Катарина Оксенберг: Завршићу филм о деди

С. Добросављевић

18. 07. 2014. у 08:24

Са глумицом и кнегињом о мајци Јелисавети, прецима, деци и Србији. Не знам како би требало да се осећа принцеза, јер се никад нисам идентификовала на тај начин. Али, могу да кажем да се осећам добро

У ЗЕМЉУ својих предака дошла је са осмехом на лицу! Америчка глумица и кнегиња Катарина Оксенберг (52) имала је за то и добар разлог. У Београд је допутовала како би присуствовала усељењу мајке кнегиње Јелисавете Карађорђевић у вилу „Црногорка“ на Дедињу, која је некад припадала њеној баки кнегињи Олги Карађорђевић. Док је на прагу породичног дома са мајком и старијом сестром Кристином дочекивала госте, није крила одушевљење што је у прилици да присуствује овом важном тренутку. Отмена и срдачна Катарина, која се прославила улогом Аманде Карингтон у серији „Династија“, каже да је овај догађај рехабилитовао њену породицу.

- Знам колико је моја мајка напорно радила и колико јој је било потребно времена да се ово оствари - каже за „Новости“ Катарина Оксенберг, која осим америчког има и српско држављанство. - То што се десило је равно чуду и веома сам срећна због ње. Ово је изузетно важан тренутак за моју мајку и нашу породицу.

* Када сте први пут посетили Србију, плакали сте, како се сада осећате?

- Тачно је, плакала сам! Осетила сам дубоку емотивну везу са овом земљом. Сада се осећам посебно, јер сам дошла изузетним поводом. Већ данас идем са мајком у Словенију на неколико дана, а у понедељак се враћам кући у Америку. Људи су овде дивни, врло су топли и пријатељски расположени, а и храна је одлична.

УЗБУДЉИВО ДЕТИЊСТВО НА питање каква је мајка била принцеза Јелисавета, лепа Катарина нам одговара: - Она је врло спонтана и забавана особа. Мама је авантуристичког духа и моје детињство је било баш узбудљиво. Много смо путовали.

* Да ли се осећате као права принцеза?

- Док сам била мала, мама ми је рекла да је Југославија комунистичка земља и да вероватно више никад нећемо тамо отићи, јер у њој не постоји монархија. Не знам како би требало да се осећа принцеза, јер се никад нисам идентификовала на тај начин. Али, могу да кажем да се осећам добро.

* Најавили сте снимање филма о деди кнезу Павлу Карађорђевићу?

- На том пројекту је ангажована и моја мајка и њој је највише стало да се то реализује. То ће дуго трајати и не знам тачно када ће бити завршен.

* Имате три ћерке, како је бити њихова мама?

- Имам, у ствари, петоро деце. Три ћерке, а мој супруг из претходног брака има двоје деце. Волим што сам мајка. Врло је забавно бити родитељ.

* Да ли је тешко бити маћеха?

- У почетку је било много изазова, јер су деца имала проблем са својом мајком. Волим их колико и своје девојчице.

* Каква је Катарина Оксенберг приватно?

- Потпуно сам иста особа. Без обзира на то колико је некад ситуација тешка, трудим се да пронађем смисао за хумор. То није увек лако, јер не можете стално да држите све под контролом. Ствар је дисциплине, става и веровања, да иако знате да не можете све да контролишете, можете бар да покушате. Ако имате превелика очекивања, можете да се разочарате, а уколико сте отворени и радознали, онда чуда могу да се десе.

* Како одржавате витку линију, да ли је тајна само у генетици?

- Што сам старија, више водим рачуна о исхрани и покушавам да живим здраво. Не једем више брзу храну, не пијем алкохол, јер се због тога ужасно осећам наредног јутра. Пијем доста воде, врло мало у исхрани користим шећер, хлеб и со. Али, обожавам бурек са сиром и месом.

СУПРУГ КАСПЕР

КАТАРИНА је удата за холивудског глумца Каспера ван Дина, с којим има две ћерке, Мају и Селесту Алму, док је најстарију Индију родила ванбрачно.

- У браку смо 15 година - каже нам Катарина. - Уживамо у заједничким тренуцима. Путујемо, обилазимо свет и забављамо се. Он није дошао у Београд, јер је остао код куће да брине о деци.

КРИСТИНА ПРВИ ПУТ У БЕОГРАДУ

ПРИЈЕМУ поводом усељења у вилу „Црногорка“, осим Кристине Оксенберг, најстарије ћерке кнегиње Јелисавете Карађорђевић, присуствовала је и њена друга ћерка Кристина, као и син Никола. Кристина је у среду допутовала из Москве и први пут је боравила у Београду. У четвртак ујутру је више од два сата провела разгледајући Бели и Стари двор. Мада престолонаследник Александар тренутно није у Београду, његова канцеларија је омогућила Кристини да обиђе дворски комплекс, пре него што авионом отпутоује назад у Москву.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

nedaj se Generacijo !

18.07.2014. 18:31

Napravi taj film ali sa malo više istine o dedi. Deda je bio retko pametan čovek, ali džaba pameti i obrazovanja kad imaš lošu sreću ili gadnu sudbinu: rodio se u pogrešno vreme i na pogrešnom mestu, živio i radio sa ljudima koji mu nisu bili ni do kolena. Da neki drugi "obazriviji" imaju takvog čoveka već bi na desetine škola, ulica, trgova i ustanova nosilo njegovo ime. Ovako jedinu čast imaš TI da se pozoveš na svog dedu. Ostali nisu ti ni do pete !