Африка у срцу Београда

В. М. П.

06. 10. 2009. у 23:23

Африка у срцу Београда
 Босонога дива са Зеленортских Острва, како зову Сезарију Евору (68), јер на концертима увек пева боса у знак подршке бескућницима, сиромашнима и обесправљеним женама њене родне Африке, одржала је концерт у уторак увече у препуној дворани Сава центра.

 БОСОНОГА дива са Зеленортских Острва, како зову Сезарију Евору (68), јер на концертима увек пева боса у знак подршке бескућницима, сиромашнима и обесправљеним женама њене родне Африке, одржала је концерт у уторак увече у препуној дворани Сава центра. Друго гостовање двоструке добитнице „Гремија“ у Београду, била је „лагана шетња“ кроз њен „зеленортски блуз“ и још једна прилика да на лицу места видимо зашто је сматрају „краљицом морне“ (музичког правца везаног за португалске Креоле), пуног туге, патње и чежње.
Праћена одличним осмочланим бендом (гитаре, виолина, клавир, саксофон, перкусије, бубањ), дива је лагано, босонога, са уплетеним кикицама у коси, крочила на сцену и публика се за тили час нашла у Африци, на океану са рибарским мрежама и кокошкама које прелазе улице Капо Вердеа, чија је традиционална музика управо морна.
Евора је лагано певала песме, без готово икакве комуникације са публиком (уколико не рачунамо представљање бенда), која је озарено слушала и аплаудирала. Ипак, у једном тренутку им је, рекли бисмо на португалском, саопштила да ће сести за сто на бини, насупрот клавиру, и попушити цигарету, што је и учинила. За то време бенд је одсвирао инструментал, а после следеће песме, на којој им се придружила, Сезарија је само рекла: „Ћао!“
Ипак, вратила се на бис, запевавши „Бесаме мућо“, на шта су присутни у дворани повадили мобилне телефоне, не би ли овековечили тај моменат. А када је босонога наставила са „Сангуе де Беирона“, показујући руком публици да устане са седишта, настао је урнебес. Штета што је то била и последња песма концерта, који је трајао непуних 90 минута.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације