РУСКА драмска серија “Институт”, коју је телевизија Прва уврстила од уторка (радним данима у 15.45) у програмску шему, доноси нам на мали екран дашак времена царске раскошне Русије из друге половине 19. века, која је тада била у рату са Турском.

Баш у доба тужне животне приче Ане Карењине. У центру збивања налазе се ученице плаве крви, надалеко чувених генерала и грофова. На московском Смољном девојачком институту, Софија, Мирјам, Варја, Тата, Катја и Асја деле заједничку спаваоницу. Префињене и романтичне, ове девојке сањају о чистој љубави, али убрзо ће сазнати да је пут до среће увек трновит. Када дипломирају, многе ће се добро удати или постати царичине дворске даме.

Ипак, сви њихови снови неће се остварити, што ће довести до раздора и мржње претећи да уништи углед дугогодишње женске традиције. Судбина је наместила да се Софија заљуби у грофа Владимира Воронцова, који је изгубио наду да ће срести истинску љубав. Очаран Софијином искреношћу и великодушношћу, схвата да она, ипак, постоји. И девојка пада на чари скоро двадесет година старијег, али згодног и храброг Воронцова, у кога се безнадежно заљубљује. Први камен спотицања њиховој срећи биће грофова супруга Нина, која ће учинити све да им загорча живот.

УСПЕХ ДОНЕО НАСТАВАК ОВА високобуджетна костимирана мелодрама, у великој мери снимана у аутентичним амбијентима, настала је у продукцији руског гиганта, државног телевизијског канала Русија 1. Због огромног успеха, после 260 епизода првог серијала снимљен је и наставак ”Тајне института за племићке кћери” са Алисом Сопегином у главној улози.

Лјубавна прича Владимира и Софије у стању је да превазиђе све животне препреке и стереотипе времена када су жене личиле на трагичне јунакиње Толстоја и Тургењева, али и када су мушкарци једни друге изазивали на двобој зарад части својих дама.

- Желели смо да веродостојно дочарамо љубавну причу из 19. века, уз много историјских чињеница из Института за племићке кћери уз мало шминке - каже режисер Леонид Белозорович. - Серија прати животни пут младих и романтичних, али и те како паметних и храбрих девојака, које се образују далеко од стварног света. Можда на први поглед делују недодирљиво, баш зато што их је већина плаве крви, али оне су, заправо, попут других младих дама које покушавају да пронађу своје место под сунцем.

Главне ликове у серији тумаче Алиса Сопегина, Александар Арсентијев, Ксенија Хаирова и Алена Созинова.