Радујем се старим пријатељима

Славица Добросављевић

03. 10. 2009. у 21:00

Радујем се старим пријатељима
 Зоран Предин, за „Новости“, о доласку у Београд, концерту у част „Индекса“, музици. Музичка сцена бивше Југославије била је трећа по јачини у свету

 СЛОВЕНАЧКОГ музичара и некадашњег лидера групе „Лачни Франц“ Зорана Предина београдска публика имала је прилику да види у Сава центру на концерту у част легендарних „Индекса“, где су, поред оригиналних чланова групе, наступиле и неке од највећих музичких звезда бивше Југославије. Популарни кантаутор истиче да је изузетно поносан што је био део овог музичког хепенинга.
- „Индекси“ су били једна од најоригиналнијих постава у СФРЈ, а моја теорија је да је музичка сцена бивше Југославије била трећа по јачини у свету - каже, за „Новости“, Зоран Предин. - За мене је велика част што сам позван у ту велику репрезентацију, вероватно је успех групе „Лачни Франц“ допринео томе. Овакви концерти ме радују због две ствари. Прва је та што је то прилика да поново сретнете старе пријатеље и упознате нове, а друга је што песме „Индекса“ на неки начин поново враћамо у живот и показујемо да су добра музика и квалитет непролазни.
* Да ли београдска публика у скорије време може да очекује ваш солистички наступ?- Ове јесени сигурно не, јер припремам нешто ново. Волео бих да направим шансоњерски концерт, са гитаром, у „Атељеу 212“. Поново сам пробудио свој „Джипси свинг бенд“. Направио сам програм који обухвата неке моје песме из прошлих времена на другачији начин и неке потпуно нове. Надам се да ће публика и нове песме заволети као старе.
* Осим на словеначком, певате на још једном језику. Да ли је тај други језик српски, бошњачки, хрватски или српско- хрватски?
- То је српско-хрватски језик, који сам већ научио. Најважније је да ме сви разумеју. Иначе, доста добро говорим енглески и француски језик.
* Ове године обележавате 30 година каријере. Изјавили сте да ћете тај јубилеј прославити с намером да „откачите“ прошлост. Да ли сте мислили на музичку прошлост или на нешто друго?- Музичка прошлост је нешто што ми се више не да да вучем преко брда. Дошао сам на врх свог животног брда и хоћу полако да се спустим, па сам неке ствари оставио с оне стране, осим појединих песама са сталног репертоара које ће са мном остати до краја.
* Прошле године сте објавили албум „Под сречно звездо“, на коме се налази и обрада револуционарне песме „Билећанка“, коју често певате на наступима...- Ја сам фан партизана. Увек сам био осетљив на све што иде уз ту храброст и што су партизани направили док су се борили за слободу. Био сам један од првих који је знао да одвоји партизанство од идеологије комунизма. За мене су то две различите ствари и никад нисам био превише одушевљен што се то помешало.
* Занимљиво је да су везе на уметничкој сцени СФРЈ биле најјаче управо у време распада државе. Како то објашњавате?- То је оно што је било здраво у тој земљи. Сва та пријатељства, сарадња и уметничке сцене израсле су самостално, независно од политике. Управо тај нови талас осмадесетих нас је још више повезао. То је у свим жанровима била врло јака генерација и мислим да смо сви из тог периода остали пријатељи и даље живимо у том уметничком свету.
* Својевремено сте са Арсеном Дедићем и Бором Ђорђевићем организовали заједничке песничко-музичке вечери. Како данас гледате на то и да ли постоји шанса да се поново нађете на истој сцени?
- Док смо живи, за те ствари увек постоји шанса. Али сад смо се латили других ствари и мислим да добри тренуци из прошлости морају остати у лепој успомени. Не видим разлог да сада било шта понављамо. За мене је сада изазов да ми албум изађе у Америци и да направим концерте у Нјујорку, Сан Франциску, Сиднеју... То су ствари које ме интересују.
* Са ким сте у контакту од колега из бивше Југославије?- То је цела екипа „Индекса“ и, наравно, моји пријатељи који се још баве музиком. Свуда нас је пуно. Ту су Бајага, Гиле, у Паризу је Дарко Рундек, у Бечу Влада Дивљан... Са Лошом сам разговарао баш ових дана, требало би да снимимо дует.
* Да ли се чујете са Арсеном и Бором?- Са Бором нисам у контакту. Он је променио начин живота, чујем да је сада добро и желим му све најбоље. Са Арсеном се повремено чујем.


“ПЛАВИ ВОЗ“- РАДИМ музику за српски филм „Плави воз“. Већ сам компоновао једну песму „Боље сутра, боље ја“. Радња филма се дешава осамдесетих година у Београду.

ОБРАДЕ
* НЕКЕ од старих хитова намеравате да снимите на шпанском, француском и енглексом језику...
- Албум на енглеском језику је већ снимљен. Следеће године планирам турнеју у Америци, а до краја ове године чекају ме наступи у Немачкој. Слободно време углавном пороводим у студију. Са Масимом снимам албум на италијанском језику, а песме су већ преведене. После тога очекује ме снимање албума на француском језику, који ћу сам отпевати.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације