Због његове смрти озлоглашени усташки злочинац Андрија Артуковић изручен је Југославији: У Сремској Митровици откривена спомен-плоча Јеврему Видићу

С. КОСТИЋ

06. 07. 2020. у 23:09

Због његове смрти озлоглашени усташки злочинац Андрија Артуковић изручен је Југославији: У Сремској Митровици откривена спомен-плоча Јеврему Видићу

Спомен-плочу др Видићу открио син Миодраг Фото С. Костић

Угледни адвокат убијен после хапшења 6. маја 1941. у логору
НА сремскомитровачком Тргу Светог Стефана 19, у Сремској Митровици, на некадашњој породичној кући др Јеврема Видића, који је убијен после хапшења 6. маја 1941. од стране усташких власти НДХ, постављена је спомен-плоча, коју је открио његов син Миодраг Видић. Овај знаменити Митровчанин страдао је у логору Јадовно, са осталих око 40.000 углавном Срба, који су убијани гурањем у дубоке јаме које су се налазиле близу логора.

Јеврем Јеша Видић био је цењени адвокат, народни посланик у Скупштини Краљевине Југославије, краљев намесник за Митровицу, веома угледна личност у овом граду на Сави. Његову смрт потписао је злочинац Андрија Артуковић, што је имало важну улогу у његовом хапшењу и суђењу.

- Др Јеврем Видић је једна од првих жртава терора какав није запамћен у новијој историји овог града. Град Сремска Митровица на овај начин желео је да сачува сећање на невине жртве усташког терора и нешто о чему се дуго година није говорило, да су страдали не само комунисти већ и угледни, образовани људи који су могли да воде овај град и који су предстаљали његову елиту. Породична кућа Јеврема Видића продата је половином прошлог века, али му Митровица на овај начин одаје почаст - рекао је Љубиша Шулаја, директор Завода за заштиту споменика културе у Сремској Митровици, и додао да је на иницијативу прим. др Димитрија Стојшића, Градска управа прихватила и финансирала постављање плоче.

Иницијатори подизања овог знамења у центру града, поред Завода за заштиту споменика културе, јесте и Установа за неговање културе "Срем".


СЛУЧАЈ "АРТУКОВИћ"

ПРИМ. др Димитрије Стојшић каже да је дошао на ову иницијативу када је увидео да у овом граду није именом и презименом истакнута ниједна жртва усташког геноцида.

- Име др Јеврема Видића издвојено је као симбол свих тих жртава, у његовом имену су и моји и страдалници из других породица, због његове смрти Артуковић је изручен Југославији и одржано му је суђење - нагласио је др Стојшић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Gazija

07.07.2020. 08:39

@Mile - Ne nego da bi mu bilo sudjeno jer ratni zločini ne zastarevuju. Za koga je ko bio heroj, nije tema ovog teksta vec upravo to da se zrtve ne zaborave a da se mi uzmemo u pamet da se zlodela ne ponove. Treba da prestanemo da nove generacije cinizmom i retorickim pitanjima zbunjujemo da in ne ostavimo u uverenju da treba da relativizuju sve sta se u exJugoslaviji činilo da se razjasni sta se stvarno dogodilo. Istorijskokolektivno secanje na to je bilo jasno i principijelno a ne konfuzno kao sada.

Vladimir

07.07.2020. 07:26

Historija se ponavlja. Jednoga dana će opet južna Amerika biti puna izbeglih ustaša. I '41. su govorili "Nikad više Jugoslavija", pa znamo kako su završili.