РЕКЕ људи сливале су се у суботу од 17 сати ка београдском Ушћу. Бранков и Железнички мост били су закрчени, сви прилази пуни раздраганог света који хрли на концерт нашег најбољег поп певача свих времена Здравка Чолића. После четири године и са спектакла на Маракани, Чола је овога пута "јуришао" на Ушће, једини простор у српској престоници који још није "покорио".У једном тренутку због огромне навале обезбеђење је на кратко зауставило колоне које су пристизале, али је ред одмах успостављен.

А на овој ливади се окупило око сто хиљада људи, не само из Србије, већ и региона и Европе. И време је послужило. Мада је претходне ноћи падала киша, прохладно јунско вече било је и те како усијано.

Здравков бенд у бекстејджу каже нам да су навежбани до максимума и да једва чекају да изађу на бину и "покидају". А бина на којој је Чола певао највећа је икада виђена у Србији. Мало пре 21.30 крећу уводни тактови песме Кемала Монтена "Синоћ ниси била ту", са којом је певач далеке 1972. почео солистичку каријеру. И истог тренутка креће и урнебес у публици. Они на обичним и ВИП трибинама су поустајали са својих места и почели да играју уз највеће хитове из готово четири деценије дуге каријере вечитог младића наше забавне музике. И одмах на почетку Здравко испаљује свој први адут - пева "Вагабунда", песму која отвара његов први соло албум "Ти и ја" из 1975, а коју, иначе, никад није певао.

ВИП ЛОЖА СПЕКТАКЛ Здравка Чолића на Ушћу нису хтели да пропусте ни многе личности из јавног и културног живота. Међу првима је пристигла трудна глумица Мирка Васиљевић са својим дечком, сином прослављеног фудбалера Дулета Савића. За њима је у ВИП ложу ушао и министар полиције Ивица Дачић, Александар Антић, па Млађан Динкић, Лепа Брена, Лидија Вукићевић, Владо Георгиев...Међу последњима је у "екслузив" ложу стигао и председник Борис Тадић.

Кад прошета неком од три писте које са гигантске бине воде у публику, са свих страна сјате се деца, девојке, жене (и понеки мушкарац) и засипају певача црвеним ружама и букетима белог цвећа. Атмосферу на сцени осим одличног бенда, гудача и пратећих вокала, увеличавају и разигране балерине. Али, и певачева старија ћерка Уна Звездана која неуморно плеше са другарицом уз татине евергринове. А Здравко, као Елвис Присли, прво у црном, а у другом делу концерта у бело-сивом оделу, пева као никад до тада, лети по сцени, здрави се са публиком, љуби их, чини се, сваког би да дотакне, да му да знак, да се јави. Што би рекли - краљ.

- Хвала Београде, да ли се добро проводите - пита Чола присутне, а они му вриском одговарају да им је одлично.

И онда хорски настављају да певају са њим. Још неколико изненађења у виду песама које одавно није певао, попут хита "Због тебе". И мада се певач прибојавао да ће уморити публику предугим репертоаром, време је пролетело. Званични крај концерта био је 15 минута после поноћи, али се Чола још неколико пута враћао на бис.

СУВЕНИРИ ПОСЕТИОЦИ концерта који су на Ушће пристизали из свих праваца, могли су већ на Бранковом мосту пазаре сувенире у виду мајица и шешира са Чолиним именом и презименом. Мајице су коштале 200 динара, док су шешири били мало скупљи - 250 динара. Мада то нису официјелни сувенири, имали су купце. Они који нису на време купили карте за Здравков концерт, могли су да их пазаре код тапкароша, по цени - 1.000 динара.

- Право да вам кажем нисам ово очекивао, нећу вам то заборавити никад, хвала, а кад смо већ овако дуго остали, онда хајде још мало да певамо. Много волим "Свадбарским сокаком", мог друга Ђорђа Балашевића - казао је Здравко, а онда су се Ушћем просули стихови "Кад љубав умре, један жали, кад љубав умре једном фали, и богме није лако, кад наиђе сокаком, којим свадбе пролазе..."

Међутим, ни то није било довољно поштоваоцима Здравковог лика и дела на Ушћу. Вративши се трећи пут на сцену, певач је спонтано запевао: "Београде, Београде, на ушћу двеју река испод Авале, Београде, Београде, са нама и у нама живиш ти", а заједно са њим и хор од сто хиљада душа.

- Не можемо да завршимо концерт у Београду ако не отпевамо и ову песму - најавио је Чола "Април у Београду", да би потом најавио свог јединог госта, аутора поменутог хита, свог дугогодишњег сарадника и пријатеља Корнелија Ковача, у чијој је "Корни групи" својевремено певао.

Уследила је можда највеличанственија Здравкова песма - "Ти си ми у крви", а концерт је завршен величанственим ватрометом у мало пре један ујутру.