Срећу доносе и цветови од папира: Удружење Астери поклања своје радове

Софија Бабовић

недеља, 05. 07. 2020. у 07:46

Срећу доносе и цветови од папира: Удружење Астери поклања своје радове

Фото С. Бабовић

Крушевљанке, Јелена Лазић и Марина Кљајић, кроз креативно удружење "Астери" донирају декоративне предмете. Украсе поклањају деци са посебним потребама и другим рањивим групама
КРУШЕВЉАНКЕ Марина Кљајић и Јелена Лазић израђивале су неколико година украсне цветове од папира. Одушевљење пријатеља и познаника због сваке поклоњене орхидеје, која на фотографијама изгледа као права, мотивисало их је да покушају да обрадују што више људи у Крушевцу: овог марта одлучиле су да оснују Креативно удружење "Астери", које ће поклањати декоративне предмете деци, младима са посебним потребама и свим другим рањивим групама којима у животу неретко недостаје - лепота.

Епидемија је прекинула многе планове, али су успеле да остваре један: за матурско вече у Школи за основно и средње образовање "Веселин Николић" израдиле су позадину за фотографисање, папирнате руже за матуранткиње, купиле матурску хаљину и ципеле, а уз помоћ пријатеља организовале и бесплатно фотографисање, професионалну шминку за три девојке.

- ИМА много удружења које заједно са институцијама помажу угроженим људима, деци, младима, покушавају да реше неке егзистенцијалне проблеме и то је врло важно - прича Марина Кљајић, један од оснивача "Астера". - Ми се трудимо да помажемо - украсима и ручно рађеном "лепотом". Она је такође важна и често заборављамо колико може да нас обрадује. Деца се најискреније радују таквим поклонима.

За израду првокласних декорација, потребан је посебан материјал. У стварању цветова - ружа, љиљана, лала, саговорнице "Новости" користе "картотехнику роси" од 180 грама.

- Папир, маказе, увијачи, лепак, пиштољ и много љубави, то је све што вам је потребно - каже Јелена Лазић, иначе професор енглеског. - Не користимо шаблоне, већ се ослањамо на "моделе". Сваки рад је, ипак, уникатан, по изради и боји.

КРОЗ само неколико месеци, креативном удружењу прикључили су се Крушевљани и Крушевљанке који се баве финим рукорадом: грнчари, ткаље, мајстори декупажа, плетиље, столари. У Улици Николе Тесле у Крушевцу, у посебном простору удружења могу се погледати на стотине ручно рађених украса.

- Окупљање људи који се баве рукорадом је наша друга мисија и интересовање је заиста изузетно - причају Марина и Јелена. - Уколико нам то епидемиолошка ситуација дозволи, организоваћемо ускоро тематске радионице за све заинтересоване, који би да науче технике украшавања. Жеља нам је да што више људи удаљимо од модерних технологија и мотивишемо их да поново буду креативни.


СТВАРАЊЕМ ПРОТИВ СТРЕСА

ТОКОМ првог налета епидемије ковид 19 у Србији, порасло је и интересовање за рукорадом. Оснивачи "Астера" ни саме не знају колико су папирних украса направиле за три месеца ванредног стања и за "Новости" сведоче колико је то њима лично помогло да преброде неизвесност. Отуда је један од планова креативног удружења да организују и антистрес радионице, где ће обучавати људе рукораду, који се показао као право оружје у борби против тегоба изолације.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације