ПОЗНАТИ сарајевски бенд „Лету штуке“ одржаће концерт 25. маја у београдском Дому омладине, у склопу мини турнеје на којој промовише треће студијско издање „Бројеви рачуна“, објављено крајем маја прошле године. За песму која се издвојила „У овом свијету“, снимљен је и спот, јер је према мишљењу фронтмена групе Дина Шарана реч о најомиљенијој песми њихових фанова.

- Она плови, озбиљна је, узноси и разбуктава машту, а говори и реално о стварима. Зато је свима и најдража, а и моја је лична песма - каже за „Новости“ Дино Шаран.

* Каква су вам очекивања од концерта у Београду?

- Као и увек немамо никаквих специјалних очекивања, осим да се надамо доброј посети и још бољој атмосфери. Свираћемо песме са наша три албума. Последњи је „Бројеви рачуна“ из прошле године.

ЧУВАМ МОЈЕ ГИТАРЕ * Која је била ваша прва гитара, а шта сада свирате?
 - Прва је била акустара „сирена“, са пластичним жицама. Данас свирам „мартина“ и полуакустичног „пивија“. Чувам гитаре - каже нам Дино Шаран.

* Можете ли издвојити неки град на простору бивше Југославије у којем највише волите да наступате?

- Кренули смо из Сарајева, прославили се у Загребу, а у Београду такође имамо сјајну публику и одличан пријем. И мањи градови су веома важан фактор и „попришта“ неких од најбољих концерата, тако да не могу да издвојим ни један посебно.

* Чији рад српских музичара поштујете?

- Дивим се Који из „Дисциплине кичме“, Цанету из „Партибрејкерса“, Гилету из „Електричног оргазма“. Ту су свакако и „Горибор“, све од „ЕКВ“, „Канде, Кодже и Небојше“, и „Репетитора“.

* Размишљате ли о снимању песама за нови албум?

- Крајем године крећемо са снимањем новог албума. Идеје већ постоје, али не бих желео да о њима говорим док се не искристалишу у нашој глави. Свакако да нам је циљ да песме буду квалитетне, као и да се допадну публици.

* Да ли је објављивање албума данас непрофитабилно?

- Дискографија је, бојим се, дошла до краја. Више нико из света музике не може да живи од снимања и продаје албума, тако да смо присиљени да се бавимо алтернативним стварима. Ставити албум на бесплатно „скидање“ са Интернета, а онда произвести виниле, мајице, упаљаче и остале сувенире са логом бенда. То је једна од могућности за преживљавање. За евентуалне колекционаре урадити лимитирано издање.

* Значи ли то да се на Балкану више не може живети од рок музике?

- Не може као од криминала, али иде некако.