Премијера ТВ филма ”Чекрк” у недељу на РТС 1

Ј. Г.

12. 03. 2013. у 21:02

Премијера ТВ филма ”Чекрк” у недељу на РТС 1
“Чекрк” је антиратна драма, која на својеврстан, трагикомичан начин, прича причу о познатој, наизглед старомодној, али често прећуткиваној љубави међу пријатељима и ближњима
РЕДАКЦИЈА Драмског и домаћег серијског програма Културно-образовног програма РТС, у недељу, 17. марта, у 20.05 на Првом каналу премијерно емитује играни ТВ филм “Чекрк”, према тексту Душка Премовића и у режији Петра Станојловића.

“Чекрк” је антиратна драма, која на својеврстан, трагикомичан начин, прича причу о познатој, наизглед старомодној, али често прећуткиваној љубави међу пријатељима и ближњима, која је у овој екранизацији дата у препознатљивом националном облику.

Филм говори о двојици бунарджија, Мишули (Боро Стјепановић) и Пуји (Лјубомир Бандовић), противречних ставова и мишљења који, у свакодневним несугласицама, одају привидну међусобну нетрпељивост и равнодушност, али и радост осуђености на заједнички живот. Мајстор Мишула је у овом односу оличење старог мудраца, а шегрт Пујо је наивни, брзоплети хедониста. Док авиони прелећу и бомбардују Србију, ова два обична човека, игром случаја неупућена у догађаје, заокупљена маратонским копањем бунара на један подругљив, али духовит начин, отапају тежину и мизерност сопствених живота. Поред бунарджија несвесних историјског тренутка и једно ваљевско село живи готово бизарно, мирнодопском свакодневицом, док се звук убојитих експлозија с временом приближава...

- Поносан сам што сам био део ове екипе и надам се да ће гледаоци бар упола осетити од оног што сам ја као субјективни посматрач осетио. Поред свега, колатерална штета најтеже се подноси - рекао је Лјубомир Бандовић на у уторак одржаној конференцији за новинаре у згради РТС.

Редитељ Петар Станојловић је истакао да је ово мали филм о малим људима у великим временима.

- Посвећен је малим људима, колатералној штети историје - објаснио је редитељ.

Филм “Чекрк” је сниман у предивном амбијенту села Рожанци у околини Космаја, уз свесрдну подршку локалног становништва.

Поред Стјепановића и Бандовића у филму играју: Срђан Ивановић, Весна Станковић, Иван Томашевић, Драгомир Чума...

ЛЕПА УСПОМЕНА

ПУТЕМ скајпа присутнима на конференцији за новинаре са Цетиња се обратио и глумац Боро Стјепановић (на слици са Банодовићем), који у филму тумачи лик Мишуле.

- Жао ми је што због обавеза нисам могао да дођем у Београд. Захваљујем се редитељу и целој екипи што су ми пружили прилику да проведем три недеље у прелепом окружењу - рекао је Стјепановић. - Филм ће ми остати у лепој успомени, нарочито по томе што сам добио улогу коју волим да играм - малог човека који настоји да избегне још једну невољу у свом животу, али испостави се да је ова последња и фатална.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације