ДОБРО дошли у гостољубну Гучу - срце хлебозарне Србије, на највећу светковину љубави и благочашћа да пријатељујемо уз звуке труба радосница! Овим речима књижевника Радомира Андрића, уз саборску химну "Са Овчара и Каблара" оркестра Горана Ранковића, у среду је у драгачевској престоници свечано отворен 54. сабор трубача у Гучи.

- Звук трубе везује новорођенче за звезде, младенце спаја у заклетви да ће се вечно волети и поштовати, домаћина озарује на саборишту у славу родне године - једноставно речено: сабори, свадбе, славе, заветине, рођендани и остала весеља, налазе у труби радосни одушак и душевно окрепљење - казао је Андрић. - Многи су уверени да се Јужна и Западна Морава састају код Сталаћа, али сви добронамерни гости из света и љубитељи труба који дођу у Гучу сазнаће да је прави извор и срцоказно ушће ових река овде - у драгачевској музичкој престоници. Уосталом, шта је друго труба него један од најлепших животних тренутака у нашем небоземном именику.

Са жељом за добар провод свима који песмом и игром подмлађују Србију, Андрић је наздравио чашицом шљивовице председнику оштине Лучани Младомиру Сретеновићу и директору Центра за културу у Гучи Адаму Тадићу. Потом се Гучом разлегао звук трубе, оне са југа и са запада. Засвиран је први моравац, заиграло се и прво саборско коло око Споменика трубачу. У српски вез се ухватила и млада Францускиња Марик Лишер (21).

- Научила сам одмах кораке. Није тешко, а и овај ритам те тера да играш. Гађа те у срце и у ноге - казала нам је Марик. - Сама сам дошла у Гучу. Желела сам да ово доживим и одушевљена сам, иако ме журка тек чека. Решила сам да овде време проводим само са Србима, а ко зна, можда ћете добити и младу из Француске.

Путевима ка малој вароши непрестано пристижу колоне аутомобила. Само што се сместе у куће или дворишта гучких домаћина, гости измиле на улице. Одмах се хватају за флашу пива или ракију и дозивају трубаче, којих је у среду било на сваком кораку. Било је и оних који су у Гучу дошли пешице, прешли стотине километара. Такав је Владиша Петровић (49) из Стрмостена код Деспотовца. Ово му је тридесети пут да у Драгачево долази пешке, требало му је осам дана до Гуче, а иза њега је скоро 300 километара.

У угоститељским објектима у среду је био тек понеки сабораш. И они бољи трубачи још не свирају пуним дахом. Чувају се за суботње финале, када ће "Вечерње новости" омиљеном трубачу на Сабору по 51. пут доделити "Златну трубу". У име нашег листа награду ће и ове године доделити Борислав Бора Комад, дугогодишњи новинар који је ово признање уручивао 35 година.

Један од 18 трубача, који ће се борити за "Златну", Синиша Станковић из Загужања, у среду, међутим, није испуштао инструмент из руку. Ово му је, вели нам, 23. година да долази на Сабор, и то на такмичење, а никада до сада није освајао ниједну од четири главне награде.

- Никада се нисам наметао. Увек сам само знао да свирам и увесељавам народ. Радио сам то најбоље што сам умео. У Сурдулици сам добио прву трубу и сада се надам некој од награда на Сабору - рекао нам је Станковић док је на увце свирао лепим саборашицама.

Најављивана највећа гужва у Гучи за четвртак увече, када је требало да на главној позорници запева фолк дива Светлана Цеца Ражнатовић, биће померена за дан касније. Разлог су најављене временске непогоде, а нови термин је петак у 21 час. Организатори су позвали трубаче да што јаче дувају у трубе како би отерали облаке са неба изнад гучке долине.

- Разговарао сам са Цецом и сложила се да је најбоље да се концерт одложи. Јер, било би штета да саборашима ускратимо уживање у њеним хитовима - рекао нам је Добривоје Марински, директор продукције Сабора.

Са разведравањем, у Гучу ће у петак, баш на Цецин концерт и свирку мајстора Дејана Петровића, стићи и министар иностраних послова Ивица Дачић. Са њим ће у друштву бити десетак амбасадора, међу њима и амбасадор Русије Александар Чепурин и његов амерички колега Мајкл Кирби.

- Гуча и овдашње трубе су свемогући, а ко зна можда овде падне и историјско помирење Истока и Запада - кроз шалу причају Гучанци.


МИРАН ПРОТЕСТ

У ТРЕНУТКУ када је званично отворен Сабор трубача, гучким улицама се мирно прошетало око 300 радника Индустријског комбината. Они су протестовали због седам неисплаћених зарада, 14 накнада за путне трошкове и две године неповезаног радног стажа.

- У комбинату је производња стала после 58 година непрестаног рада - рекла нам је председница синдиката Љиљана Ружић. - Власник "Фармакома" Мирослав Богићевић, у оквиру кога послује комбинат, не обраћа пажњу на нас и страхујемо да бисмо могли да добијемо отказе. Зато смо на овај начин били приморани да упознамо јавност са нашим проблемима.

Миран протест није угрозио Сабор, нити сабораше на улицама Гуче.