На “Кошеву“ киша од ружа

В. ПАНТЕЛИЋ

недеља, 01. 08. 2010. у 21:09

На “Кошеву“ киша од ружа
Здравко Чолић, концертом у родном Сарајеву, пред 60.000 људи започео турнеју „Кад погледаш ме преко рамена“. У Чолином наступу из ВИП ложа уживали Драган Шутановац, Дарко Бајић, Иван Босиљчић
ИАКО је страховао да се не понови 1978. година када му је концерт на сарајевском стадиону „Кошево“ био прекинут због јаког невремена, најбољи поп певач на Балкану Здравко Чолић у суботу вече је одржао спектакуларни концерт на највећем стадиону у БиХ пред 60.000 посетилаца. Киша је, додуше, падала непосредно пред почетак концерта, али упркос томе, реке људи сатима су се сливале ка стадиону. Када се Чола у 21.30 у црном „армани“ оделу појавио на бини и запевао свој први хит „Синоћ ниси била ту“ (са којим је освојио награду за интерпретацију на фестивалу „Ваш шлагер сезоне“ 1972.), стадион је „експлодирао“. Ни сам певач није крио радост.

- Шта да вам кажем? Срце ми је пуно радости, срце ми је пуно што сте усред лета остали и нисте отишли на одмор. Пре 32 године морали смо да прекинемо концерт на „Кошеву“ због кише, али смо наткрили бину и добро смо расположени. Имамо много песама и, ако треба, певаћемо до зоре - обратио се Чола публици у којој су, осим његове раје, Сарајлија из дијаспоре, пријатеља из детињства и са студија, били и његови обожаваоци из читаве Босне, али и из свих крајева бивше Југославије.

На сцени која је публику оставила без даха, осим певача и његовог одлично усвираног бенда, били су и гудачи, пратећи вокали из Хрватске и разигране балерине. Испред бине обожаватељке су развиле транспаренте на којима је писало „Ти си једини од свих“ и непрестано засипале Здравка црвеним ружама. Слично је било и на трибинама. Енида, ћерка Есада Арнауталића, једног од четворице креатора сарајевске поп школе, стигла је на концерт чак из Америке и довела своју десетогодишњу ћерку да се лично увери због чега је Здравко Чолић једина истинска звезда на Балкану. Поред ње, певају тројица Чолиних колега са студија. Младић и девојка опијени љубављу и Здравковим хитовима све време се љубе. Трогодишња деца играју заједно са својим мамама. У ВИП ложи певају министар Драган Шутановац са супругом Маријом, режисер Дарко Бајић са ћерком, певачице Исмета Дервоз и Маја Маријана и глумац Иван Босиљчић. На терену, поред бине, веселе се и Здравков рођени брат Драган, са белим шеширом на глави, у друштву пријатеља из Сарајева. На стадиону су, добро скривене од објектива фоторепортера, и Чолина супруга Сандра и ћерке Уна и Лара, којима је ово био први долазак у Сарајево. А певач, дечачки срећан и искрен, неуморно лети по бини, шаље пољупце и осмехе публици.

Други део концерта Здравко је, овога пута у белом „армани“ сакоу, отворио песмом „Ноћ ми те дугује“, да би му се на сцени ускоро придружио и Дино Мерлин.

- Неизмерно ми је задовољство да вам представим мог драгог пријатеља, колегу и сарадника, вашег и нашег Дину Мерлина. Човек је прекинуо одмор да би био са нама. Имали смо две лепе песме, а надам се да ће их бити још - најавио је Здравко Дина Дервишхалидовића, са којим је заједно отпевао песму „Као моја мати“.

Концерт за памћење завршен је са два биса и величанственим петоминутним ватрометом.

- Презадовољан сам. Коначно смо урадили сарајевски концерт и, што је најважније, није било кише. Изгубио сам живце размишљајући хоће ли пасти киша или не. Јесте било хладније, али ми је јако пријало, а публика је била фина и културна - рекао је Здравко Чолић за наш лист, непосредно по завршетку концерта.

На констатацију да је првих неколико песама био мало стегнут, Здравко је додао:

- Јесам био стегнут у почетку, али је узбуђење било велико, што је нормално јер сам рођен у Сарајеву. Такође, сет листа ми је била проблем. Данас смо скинули 10 песама са репертоара, на крају сам Исмети Дервоз скинуо „Памук“ са новог албума, који је толико желела да чује. Мислим да је концерт од два и по сата права мера. Вечерас смо свирали три сата и 20 минута, баш као и на концертима у Сплиту, Загребу и Београду. Можда је било мало предуго, али, имам толико песама да бих могао да певам до јутра. Задовољан сам што је на „Кошево“ дошла градска публика, генерацијски различита, али је управо у томе лепота и драж. Ја са бине немам осећај какав је звук, јер чујем себе само у мониторингу, али су ми пријатељи рекли да су врло задовољни звуком, што ми је било битно. Концерт је продукцијски био бољи од просека, баш по европским стандардима.

Здравко ће се током августа и септембра одмарати, а онда наставља турнеју по Европи. Што се тиче београдског концерта, тренутно су актуелне две опције - на јесен у „Београдској арени“ или догодине на Ушћу или неком другом отвореном простору.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

jasna

02.08.2010. 01:22

Primecujem da je Sutanovac uvek prisutan na koncertima u bivsim Ju republikama. Da li je tamo jako bezbedno za pevace iz Srbije, prosudite sami.

daki

02.08.2010. 11:33

Sta da se kaze covek je kralj svih naroda bivse Juge...neka mu je slava vecna zasluzio je sve,ti si najveci smeker na Balkanu svi ti se divimo,a glupi komentari oko sigurnosti i ostale nase....ostaviti za te male i sitne duse,koje nece nikada porasti. Bravo Kralju ja bi i u Kosovskoj Mitrovici pravio koncert sa tobom.