Једини Србин са “Оскаром“

М. ЛОПУШИНА

02. 07. 2009. у 08:39

 Славни холивудски глумац Карл Малден (Младен Секуловић) на самрти имао само једну жељу да поново види Србију. Преминуо је у сну у 97. години. „Оскара“ је добио као негативац у филму „Джунгла на асфалту“, 1951. године, у коме је наступао са Марлоном Бран

ВЕЧНИ сан био је јачи од живота. Карл Малден (Младен Секуловић) преминуо је у сну у 97. години свог богатог живота. Дуго је био болестан и везан за постељу у свом дому у Санта Барбари. Нажалост, последња жеља јединог Србина који је добио „Оскара“ за глуму, Младена Секуловића, није се испунила. Пожелео је да још једном види Србију!
Младен Секуловић рођен је у чувеном рударском градићу Гера, у држави Индијана, где су се између два велика рата сакупљали дошљаци из Херцеговине да раде у оближњој челичани. Нјегов отац Петар Секуловић је из Билеће дошао 1906. у Америку да нађе рођаке, и у њој остао. Пошто је био предводник српске колоније, своја три сина, па и Младена, увео у први црквени хор „Карађорђе“, у гимнастичарски клуб „Сокол“ и српски театар.
- Ја сам се тако неколико пута годишње појављивао на тој бини у цркви, где сам, жгољав какав сам био, глумио злог Турчина с великим црним брцима. Подигао бих мач и викао „Напред!“, а за мном би у јуриш кренуло још троје мршаве деце. Тако је почела моја глумачка каријера - сећао се Младен Секуловић своје младости.
Крајем тридесетих, био је ђак „Гудманове глумачке школе“, када је упознао Марлона Бранда, а потом и Кирка Дагласа. Први пут је са Брандом глумио у „Кафани поред пута“, а потом и у легендарном филму „Трамвај звани жеља“. Афирмисао се ТВ серијом „Улице Сан Франциска“, у улози детектива, али је популарност стекао када је постао „Скаг“, борбедни амерички радник у тросатном ТВ филму.
„Оскара“ је добио као негативац у филму „Джунгла на асфалту“, 1951. године, у коме је наступао са Марлоном Брандом. На додели „Оскара“ седео је са Хемфријем Богартом и Лорин Бекол. Доделу је водио славни комичар Дени Кеј.
Како сазнајемо, комеморацију Карлу Малдену у Холивуду водиће Мајкл Даглас, син његовог пријатеља Кирка Дагласа, ког је Секуловић њихао на коленима кад је био мали, а који му је био и главни партнер у „Улицама Сан Франциска“. Сахрана Карла Малдена, како незваничнио сазнајемо, биће у суботу.

ВЕЛИКАН
Карл Малден је у филмској индустрији радио 61 годину. Снимио је 65 филмова. Од 1993. године је био у пензији, када је написао своје мемоаре „Како сам почињао“. Има две ћерке, Карлу и Милу, са супругом Моном, са којом је живео 70 година.

САУЧЕШЋЕ ТАДИЋА
ПРЕДСЕДНИК Србије Борис Тадић упутио је телеграм саучешћа породици Карла Малдена, у своје и у име грађана Србије. Тадић је оценио да је смрт америчког глумца, „нашег сународника“, велики губитак за светску филмску уметност.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације