Крај Дунава највише 14.400 купача, физичка дистанца обавезна и у води: Нова правила на Штранду

С. БАЈИЋ

уторак, 07. 07. 2020. у 08:18

Крај Дунава највише 14.400 купача, физичка дистанца обавезна и у води: Нова правила на Штранду

Фото Н. Карлић

Градски штаб поступа по препоруци Института за јавно здравље Војводине
ЈКП "Градско зеленило" је у складу са Препорукама за рад јавних купалишта на рекама и језерима, које је издао Институт за јавно здравље Војводине, увео и нова, додатна правила за посетиоце Штранда, без обзира на то што се они већ придржавају безбедносних мера током пандемије.

Тако је, по наредби Градског штаба за ванредне ситуације, дозвољено да на 100 квадрата истовремено борави највише 15 особа, што значи да најлепша плажа на Дунаву може да прими 14.400 људи дневно.

БИБЛИОТЕКА НА Штранду ће данас да проради и "Дунавска библиотека" која ће посетиоцима нудити више од 600 наслова. Библиотекар Кристина Топић каже да у простору може да борави само по један читалац. Свака књига која се врати обавезно иде на дезинфикцију.

- За посетиоце и запослене, те закупце кабина, кориснике лежаљки... физичка дистанца мора да износи метар и по до два, а то се односи и на боравак у води - прецизира Јелена Будимчић из "Зеленила". - На видним местима смо поставили информације о правилном понашању и мерама заштите, а ту су и дозери са дезинфекционим средствима. Санитарне чворове чистимо и дезинфикујемо на свака два сата, лежаљке одмах по завршетку употребе и пре него што приђе нови корисник. Редовно одношење смећа спада у стандардне мере одржавања хигијене на плажи, баш као што је одувек било препоручљиво и то да се сваки купач истушира по изласку из Дунава.

Медицински техничар Александар Младеновић (28) тако је на омиљено купалиште у понедељак дошао да се одмори и припреми за рад у ноћној смени. Каже, допада му се то што нема гужве, као што је било прошлог понедељка, и придржава се свих прописа.

- Уочљиво је да људи поштују превентивне мере. Води се рачуна о свему, а највише о дистанци и хигијени. Срећом, Штранд је остао место за уживање и опуштање - задовољан је аниматор Петар Совиљ (51), који је овде присутан више од 35 купалишних сезона.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације