ПРЕ него што смо и провирили кроз врата плесног клуба "Синатра", чули смо повишен глас: "Иване, не јури музику без потребе! Опусти се и уживај!"

Глумца Ивана Михаиловића и његову партнерку Марију Мартиновић, један од тек три преостала пара шоу-програма "Плес са звездама", екипа "ТВ новости" је прекинула усред још једне пробе, овог пута - аргентинског танга.

На питање како су задовољни претходним наступом, када су играли модерни плес уз песму "Плава птица", коју је Иван посветио својој класи, одговарају углас: "Веома". Додаје јача половина дуета:

- Мислим да је то био наш најбољи наступ. Били смо најемотивнији, највише смо се посветили причи коју причамо и мени је срце било пуно. Оцене нису биле сјајне, али то није утицало на наш пролаз. Што се песме тиче, то је химна која нас све повезује и просто ми много значи јер ме много подсећа на период студирања - најлепши период мог досадашњег живота.

На питање да ли прижељкује финале, Иван одговара:

- Наравно, кад сам већ довде стигао. Ако уђем у финале, опет ћемо играти модерни балет, неки слободни стил. То је нешто што ме привлачи и волео бих да с таквом кореографијом завршим такмичење.

Млади глумац каже да је желео да у финалу види Ванесу Шокчић, која га сваки пут изнова одушеви, али је, нажалост, она испала у баражу. Свака игра је изазов за себе, али му је, каже, највећи изазов био енглески валцер.

- Играм аргентински танго и то ми лежи, али ми је драго што сам заволео и валцер. На њега сам најпоноснији зато што га досад нисам играо, нити сам мислио да ми лежи. Мислим да сам напредовао и добро то одрадио.

Упитали смо га и колико му сметају критике које смо чули док смо улазили у студио.

- Марија је дивна партнерка која много зна. Перфекциониста је, што ми и прија. Константно ме тера да будем бољи и бољи, форсира ме да вежбам како бих исправио технику. Она заправо од мене очекује много и мисли да могу све то да изведем за тако кратко време. То некад уме да буде стресно, али на крају ми увек буде драго што је била толико упорна.

Као своју ману Иван истиче брзоплетост и сматра да она утиче и на плес.

- Некад желим да урадим нешто и пре него што научим, па се онда дешавају истегнућа и повреде. Али Марија је ту да ме просто смири и заустави кад је потребно.

И једно и друго се слажу да је плес игра удвоје и да партнери морају веома добро да се познају.

ПРОСЛАВА ОБАВЕЗНА Иако му је један од омиљених кућних послова кување, Иван Михаиловић каже да поред свих својих обавеза неће моћи да лепој Вршчанки спреми неку вечеру, али ће, кад се шоу заврши, прослава у неком ресторану бити обавезна.

- Техника педагогије у плесу управо и зависи од тога ко ти је партнер. Не можеш сваком човеку на исти начин да показујеш кораке. Свакоме мораш да приступиш на другачији начин и уђеш у суштину његовог бића, како би могао да му покажеш корак на прави начин.

Овај талентовани "октопод" (како га је једном приликом назвао члан жирија Александар Јосиповић) сматра да је и сам привид блискости међу партнерима веома битан - и у плесу и у глуми:

- Битно је да се особе познају и да се створи нека врста хемије међу њима. Она није увек у вези с љубављу између мушкарца и жене, већ нека врста физичке појаве која мора да се успостави кад је наступ или сцена у питању. 


Поред љубави према плесу коју му је пренела, Марија га је вратила и у време када је он био гимназијалац. Факултет драмских уметности је уписао по завршетку треће године средње школе, тако да матуру, и све у вези с њом, проживљава кроз своју плесну партнерку.

На коментар да је свим девојкама симпатично то како је загрли пре него што их судије "заспу" коментарима - као да је штити од лоших оцена - признаје да генерално има јак нагон да заштити особу поред себе:

- Увек заузимам став да станем први, да се некако тај зид сруши на мене, па онда на партнера. Тако и у (овом) плесу све грешке преузимам на себе и не дозвољавам да на њу падне кривица. Мада, углавном јесте моја кривица.

Зато и не чуди принт на његовој мајици који поручује да је и он један од хероја који ће спасити свет - плесом.