Сањам да глумим Српкињу

Марко ЛОПУШИНА

09. 10. 2010. у 20:59

У Лос Анђелесу са заносном Лолитом Давидовић, холивудском дивом нашег порекла. Црвенокосој звезди филмски партнери били: Нјумен, Бандерас, Костнер, Гир

НА звезданом небу Америке данас подједнаким сјајем сијају глумачке звезде Миле Јововић, Наташе Павловић, Бранке Катић, Радета Шербеджије и Лолите Давидовић. Заједничко им је да се не стиде да кажу да су српског порекла.

Лолита Давидовић за собом има педесет снимљених филмова и десетине ТВ серија. Кћерка је београдског књижара, рођена 15. јула 1961. године у Онтарију, у Канади. Нјен отац Бранко Давидовић је Београђанин, пореклом из Бешке код Инђије, мајка Лјубљанчанка, али је Лолита одрасла у српској традицији.

Из Канаде је отишла у Чикаго, а потом у Холивуд. Свој први филм “Разред” Лолита је снимила 1983. године. Данас живи у Лос Анђелесу са супругом, редитељом Роном Шелтоном, ћеркицом Валентином и сином Джоном.

ОРДЕН НЕМАНЈИЋА ПАРОХ Блашко Параклис, из српске цркве у Лос Анђелесу, ангажовао је Лолиту Давидовић да буде спикер на српском радио часу, који се емитовао у Калифорнији. Због тога је деведесетих имала и проблема у Холивуду са продуцентима и новинарима. Министарство за дијаспору Србије одликовало је 2005. године Лолиту Давидовић орденом Немањића због њених патриотских активности у Холивуду.

- Рон је почасни члан српске заједнице у Калифорнији и врло радо пије шљивовицу. Често се дружимо са Србима, поготово када се нешто дешава у организацији наше православне цркве. Од оца сам наследила велико поштовање за нашу веру и традицију. Српски не говорим најбоље, и због тога ме је срамота, јер мој муж, који зна нешто мало српски, и то мало говори боље од мене - у шали каже холивудска дива.

Затекли смо је у порти цркве Светог Саве у Сан Габријелу, код Лос Анђелеса, где је са децом дошла на прославу 100 година од оснивања храма и парохије. Међу 400 званица истицала се својом црвенориђом косом и дражесним осмехом. У време ручка са децом се веселила уз звуке оркестра “Бистрик” и песама Биљане Крстић. На молбу за разговор рекла је:

- Чим буде пауза доћи ћу за ваш сто да попричамо!

И одржала је обећање. Док су се деца играла у порти, Лолита Давидовић нам је рекла:

- Волим да сам са нашим људима из цркве, јер позитивно утичу на моју породицу, посебно на децу. Не снимам у последње време, посвећена сам одгајању деце!

Није стигла да заврши реченицу јер су јој прилазили калифорнијски Срби са молбом да се фотографишу. Са свима се срдачно загрлила и стрпљиво позирала.

Лолита је мегазвезда америчког филма. Нјена цена по филмском уговору достиже и 10 милиона долара. Играла је у прослављеном “Предмету лепоте”, са Кевином Костнером у филму “ЈФК”, са Полом Нјуменом у “Блејзу”.

- Ова црвенокоса девојка мора да постане звезда - рекао је Пол Нјумен на снимању тог филма, који је прославио Лолиту.

На филмском фестивалу у Токију 1993. године проглашена је за најбољу глумицу за ролу у романтичном филму “Млађи и млађи”. Играла је са Ричардом Гиром и Шерон Стоун, али и са Антонијом Бандерасом.

Прошле године је са Джоном Војтом одиграла свој 51. филм - љубавну причу “Септембарско свитање”. А потом је глумила у серији “Зона одвајања”...

Потајно машта, каже, да снима за Емира Кустурицу.

- Виђам се са колегама из Србије на фестивалима. Волела бих да видим Београд и да нађем себи на филму улогу неке храбре Српкиње. Међутим, све зависи од тога колико ћу да будем посвећена деци - рекла нам је и, за растанак, поклонила широк осмех.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације