Сви смо ми емигранти

В. ПАНТЕЛИЋ

23. 09. 2006. у 19:02

Сви смо ми емигранти
Са Ђулетом, фронтменом "Ван Гога", о сарадњи са Кустурицом, новим концертима, породици: Емир Кустурица, иначе љубитељ музике "Ван Гога", бесплатно режирао спот за "Емигранта" на Мећавнику. Сличност са Ману Чаом - случајна, каже Ђуле. Породица је прихватил
НИЈЕ само министар финансија и кантаутор Млађан Динкић поштовалац лика и дела Звонимира Ђукића Ђулета и групе "Ван Гог". Ту је и прослављени режисер Емир Кустурица, који, кад не снима филмове са "Но смокинг оркестром" концертира широм планете. Да није, не би им бесплатно снимио спот за песму "Емигрант", са актуелног албума "Коло", у свом Дрвенграду на Мећавнику.
Како је дошло до сарадње са Професором (како ословљавају Кусту), да ли "Емигрант" намерно или случајно подсећа на Ману Чаоа и ко се све до сада ухватио у "Ван Гогово" коло оптимизма, за "Новости" прича фронтмен Ђуле, док у кожној јакни, која сакрива мајицу с ајкулом ("Тако се осећам, као ајкула"), испија еспресо и воду без леда у свом омиљеном кафићу "Куба либре":
- На преслушавању диска професор Кустурица је фантастично реаговао на песме "Коло" и "Емигрант". Сам је предложио да нам сними спот, а после дужег двоумљења изабрао је "Емигранта". Наравно да смо прихватили предлог, мада, признајем, нисмо веровали да би један тако велики креативац попут Професора, то урадио. Овај спот доказ је колико је он опуштен, предусретљив, насмејан и комуникативан човек.
* Да ли песма намерно подсећа на оно што ради Ману Чао, укључујући необичну главу коју у споту вртите као вергл и гардеробу коју носите?
- Глава као вергл, што да не? Она је била део поставке изложбе фантастичног уметника Мацоле на Мокрој Гори. "Емигрант" се заиста стилски разликује од свега досадашњег што је "Ван Гог" радио, што говори о врлини тога да се уфурамо у непознате светове.
* Зато сте, да се Власи не досете, део песме отпевали на италијанском језику, а не на шпанском или француском што би Ману Чао урадио?
- Тај дијалог чуо сам током боравка на Сицилији. Једне ноћи пролазио сам улицом и младић се обраћао девојци баш тим речима. Нјихов разговор пробудио је у мени дилему да ли смо сви, у ствари, духовни, политички или љубавни емигранти. Свака сличност са Мануом је сасвим случајна.
* Планирали сте да нову турнеју почнете на јесен, а испоставило се да је она незванично почела?
- Догодило се, ничим изазвано, да смо од августа кренули да свирамо. Данас се више радујем сваком граду коме идемо у сусрет, него пре 10 година када нас је ветар носио. Не понестаје нам ни жара, ни воље. Не може да буде другачије када нам је албум оптимистички. Вратили смо се на наш базични гитарски звук, али без обзира на технолошка и стилска померања, и даље се у "Ван Гогу" осећа амбиција, позитивност, ентузијазам и оптимизам, као и пре 20 година.
* Зар се нисте уморили од живота на точковима?
- Пре 20 година, на концерте нисмо носили јастуке и прибор за јело. Самим тим што их носимо, гиг мора да буде одсвиран до савршенства, а публика буде доведена до егзалтације. Нисам се нервирао када нам је наступ на овогодишњем "Егзиту" каснио више од шест сати, него сам лепо узео јастук и спавао у гардероби до почетка. Бенд мора да буде дисциплинован. Стога: редовни одмори и духовно прочишћење.
* Како рокерски живот подноси ваша породица?
- Моја породица је прихватила мој начин живота. Она са мном дели и успоне и падове. Породица ми је најважнији хедонизам у животу. Посвећујем јој се без задршке. Она је разлог што се ниједне секунде у животу не могу уморити. Често водим сина на наше концерте.
* Које песме са "Кола" воли ваш син Симон?
- Он је фан "Списка разлога", "Пластелина" и "До краја света".
* Имате ли времена да са њим, на пример, решавате домаћи из математике?
- Захваљујући Симону видео сам колики је школски проблем деце у другом разреду основне школе. Па, то је само да им пожелиш срећу да што пре заврше школу. Могу да замислим шта ли ће тек учити на факултету. Волео бих када би мој син могао да настави да се игра. То је најбоља ствар на свету. Играти се у животу, некад озбиљније а некад мање, савршен је начин да ти живот прође у задовољству.

РАСПОЛОЖЕНЈЕ
* РАЗМИШЛЈАТЕ ли о могућности да после стадиона "Ташмајдан", засвирате у "Београдској арени"?
- Не може мене на турнеји да води простор. "Ван Гог" има жељу да креативно подиже пречку на овим просторима. Не утиче простор на спектакл, већ расположење људи. Биће како буде. Надам се да ће инстинкт и задовољство публике чути слух мецена ако их је преостало, а хоћу да верујем да још има људи од укуса, па ће се прикључити организацији београдског концерта.

ЛАЖ ПРЕ ИСТИНЕ
* ДА ли је тачно да сте одскора угоститељ, односно сувласник једног београдског клуба?
- Волео бих да јесам, али, нажалост, то није истина. Нажалост, људи овде пре прихватају лаж него истину. Неко ме је сликао у неком клубу, објавио у неком таблоиду и потписао ме као газду објекта. А ја се на толико различитих места у граду појавим за једно вече, па се бојим да не бих имао времена да свратим у сопствени клуб.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације