РОМАНТИЧНА прича о невероватном професору Кости Вујићу и матурантима Прве мушке гимназије, која се суботом емитује на Првој ТВ, још једном је потврдила невероватан дар редитеља Здравка Шотре да за мале екране прикује милионски аудиторијум. Са "Шеширом професора Косте Вујића", Шотрина остварења "Лајање на звезде" и "Зона Замфирова" добили су озбиљног конкурента, мада "Рањени орао" и даље држи рекорд по броју гледалаца - три милиона људи уживало је у овој Шотриној серији. Случајно или намерно, познати редитељ увек се окретао домаћим писцима: у "Шеширу" Миловану Витезовићу, у "Зони" Стевану Сремцу, у "Рањеном орлу" Милици Јаковљевић Мир-Јам...

Пре две године, Шотра је за наш лист објаснио да му је РТС током деценија рада много пута давала задатак да адаптира и режира неко домаће или страно књижевно дело. Морао је, како је рекао, да се извешти у томе, да би се у једном тренутку сав његов рад свео на адаптације.

Данас, када смо се поново срели с овим врсним редитељем поводом његових нових подвига, он нам је открио да се не одриче домаћих писаца и најавио да с Пером Зупцем припрема серију о Лази Костићу и Ленки Дунђерски.

- Перо је замислио да се изведу на сцену све значајне личности и и прикажу релевантни догађаји те епохе. Окосницу би чинили велики српски песник Лаза Костић и Ленка Дунђерски, девојка коју савременици описују као јединствен спој лепоте, љупкости и племенитости, те је као таква била надахнуће за најлепшу љубавну песму наше поезије. Ту би се појавили и Светозар Милетић, два Јакова - Продановић и Игњатовић, Змај Јова и други знаменити Срби из тадашње Војводине. С Пером би на сценарију сарађивао и Милован Витезовић.

* И Зубац и Витезовић одлично познају ту материју.

- Познају материју, али се не разумеју у материјалну страну. Ко ће, како и где прикупити потребна средства? Мени је за сваки значајнији пројекат требало 10 година да убедим људе у његову ваљаност. Ја тог времена више немам.


38 ДАНА * БИЛИ сте у прилици да се такмичите са серијом "Монтевидео", која је упоредо емитована на РТС када и "Шешир" на Првој?
- С "Монтевидеом" се нисмо такмичили, јер се та серија снима за десетину пута више пара, још од оних дана када смо радили "Рањеног орла". А ми смо серију и филм "Шешир професора Косте Вујића" снимили за 38 дана.
* Познато је да радите брзо.
- И пребрзо. Не умем друкчије.

* Зар не би требало да се за такве теме увек нађу спонзори?

- Ваљда хоће. То је једино што сад можемо рећи.

* Било је говора и о серији о Александру Карађорђевићу?

- То је велики пројекат, али на дугом штапу. Текст серије је још крајем 2011. РТС поручио од писца врло успеле серије "Мој рођак са села", Лалета Павловића. Он је већ написао одличних шест од осам епизода, које откривају скоро непознату личност Карађорђевића. Преко ње се прелама сва историја Србије од 1914. до 1918, затим и историја Југославије све до марсејског атентата.

* И где је запело?

- Човек је написао шест сатних епизода без икаквог уговора, на лепе очи. Сада тражи да потпише уговор, да би посао привео крају.

* Ако је РТС тражио сценарио, зашто је сада споран уговор?

- Не знам. Оно што знам и што више пута истичем јесте да је наш РТС вишегодишњим међустраначким трвењем доведен до ивице опстанка. Та кућа је постала више кадровско питање, него установа од општенародног интереса.

* Вама, који сте у тој кући били од њеног оснивања, то тешко пада?

- Ваљда и још некоме.

* Говорило се да ће серија "Шешир професора Вујића" бити приказана на РТС. Откуд на Првој?

- И ја сам се изненадио. Знам да је продуцент подигао кредит којим је финансирао серију, па је морао некоме да је прода, да би тај кредит вратио.

* Ипак, "Шешир" је показао и доказао да ће добра серија бити гледана на било којој националној ТВ?

- Да. Немам ништа против те куће која је сада у експанзији. Ипак, ова серија је, по природи ствари, припадала РТС, и та тема је део њене баштине.

* Који је разлог неемитовања на РТС, да ли је то криза о којој се све више говори?

- Могу само да нагађам да је РТС показао већи интерес да улаже у неки за њих занимљивији и вреднији пројекат.

* Је ли ово први пут да вас одбије кућа у којој сте провели радни век?

- Исто се десило и с "Ивковом славом". Понуду мог продуцента "Кобре филма" браће Бјелогрлић, после дугог натезања, РТС је одбио, што је Пинк једва дочекао. И од тада филм емитује десетак пута годишње.