Љубиша Павковић вечерас на Коларцу

24. 09. 2014. у 07:38

Љубиша Павковић вечерас на Коларцу
Уметник на хармоници вечерас ће у великој сали Задужбине Илије Коларца одржати солистички концерт уз пратњу Народног оркестра РТС

УМЕТНИК на хармоници Љубиша Павковић вечерас ће у великој сали Задужбине Илије Коларца одржати солистички концерт уз пратњу Народног оркестра РТС. Под диригентском палицом Александра Седлара, маестро Павковић ће извести српске народне песме и игре, драгуље балканског фолклора и евергрин бисере. Програм ће водити Никола Рацков, а као гости наступиће Јелена Томашевић, Бранкица Васић Василиса, фрулаш Бора Дугић и солиста на бандонеону Александар Николић.

Павковић је цео свој уметнички живот посветио изучавању балканског фолклора, откривајући његове тајне и негујући аутентичне музичке вредности и лепоту. Далеке 1966. као 19-годишњак постао је аматерски првак Европе у хармоници, победивши у Дижону такмичаре из 25 земаља. Мало потом хармоникаш са београдског асфалта постао је први сарадник кларинетисте Бокија Милошевића у његовом Народном окрестру РТС, а касније и шеф оркестра. Радио је аранжмане за многе извођаче и није допуштао да трајне снимке за архив Радио Београда снимају шунд певачи. Један од највећих ауторитета за хармонику Фридрих Липс му је у Москви 1999. уручио Сребрни диск за изведену музику са Балкана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Djordje

24.09.2014. 09:11

Ovo je čovek kome treba Srbija da podigne spomenik, Pavke je prava legenda, pravi umetnik, čovek broj jedan!!!Pavke želim ti uspešan koncert i želim ti da još dugo dugo uživaš u muzici, harmonici i svemu što te ispunjava!Veliko ti hvala za sve što si učinio za našu muziku!Živeli!

TF

24.09.2014. 13:51

Sto bih rado prisustvovala tom koncertu. Gospodine Pavkovicu, vi ste pravi maestro i Vasa muzika me uvijek dirne pravo u srce i podsjeti me na prirodu koju samo imaju Srbija i Crna Gora. A i Bora i Jelena su melem za dusu. Zelim Vam uspjesan koncert. Srdacan pozdrav iz Danske. Tanja.