimanski raj..

Mili

19.02.2015. 11:04

@Heisenberg - Ne moze da sidje u svoj grad, druze zbog takvih kao sto si ti,.zbog novopecenih Sarajlija iz Srebrenice i Sandzaka.Ja sam rodom iz Sarjeva i nikad u tu rupu vise necu sici to vise nije isti grad od kako su proterali Srbe i kad vidim one silne dzamije kad silazim sa Pala zeludac mi se okrene.Jos jednu stvar da ti porucim ne bi ti pozeleo da ti moras napustiti svoj rodni grad na nacin na koji sam morao ja Nele i ostali Srbi.

Masu

19.02.2015. 11:16

@Heisenberg - Kome i zasto? Treba li da se izvine zbog toga sto u Sarajevu sada jedva da ima 10.000 Srba? Da ih on nije otjerao, cineci im siguran zivot u Sarajevu nemogucim? Da je bio u VRS, mozda bih i shvatio vasu mrznju, ali vi strasno mrzite svakog onog ko se usudi reci da je Srbin. I da nema veze sa vasom pretpostavljenom slikom kako jedan Srbin treba da izgleda, sta da misli, kako da se ponasa. A najbolji vam je ako ne talasa, nego kao konj u vrsaju da klima glavom na sve vase budalijestine.

Omar

19.02.2015. 10:18

Pa moj Nele, ja sam svoju relikviju od spitfajer jakne s tvojim potpisom držao dobrih 15 godina, kao veliku uspomenu, sve dok se nije raspala. I onda sam s uzivanjem kupio tvoju knjigu u Sarajevu i napokon pročitao i saznao zasto si napustio Sarajevo. To mi je sasvim OK i uredu i potpuno razumijem. Ali ova posljednja rečenica iz jedne od najboljih pjesama ZP "Pklatovi" mi je nekako pokvarila sve to iskreno. Uvijek je bilo budala i bice, na svim stranama. Nisi ti papak nikada bio Nele! Saberi!

Бивши Сарајлија

19.02.2015. 10:32

Мени ономад присједоше ћевапи на чаршији у жељи да покажем жени гдје сам живио. И од тада само сам у пролазу. Довиђења Сарајево, видимо се у Калгарију.

gаgo m

19.02.2015. 10:44

Шта је Неле могао очекивати од дивљака који су поносни на главосече -"фудбалере" који одсеченим људским главама играју фудбал,који су поносни на постојање "казана" и сакривених српских лешева на депонији "Буча поток" ... Љути су они на њега зато што им је побегао испод ножа а не што је,као,вређао Сарајево!

djura cvorovic

19.02.2015. 10:52

Sine, veli, ko igra za raju i zanemaruje taktiku,zavrsice karijeru u nizerazrednom vratniku

zoran

19.02.2015. 10:53

Sve van Beograda je mahala...koje crno Sarajevo, Zagreb i slichna sela...Beograd je metropola, a ostalo ne vredi spominjati. Prema tome im je i mentalitet. Skuceni umovi, uvek neprijateljski prema nepoznatom, novom. Treba ih ostaviti na margini, za ostalo i nisu.

Hasan seckati

19.02.2015. 11:10

Multi-kulti Sarajevo u svom najlepsem izdanju. Pricala mi je zena sta je sve morala da prozivi u tom nadasve naprednom i civilizovanom gradu za vreme rata zbog toga sto je Srpkinja. Nele je bio malo inteligentniji pa je na vreme pobegao iz tog carstva hipokrizije i zla.

Bulaja

19.02.2015. 12:25

@Hasan seckati - Ključna reč , moj istomišljeniče je "hipokrizija"! Dozvoliti jednom da nešto voli, drugom da ne voli.

zvorničkiSarajlija

19.02.2015. 12:09

Sarajevo je odavno izgubilo dušu. Rat je učinio svoje. Mržnja prema svemu nebošnjačkom je prisutna i iz dana u dan nepodnošljivija. Jednostavno od jednog grada napravili su veliko selo u kome je najveći civilizacijski stepen zelen trotoar.

djole

19.02.2015. 14:05

@zvorničkiSarajlija - za takve kao ti zvornik je idealno mjesto zivljenja.Sta ces ti u Sarajevu

Mladen

19.02.2015. 12:13

Mislim da su poslali jasnu poruku, ne samo Neletu, vec svima nama koji smo kao on pobegli pre 20 i kusur godina: jednom smo vas isterali, sta se vracate! To je Sarajevo danas.

Il grande Mesa

19.02.2015. 12:14

"Čudan svijet, ogovara te a voli, ljubi te u obraz a mrzi te, ismijava plemenita djela a pamti ih kroz mnoge pasove, živi i nadom i sevapom i ne znaš šta nadjača i kada. Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga. A povrh svega moji su i ja njihov, kao rijeka i kaplja, i sve ovo što govorim kao o sebi da govorim...." I ti si dio nas Nenade Jankovicu.....i zato te i volimo i mrzimo .... jer si dio nas htjeo ti to ili ne

Crnoje

19.02.2015. 12:39

Zlocesto Sarajevo i Sarajlije sta ucinise Neletu,izbacise ga i protjerase iz Sarajeva.Malo im to bi pa protjerase i 200 ooo Srba van Sarajeva pa udarise granatama po njima.Koristili su sva moguca oruzja ti zlocesti Carsijaneri Sarajevski da bi pobili i unistili sto vise Srba.Kako nisu bili dobro obuceni a i da bi optuzili Srbe okrenuse te iste cijevi i ubise i ranise i srusise pola Sarajeva....

Mudoje

19.02.2015. 18:50

@Crnoje - Sta je crnoje, igrali ste se sa vatrom i pucali u srpske svatove zasto? Niste znali da vatra moze da oprzi... Srbi su bili za nesretnu Jugoslaviju i zato ste ih napali sa svih strana i iz svih bivsih republika. Jugoslavija je vama tamnica naroda, ali se njenih granica ne odricete. Da li vi znadete sta je karakter, jer sam siguran da ga nemate. Zao mi je nevinih i nastradalih na svim stranama, ali nisu samo Srbi ubijali. I Srbi nisu ubijali svoj narod da bi izazvali intervenciju stranih sila.

Gavrilo

19.02.2015. 12:43

Eeeee... moj Nele : (( Dzaba tebi sve,da si u Australiji ostalo u tebi zapisano Sarajevo. Rupa ti u prsima ko ona u svemiru,pa samo pulsira i siri se. Nema te geografske sirine i duljine na ovoj planeti koja ti moze izbrisati Sarajevo.Sarajevo je gdje nekad bilo i MI..raja jos u njemu..disemo i hodamo Titovom..

ana

19.02.2015. 13:42

@Gavrilo - rupe nema ako si ti tamo i takvi,zloban,neznalica svoje lične istorije,neobrazovan..baš se zaželeti takvih,ih

kiseli kupus

19.02.2015. 22:45

@Gavrilo - hahaha...e moj gavro...imena se svoga stidis pa koristis to veliko.

Gavrilo

20.02.2015. 10:46

@Gavrilo - Gavro odgovara...vrlo konspirativno... heeejjj...kiseli kupus...nisam te prepozno.. : ))

mahala

19.02.2015. 13:30

Sta mislite Kusta se pojavi u Teheranu letele bi granate na sve strane vec su ispisali za 4 dana 2000 komentara na forumu Klixa.Vise nego za Cecu,Arkanu,Mladica i Tita koliki oni kompleks imaju od boljeg sta ce unistili su Sarajevo i pretvorili ga u njihov Teheran.

grbavica

19.02.2015. 13:42

Pazi ovo, drotovi uljudno usli provjerili i rekli ostaju koliko treba. Koji servis! Poreski obveznici Sarajeva platili i placace sigurnost svih u gradu pa i Neleta!

Snouden

19.02.2015. 14:44

"Stari sad se vidi, sad se vraća, s kim ste htjeli da budete braća. Zajebo vas Tito i Partija cijela, Sloboda očigledno nije umjela da pjeva."

Refik Šabanadžović

19.02.2015. 15:58

@Snouden - mislim da je bio 28 februar 1992, kada su definitivno glasali za rat i zlo koje je krenulo poslje toga. Zbog "miloševićeve antijugoslovenske velikosrpske agresivne politike", ljudi riješili da pođu za Alijom, koji je sanjao o svojoj islamskoj džamahiriji. Naravno, Milošević im je tu bio potreban kao moralno opravdanje, pošto oni sami nikada ne bi pošli za Alijom i islamistima da nije bilo Miloševića. A tako je bilo i do 1875, 1914, 1941...

Samke

19.02.2015. 16:04

Kad citam komentare pitam se gdje sam ja rasto i ko je to mene gadjo sa brda!? Vi sto pisete komentare i pravdate Neleta vi rata ocima niste vidjeli a kamoli bili pod opsadom i granatama.Nele ne moze u Sarajevo i niko ko je okaljao taj grad i protiv njega se okrenuo na nacin kako to doticni propagira.Opravdavam ljude koji su pobjegli iz ovog ili onog razloga ali nikad necu opravdati retoriku kakvu ima Nele prema tom gradu i ljudima koji su zivjeli i zive u tom gradu.

Tanja

19.02.2015. 17:45

@Samke - A kakvu to retoriku ima Nele? Čovjek je rekao samo istinu, a vaš je problem što vas ta istina boli.

Samke

19.02.2015. 18:52

@Samke - Koju istinu je on rekao? Neka kaze imenom i prezimenom ko je to njega protjerao iz Sarajeva,kada kaze da je protjeran,a bio je omiljeni lik u Sarajevu,bas me interesuje ko je Neleta protjerao nema potrebe kriti ime i prezime ljudi koji su njega licno protjerali kako vec tvrdi. I na kraju ako je sve to tako kako je Nele rekao zasto je onda ponovo dosao u Sarajevo!? samim dolaskom je sebe demantovo i pokakio se sebi usta na sve to sto je tvrdio.

pravda

19.02.2015. 21:00

@Samke - hocete li prestati vise sa tom svojoj kuknjavom o okruzenju i granatiranju. vas alija vam nije dao da napustate Sarajevo, odnosno blokirao je prolaz kroz Butmir, Sarajevo se moglo napustiti. druga stvar, u tom istom Sarajevu su bili Srbi na Grbavici, dakle u samom gradu, u potpunom muslimanskom okruzenju, niste vi bili sami u nekakvom obrucu. da ne pricamo koliko je Srba zavrsilo po vasim logorima i privatnim podrumima, ili su silom zavrsili u vasim prvim redovima, ili kopanju rovova.

barakuda

19.02.2015. 21:03

@Samke - Nisa samo pevači, poput Neleta, bežali '92 iz Sarajeva. Ni samo glumci, novinari, sportisti žongleri i kaskaderi. Bežali su i profesori, direktori, lekari... Poznato da je '92 i '93 iz Sarajeva, glavom bez obzira, pobeglo oko 450 lekara srpske nacionalnosti. Nikada nije rasvetljeno ubistvo čuvenog sarajevskog hirurga Najdanovića, koga su sarajevski šuckori isekli na komade. Ubieno je još nekoliko srpskih lekara, a više njih ranjeno. Bila je to poruka da za srpske lekare tamo nema mesta.

kiseli kupus

19.02.2015. 22:42

@Samke - nele da je hrvat umesto srbin, sve bi bilo neprimetno, slavili bi ga, kleli mu se.i kusta i on, da je kojim slucajem sva prica ista samo umesto srbi da su hrvati, spomenike bi dobili u sarajevu.sigurno i najsigurnije.biti srbin, ne oprasta se.

Umesto njih...

20.02.2015. 06:22

@Samke - Kada sam prvi i posljednji put dosla u rodni grad, u potrazi za nekim dokumentima, srela sam bivse komsinice, medicinske sestre, koje su se ponosno hvalile da su u ratu zavrsile medicinu i sada su, ni manje ni vise ,nego doktorice?!? To je ta strucna ljekarska elita , koja sada lijeci Sarajlije, umjesto stotine uspjesnih ljekara srpske nacionalnosti, koji su nasli smiraj i posao u nekom boljem i normalnijem svijetu i okruzenju !

Alija je hteo krv..

20.02.2015. 09:40

@Samke - @Samke.Koju istinu je on rekao?Uzmi procitaj Neletovu knjigu "Fajront u Sarajevu"...ne pricaj napamet..Istina je da je Nele kao uostalom i Kusta,bili protiv rata iskreno i do kraja..Naravno da se nisu ukljucili u "odbranu od agresije" i zigosanje unapred odredenog krivca koji je u stvari zrtva..Vratili ste se tradiciji "Handar divizije" a ne "partizanima"..kako to vi predstavljate..Dosta lazi..

Mirko

19.02.2015. 16:16

Gavrilo, mnogima kuca srce za Sarajevom.Samo sto je to Sarajevo nestalo, iscezlo prije dvadesetak godina.Sadasnje Sarajevo neodoljivo, sve vise lici na Teheran.Za takvim Sarajevom, mnogim bivsim sarajlijama,a vjerujem I Neletu, je stalo kao do lanjskog snijega."Multietnicka" zajednica koju je projektovao stari Izetbegovic, a nastavlja mladji, izaziva mucninu u stomaku kod 200 000 bivsih sarajlija.

Sadeta Bilalovic

19.02.2015. 16:55

Sarajevo je nestalo devedesetih. Tamo je sada TuguMrzijevo i nezaboravite da je u njemu sada sve podeljeno srbistan, islamistan i hrvatostan. Nema više prožimanja ili ima ali vrlo malo ali slično je i u Nepostojećem Zagrebu i Beogradu. Nema više bratstva i jedinstva. To je nama Amerika dala. Tuga i užas

@@@

19.02.2015. 17:38

@Sadeta Bilalovic - @.Sadeta Bilalovic.Bez lose namere tesko je porediti malo Sarajevo u svakom smislu sa metropolom Beogradom sa svim svojom odlikama..

Jovan

19.02.2015. 18:55

@Sadeta Bilalovic - @.Sadeta Bilalovic . Tačno je tako. Od ljudi postali smo brojevi i potrošači. Tako nas gledaju velike kompanije. Tržište. Mi smo obično tržište i ništa više ili smo bar malo nečega što nam još nisu uzeli. Ali pobednik je sve izvesniji. Teško je reći da će se na ovim prostorima desiti još neko Pušenje, Ekatarina, Azra, jer postadosmo, ovisnici kredita i svega. A to ubija kreativnost kod ljudi!

vlado pljevlja

20.02.2015. 01:23

@Sadeta Bilalovic - Tacno tako.Bili su to zaista nekad lijepi gradovi u kojima nikome nije bilo vazno kako je nekome ime,a kako prezime.A danas? Eeeeeee........

Nikako Da Shvate

19.02.2015. 19:20

Zahvaljujucu Gavrilu Principu samonazvani i novo proklamovani narod Bosnjaci ne bi danas imao svoj entitet....bili bi austrougari i germanizovani. A oni neka se rugaju Principu. Nikako da shvate.

hrkljus

20.02.2015. 04:16

Jao bre kako ste pojedini glupi.Metropolu ne cini broj stanovnika nego sta taj grad ima da ponudi na kulturnom,sportskom,turistickom i drugim oblastima.I ako vec hocete Zagreb je poznatija metropola od Beograda.

The Clash

20.02.2015. 09:21

Želja za publicitetom kod Neleta ne prestaje.Kao što je na koncertu spominjao Karadžića,tako i sada odlazak u SA .Što se tiče komentara da je SA malo a BG metropola,to je izraz ne znanja.Sarajevo je uništeno ratom i etno nacionalizmom.A BG?Ja sam Beogradjanin,taj grad je metropola samo po broju stanovnika.Propao grad svih ovih godina,devastiran,odlazi gradski sloj(ja prvi sam najmanje u njemu),prljave ulice,depresivni i utučeni ljudi,siromašni.To nije slika metropole.Pokušajmo biti realni.Hvala

The Clash

20.02.2015. 13:12

@The Clash - Neko ko se potpisuje kao Hrkljuš trebao bi poznavati bolje grad i naravno čitati tekst do kraja.Ja sam napisao da je BG samo metropola po broju stanovnika.Kulturna ponuda je siromašna,jeste da je ima(više nego lokalni region),ali je i dalje siromašna.Neka dotični ode do Berlina i prošeta i vidi koliko grad ima muzeja,galerija itd.i stanovništvo za tako nešto.A svi dogadjaji u BG su bezvredni ako nisu posećeni jer ovaj narod nema egzistenciju,niti pristojan život,a kamo li za pozorišnu kartu.

@l@@

20.02.2015. 19:18

@The Clash - @The Clash.Beograd je metropola i po broju znamenitih ljudi i stvaraoca koji zive ili su ziveli u njemu..U beogradu je sasvim moguce ziveti a ne pripadati kulturnom ili mentalnom sklopu, najrazlicitija politicka opredeljenja i verska pripadnost..Sve to je moguce u Bg Hvala Bogu.i uvek je tako bilo..Nije slucajno sto su upravo disidenti sa svih strana dolazili u Bg i tu nalazili podrsku i razumevanje..Mesa Selimovic i I.Andric su upravo pobegli iz kasabe..Gde? U Beli Grad...

kljecan

20.02.2015. 10:58

sarajevo je danas grad u kome vlada sandzacko,mahalski,isilovski mentalitet i u tom sarajevu covjek koji nije musliman nema sta traziti

Mirni Pas

20.02.2015. 13:00

Jedva cekam da svi sklone pogled sa prošlosti i u prvi plan stave probleme is sadašnjosti da bismo svi zajedno krocčili u budućnost.

Milica

25.02.2015. 14:49

Oslobodili se Turaka, proziveli neku godinu u idejama sta bi zivot mogao biti i sami sebe vratili u mrak gori od osmanlijskog. Gde je tu recima mesto?

PItar_Sa

25.03.2015. 02:30

Ma bolan covjece ne dizi se u nebesa, 99% ljudi u gradu je briga sto si ti dosao. E sad to sto je tebi krivo sto nije isp'o neki belaj od kojeg bi dobio dodatnu municiju za tvoj sveti rat protiv rodnog grada je drugi par rukava. U svakom slucaju, iz prve ruke imas info da si bio tema punih 5 minuta na jutarnjoj kafi sutradan u 90% sarajevskih kafica. Sto se tice "starih" sarajlija, samo bi volio znati o kojima je rijec....nastavak u sljedecem postu

pitar_sa

25.03.2015. 02:34

Onih koji su otisli da bi spasili zivu glavu od granata koje su dolazile sa okolnih brda, onih koji su ispalili na drugi kontinent jer nisu htjeli zivjeti u okolini gdje se sve svodi na nacionalnost, ili pak onih trecih vecinom naoruzanih do zuba koji su otisli na "svoju" teritoriju ocekivajuci da ce se vratiti u "oslobodjeno" i "ocisceno" Sarajevo za par dana ili sedmica?

Bivsi sarajlija

19.11.2018. 20:21

Alo Nele ne prodaji pricu nismo levati ,20 godina si govorio jedno pa otisao u Sarajevo pa se sad kao filozofski pravdas i vadis na druge.