Брус освануо облепљен умрлицама: Од короне умро неустрашиви борац и јунак Горјан Јаковљевић

С.БАБОВИЋ

уторак, 07. 07. 2020. у 13:11

Брус освануо облепљен умрлицама: Од короне умро неустрашиви борац и јунак Горјан Јаковљевић

Фото:С.БАБОВИЋ

Брус освануо облепљен умрлицама, нико не може да верује да је преминуо велики хуманитарац, јунак у рату,херој у миру
БРУС-”НИКАДА није причао о томе, као и сваки јунак. Причали су нам сведоци. Задњих дана марта 1999, НАТО бомбардовање, а он пешадинац у рову код Мердара. ”Томахавка” је грунула на свега пар метара од њега. Изашао је из рова, прашњав. Ништа му нису могли, наш Џиги је био неустрашив-сведоче пријатељи и саборци Горјана Јаковљевића(58), јунака у рату, хероја у миру. Бомба му није дошла главе, али јесте вирус корона, од чијих је последица преминуо јуче у Клиничком центру Ниш, борећи се за ваздух.


- У рату је био од првог до задњег дана, од 24. марта до 15. јуна,1999. године,али није волео да прича о томе, јер о рату обично причају они који га нису искусили - прича за “Новости” Андреја Ђорђевић, Горјанов пријатељ и члан Удружења бораца Бруса, чији је председник био покојни Џиги.

Дејан Ивановић, члан Удружења који је прошао сва ратишта у СФРЈ, Горјана је знао 30 година. Делила их је једна улица, а зближило искуство са фронта.

- Увек је био идеолог, веровао је у више циљеве-сведочи за “Новости” Дејан Ивановић.- Да га нема, нико у Брусу не верује. Седели смо на мојој тераси 25. јуна, пили кафу, све је било у реду. Онда ми се прошле недеље јавља пријатељ и каже да је Џиги у Општој болници у Крушевцу, од среде. У суботу га пребацују за Ниш. Кажу, ако издржи недељу и понедељак-биће добро. Није било. Није преживео.

Другар Лунга Мирћа једва говори о Горјану у прошлом времену.

- Он је хуманитарац, био је у ствари - говори нам Лунга Мирћа. - Човек од акције, да окупи,организује, вечити покретач. Умео је да окупи људе и да их уједини. Оживео је давно заборављене акције и манифестације, покушавао да организује и Дан ратника. Главни за дељење пакетића деци у време Божића.


Горјан Јаковљевић се родио у Доњим Левићима код Бруса. Након завршеног школовања у родном крају, завршио е и Саобраћајну школу у Београду. Радио је у Брзећу, као радник обезбеђења Паркинг сервиса Београд. Иза себе је оставио неутешну супругу Стоју, две поносне ћерке Јелену и Оливеру, сестру Драгану са њеном породицом, бројне неутешне пријатељ и Брусјане, од којих су многи због лоше епидемиолошке ситуације у самоизолацији или већ позитивни на вирус.

Сахрана Горјана Јаковљевића биће обављена данас од 13 сати по посебној ковид-протоколу на Градском гробљу. Вирус је учинио да се уместо уз заслужену пошту, од јунака људи опраштају у ограниченом броју,без загрљаја утехе,руковања и под заштитним маскама. Само ће очи бити слободне за сузе.

САЊАО ДА ПОГИНУЛИМА ПОДИГНЕ ДОСТОЈАН СПОМЕНИК

ЗА шест погинулих Брусјана у ратовима 90-их година, Горјан Јаковљевић је планирао подизање достојног споменика у Спомен-парку у Брусу.

- Имао је ту визију да тај споменик изгурамо и рекао, после тога ће да се повуче и препусти млађима Удружење бораца - сведочи за “Новости” Андреја Ђорђевић.- Није дочекао то,а ми не знамо како ћемо наставити без њега.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

misa

07.07.2020. 16:03

Sta se cekalo, da umre covek, pa da se cuje za njega i njegovo herojstvo u ratu, a veliko srce u miru. Tako ti je to kod nas, svi se setimo kada coveka vise nema. Ljudino, neka ti je laka zemlja.

Risto

07.07.2020. 17:43

slava mu i hvala. neka ti je laka crna zemlja, počivaj u miru. porodici saučešće i neka ga pamte i ponose se njime.