ИЗВЕШТАЈ: Епидемиолошка ситуација у Краљеву

С.БАБОВИЋ

уторак, 07. 07. 2020. у 15:18

ИЗВЕШТАЈ: Епидемиолошка ситуација у Краљеву

Фото: Depositphotos

Само је јуче у КОВИД- амбуланти прегледано 122,а на Инфективном одељењу-70 пацијената
КРАЉЕВО-ЕПИДЕМИОЛОШКА ситуација у Краљеву све је тежа:чак 33 позитивна случаја регистровано је на тестирањима 3. и 4.јула, потврђено је у Заводу за јавно здравље у овом граду где је на снази ванредна ситуација. У току дана очекује се да пристигну и додатни резултати из лабораторије “Ватрено око”, а даље узорковање обављаће се искључиво у Ветеринарско-специјалистичком институту у Краљеву.

- Број оболелих је знатно већи, од почетка епидемије имамо 168 регистрованих случајева,од чега само од 17.јуна када се кренуло са другим пиком првог таласа – 116 новорегистрованих - напомиње др Александар Мацан, директор ЗЗЈЗ Краљево. - За мање од 20 дана прешли смо бројку од дупло у односу на први део епидемије. То нам говори о погоршању епидемиолошке ситуације. Мислимо да ће уведене мере дати резултата, али од следеће недеље.

У ЗЗЈЗ оцењују да је оптерећеност здравственог система велика. Само је у КОВИД амбуланти регистровано чак 122 прегледа, а на Инфективном одељењу-70. Краљевчани се моле за стрпљење, ради се, како наводе, врло пажљиво, како би се тачно одредило коме је потребно тестирање. На Инфективном одељењу краљевачке болнице хоспитализовано је 22 пацијената.

- Међу зарађенима доминирају малади, годишта од 1974. до 1980.- упозорава др Мацан.- Почела је локална трансмисија и врло је тешко похватати сада контакте.        

ТЕШКО У ЦЕЛОМ РАШКОМ ОКРУГУ

У Рашкој је лак 121 потврђен случај КОВИД-19 од почетка епидемије, и само  је јуче у КОВИД-амбуланти прегледано 129 прегледа. У Врњачкој Бањи било је 54 прегледа и до сада је регистровано 20 случајева. Епидемиолози из Краљева оцењују да традиционални карневал мора да се одложи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације