Дубравка Нешовић: Кад би ове руже мале...

Милена Марковић

16. 07. 2011. у 20:53

Дубравка Нешовић: Кад би ове руже мале...
Дубравка Нешовић о радости и болу трећег доба, у старачком дому на београдској Карабурми

Била је и остала дама. И кад је туговала и кад се радовала, праву је меру имала. И данас, у старачком дому на београдској Карабурми, трошећи своју 79. годину живота и деветогодишњи стаж "домца" трећег доба, чува достојанство. Своје. И туђе.

- Док чуваш друге, све што они јесу и нису, чуваш себе - каже нам Дубравка Нешовић, која је "гласом и образовањем прославила нашу градску, варошку песму и узнела је до неслућеног". Баш тако ју је приписао, једном, Момо Капор с којим је отварала традиционална лета и лета у некад боемској Скадарлији.

Али Дубравки Нешовић, нашем једином магистру средњовековне духовне музике, са академском титулом из Брижа у Белгији, води нас вест да таква уметница, у меморији нашег музичког трајања обележена као "истакнута", нема пензију, ни толику да плати станарину за дом. И то смо јој, најављујући се, и казали.

Свеједно, дочекала нас је као да ће управо на сцену. Ону с које се деценијама проламао њен моћни алт. И кад пева "Оче наш" из "Литургије Чајковског". И кад започне руске романсе, али и наше: "Болујем ја, болујеш ти", или "Црвени шал".

- То, о пензији... Све је то тачно... Моја је срећа, истовремено и бол, да имам неког ко може да је надомести. Да се не понижавам и не молим. Срећа је, имам сина. А бол... Она има више слојева. И о томе ћу вам причати... Да само сина имам и никог више. Па и њега, јединог, да оптеретим. Неко ће рећи: Деца и треба да помогну родитеље. Мој одговор је: Да, ако су и они себе потпуно даровали деци. Радили само за њих. Ја сам радила, признајем, више за друге. Тако сам за својих седам деценија рада, ма и више, јер сам први наступ имала у трећој години, доживела да немам ни стан. Ни ауто. Ни било какву покретну и непокретну вредност, ако се тиме уопште мери имовина. Ја, из глумачке породице, из богатог Новог Бечеја, гледала сам некако "све за друге". Три и по хиљада наступа, најмање, даровала сам за хуманост. Пре тога, певала сам и пред Титом. Неко је то умео да искористи. Ја нисам. И друге, што су успели, због тога не кривим. Колико се пута чудио мој син: "Како мама ни ауто чак немамо". Па, немамо, ето.

МОЈЕ ПАРЧЕ РАЈА
У дому ми је добро. Ово је моје парче раја. И људи су добри. Имам снаге и оптимизам ме не напушта и кад кане нека суза. Кажем: "Обриши је". Иди даље. Не оптерећуј ни себе. Ни друге.

Сад мисао пресеца сећање:

- А сви су мислили ова зарађује паре и паре. Кад је имао пет година мог Владана су киднаповали. Није важно ко је то учинио, али је тражио новац. Под страшном траумом је растао мој син. А ја сазревала, као његов једини родитељ. Знам, питаћете ме, као и сви... за његовог оца. Одговарам вама, и другима: мој је избор да он буде само мој син.

Одлука да Владан има само мајку пала је после браком некрунисане једине љубави Дубравке Нешовић. Једине за коју зна. ("Само једном се љуби") После те љубави, каже, никад више није волела. Ниједног мушкарца у животу. После њега и десет година, колико га је волела, а ваљда и он њу, жена која је преносила само песму разболела се од растанка. Није запевала пуне две године. Нјена љубав сматрала је да има право на нови избор. Оженио се, има породицу. А она, некадашња љубав, не жели да га именује, како не би повредила емоције његове деце. "У живот ме некако, вратила Аница Зубовић, хвала јој". Онда је решила - барем ћу да имам дете. Постала је мајка у 42. години живота.

- Е, то моје дете, једино, оде ми у свет '98. године - прича нам Дубравка Нешовић. - Тада је било, знате, оно време када те зову да певаш за партију. А ти нећеш. Није важно која је партија и ко ме је звао. Али су ми узели стан. Живели смо на углу Джорджа Вашингтона и 29. новембра, стан је припадао тадашњем СИЗ-у културе... Убрзо потом мој син је отишао у Америку. У Чикагу се мучио, радио. Да би, пре коју годину тек, добио место у српском позоришту "Свети Сава". Тамо глуми. Режира... Кад сам га видела, е, можете ли да замислите колико ми је срце било.

ДУНАВ ЈЕ МОЈА ТИСА
За мене, која сам одрасла на Тиси, умирујуће делује близина Дунава. У љубичаста јутра, поглед ми је на реци, као у детињству. Такав је човек, кад остари, враћају му се сећања. Која расањују и која успављују.

Видели су се само једном за 12 година. На половини његовог боравка у Америци.

- Недавно ме зове, преселио се у Сан Дијего. Каже: "Мама, биће венчања, треба да дођеш". Ма где да дођем, нећу ваљда тамо да умрем... Ето, чујемо се стално. А он је из новина сазнао да сам у старачком дому и да не могу да плаћам кирију. Потресло га је то. Убедила сам га: "Ма, ово је мој рај". Послала сам му фотографије да види, да се смири... Имам мачке. Кучиће. И голубове. Они долазе тачно у дванаест на ручак. То се зна. Имам и руже, летње и јесење ("Кад би ове руже мале за бол мога срца знале").

Титрала је ова песма док настаје фотографија за новине. А потекла је друга: "Ноћас нису сјале звездице на небу, никог није било у маленом селу. Ноћас је падало цвеће са багрема. Све је тако тужно, јер некога нема, из сокака мога."

Речи дрхте, само што не попадају из стихова. Глас Дубравке Нешовић их везује од почетка до краја песме. А на крају, уместо тачке она ставља нешто... налик капима кише.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (18)

mike

16.07.2011. 21:19

Ona nema Penziju kojaje citav vek cuvala i pevala srbsku Pesmu.....A gospodin Miroslav ilic vec dobio znamo i kako

tanja

17.07.2011. 01:00

@mike - Potpuno se slazem s tobom Mike. Zalosno je da ovakva dama i umetnica sa izuzetnim obrazovanjem nema nacionalnu penziju, a onaj polupismeni primitivac Miroslav Ilic je dobio tu penziju, svi mi znamo kako i zasto. Stidi se Srbijo! Ovoj pravoj dami i gospodji zelim svu srecu i zdravlje ovoga sveta i da se sto pre vidi sa svojim sinom.

Vitez

17.07.2011. 09:00

@mike - Da ona ima sina ,Miroslav ilić ima zeta pa mu namestio.Pa kad je naša država izdvojila za kulturu

Mira

17.07.2011. 09:26

@mike - Apsolutno se slazem sa ovim komentarom medjutim dodala bih jos jednu stvar.Ovo je ujedno pouka svima da dok zaradjuju treba da vode racuna da pametno trose i da vode racuna o novcu.

Miroslav

17.07.2011. 14:46

@mike - Pa nije bas tako. Gospodja Dubravka Nesovic je pevala fine pesme, od kojih se ne zaradjuje mnogo novca, pevala je za svoju i nasu dusu, a nije arlaukala kao neki koji zgrcu stotine hiljda evra zavijajuci kao ker na mesecini. Sramota je da ona nije dobila nacionalnu penziju a dobila je tu penziju neka tamo Drinka Gojkovic, za koju niko nije cuo, koja nesto piskara i pljuje Srbe gde god stigne, a koja je vodja Zena u crnom, pa je zato i dobila tu penziju.

Miro Markovic

16.07.2011. 21:27

Hvala reporteru na ovom srceparajucem clanku!. Svi mi, koji se dobro secamo njenog prelepog glasa, nosimo je u nasim srcima. Ona to ne zna, ali mi znamo i umemo da joj se zahvalimo sto je postojala i davala svoj talenat svima da u njemu uzivaju. Radujem se da je nasla "svoj raj" sa golubovima, ruzama i pogledom na Dunav. To je divno da se ima a jos lepse da se od nicega napravi nesto sto "zivot znaci". To samo pravi umetnici mogu da sebi podare, kad ih ceo svet zaboravi.

Darko Kazic

17.07.2011. 03:45

Zaista je zalosno da takva Umjetnica, nema Nacionalnu Penziju.Treba da je Sramota sve oni koji to dodjeljuju.

Danica Mašić

17.07.2011. 09:07

Ako je za utehu, dragoj i poštovanoj dami Dubravki Nešović, poklanjam umesto komentara svoj aforizam: NACIONALNA PENZIJA JE PLAĆENA ULAZNICA ZA VEČNOST. A KO ĆE UĆI ODLUČUJE - VREDNOST. Vi ste već odavno tamo.

Selters

17.07.2011. 10:18

Нема госпођа Нешовић националну пензиjу, али зато има Слађана Милошевић!!! Е, Србиjо,! Е Срби, где ће нам душа...

branislava0406@hotmailcom

17.07.2011. 10:21

čitam pišem i plačen . e gospodo koja sedite u udobno nafatiranim foteljama imate li dušu srce kad delite penzije , kakvo pečenje takvo rešenje pogotovu nacionalne. štza je merilo partiska pripadnost kum zet izgledami da kad se delila sreća za srpski narod bog ako ga ima bio na godišnjem odmoru ili u nekoj poseti evropske unije . toliko o pravdi za jedan stub srpske kulture i dostojanstva koje nosi ime, dubravka nešović

viva

17.07.2011. 15:15

@branislava0406@hotmailcom - U kakav se olos pretvara srpski narod, evo jednog od mnogih pokazatelja...Zaista se stidim iz kakvog bednog naroda poticem

Mihailo Strogoff

17.07.2011. 10:38

Sama je kriva, sto nije otpevala naprimer pesmu "Otiso se sarmu nisi probo".Sada bi mozda cak i partiski funkcioner bila.

Petar

17.07.2011. 15:13

@Mihailo Strogoff - Na zalost nase sve vrednosti smo pregazili, ponizili, zaboravili...G. Dubravka je samo jedna u nizu, zato olos cveta sa cecom i brenom na celu...A mediji su najkrivlji sto olos cveta, pogledajte samo koji se prostor i znacaj daje breni i cecei, pa to je da povracas. Strasno, strasno kojim putem idemo...

milomir

17.07.2011. 14:49

Dubravka Nesovic nema Nacionalnu penziju a ima je leceni alkoholicar, nikakav Srbin, konfliktna licnos, lazov!? On koji ne moze da otpeva svoje pesme, evo vec dvadeset godina. Pukao od pohlpe....Da, to je slika i drzave Srbije.

Smiljka

17.07.2011. 14:56

Imala sam tu cast,da sam kod gospodje,Dubravke Nesovic,da ucim solo pevanje,pre dosta godina.Ovo,sto sam procitala,porazilo me.Da li je moguce,da se ovako postupa,prema ljudima,koji su dali sebe?

Radisa

17.07.2011. 15:02

Jovan Dimitrijević "Dobrača" imućni trgovac iz Gruže, aktivno je učestvovao i u Prvom i Drugom srpskom ustanku. Vojsku je opremao o svom trošku; (iz svog džepa) tako da je na kraju ostao bez igde ičega da bi mu pred kraj života Knjaz Miloš Obrenović dao neku crkavicu da ne skapa od gladi... Ne znam zašto sam vam ovo ispričao...? Toliko o "Nacionalnim Penzijama kod nas Srba " sve ovo čuo sam iz usta Laneta Gutovića.

Marijana Buzancic

17.07.2011. 19:38

Gospodja Dubravka Nešović taj somotni alt nikad se ne može zaboraviti kodslušalaca stare dobre gradske i svjtske pjesme..Želim cijenjenoj gospodji dobrozdravlje i radost, koliko može, u duši sreću njenog sina...a penzije...(samo savezom) i želim da se neko sjeti da napravi jedan CD pa zar ovaj ''sokol'' to nemože..pa zar silni promoteri ovih telefona to ne mogu ?sa poštovanjem marjana

BEOGRAD

18.07.2011. 00:42

toliko godina staza a da nema penziju ima li bar starosnu ,koliko sam cuo svojevremeno stan je prodala da bi sin otisao u ameriku tako je pricala.ne razumem sad tekst napisani.u svakom slucaju treba joj pomoci treba je malo aktivirati da peva ona i danas divno peva,ne trebaju joj prateci voklai nista..peva do ludila.a ona ...olivera katarina pa zar ona da napravi koncert strasno..pocne a devojke iza nje sa njenim glasom pevaju.a znamo je i ko je i sta je..dubravka napred