Уз поштовање епидемиолошких мера: Одржани традиционални Мајски сусрети заштите Србије

NovostiOnline/

субота, 04. 07. 2020. у 20:55

Уз поштовање епидемиолошких мера: Одржани традиционални Мајски сусрети заштите Србије

Стеван Ђуровић, Драган Стојадиновић, Марина Фуртула и Петар Станић

Снага традиције обележила је XXVIII Мајске сусрете заштите Србије – Шид 2020, стручни скуп у организацији Удружења заштите на раду Шид
Није корона уплашила стручњаке из безбедности и здравља на раду али је утицала да се овогодишњи Мајски сусрети уместо последњег петка у мају, одрже последњег петка у јуну, 26. Јуна 2020. године.


Ово кашњење је показало колико је ово сремачко Удружење заштите на раду вредно, одговорно и упорно, а надасве дисциплиновано. Испоштоване су све препоручене мере и процедуре у вези са пандемијом изазваном корона вирусом.

Организатор је окупио челне људе Министарства рада задужене за безбедност и здравље на раду, Марину Фуртула, директора Управе за безбедност и здравље на раду и Стевана Ђуровића, директора инспектората за рад и значајан број лица која на терену обављају послове којима се стварају услови за безбедан и здрав рад. Овом традиционалном стручном скупу присуствовали су представници Општинске управе Шид и стручњаке из Републике Српске и представници медија.

У радној и пријатној атмосфере, са много обостраног уважавања, учесници су и кроз излагања одабраних тема и кроз дискусију, указали на постигнути напредак у примени прописа али и на неопходност доношења свеобухватнијег и применљивијег законског оквира уз уважавање у пракси потврђених норми и кадрова. Представници Министарства говорили су о стању безбедности и здравља на раду у Србији, о броју, тежини и врстама повреда на раду, о резултатима појачаног инспекцијског надзора, о тренутној фази израде и усвајања новог закона о безбедности и здрављу на раду. Представник Општинске управе Шид, господин Небојша Илић помоћник председника Општине Шид, изразио је задовољство што се дуги низ година у Шиду одржава овако важан стручни скуп иако су услови за његово одржавање тежи него у ранијем периоду. Подсетио је да је у ранијем периоду учесника било много више и да је заштита на раду заузимала важно место у процесу рада као и да су тадашњи референти имали болје услове за рад и усавршавање као и да су уживали веће поштованје и углед. Нагласио је да се данас заштитари морају сами изборити за своје место и улогу.

О заштити од пожара за време ванредног стања говорила је Љубица Крњаић, председник Првог удружења за екологију и заштиту од дејства ватре „EcoFire". Указала је да је у периоду од 16. марта до 6. маја било нешто мање пожара него у истом периоду прошле године али да је овај период обележило много пожара у стамбеним објектима од којих већи број у ноћним часовима. У пожару на Новом Београду 21. марта настрадало је шест лица и шест је повређено, а сутрадан у два пожара на територији града Београда настрадале су још две особе. Причала је о храбрости једног младића који је на деветом спрату, преласком са једне терасе на другу побегао од пожара. Истакла је да је полицијски час омогућавао ватрогасцима да без гужве у саобраћају несметано возе до места пожара што скраћује време стизања на место догађаја али и да је полицијски час имао утицаја и на време дојаве пожара и то негативно. Присуство људи на улицама и простору испред објеката омогућава раније уочавање пожара у зградама и дојаву ватрогасно-спасилачкој јединици, а тиме и брже стизање на место пожара и краће време слободног развоја пожара.

Бојан Стојадиновић, стручни сарадник-лице за безбедност изложио је рад на тему „Безбедност и здравље на раду у производњи опеке (цигле) и кроз низ фотографија представио технолошки процес и документовао примењене мере за безбедан и здрав рад.

Учесници су предложили представницима Министарства да у нови закон уграде струковна удружења као субјекте заштите обзиром да она могу бити озбиљна снага и партнер у спровођењу активности којима би се значајно унапредила информисаност, обученост и међусобна повезаност и сарадња лица за безбедност, привредних друштава у области безбедности, државних органа и послодаваца, а све у циљу подизања нивоа безбедности и здравља на раду на виши ниво. Као добар пример наведени су Удружење за безбедност и здравље на раду општине Житиште и Удружење заштите на раду Шид и похваљени председници ових удружења, Петар Станић и Драган Стојадиновић.Такође, сугерисано је да се кроз законске прописе а посебно стандарде, уважи тренутно стање на терену те да се код прописивања рокова и услова за изпитивање одређених услова радне средине и опреме,стандардом обухвати и постојећа старија опрема, а не само савремена. Као тешкоће у обављању послова безбедности и здрављана раду, лица за безбедност истицала се случајеве недоволјног разумевањаод стране послодаваца за прописане мере и мере којима лице за безбедност жели унапредити безбедност запослених. Оцењено је да би обуке послодаваца биле од вишеструке користи.

Како закон налаже послодавцу да осигура запослене од последица повреда на раду али не санкционише, па се оваква осигуранја ретко раде, предложено је да се осигурање, новим законом уреди да буде обавезно и да се обавезно предвиди казнена одредба за неспровођенје ове мере. Садржајном презентацијом услова и погодности, односнобенефита осигурања запослених код одређених осигуравајућих друштава, али и значаја осигурања у циљу обезбеђења за случај инвалидитета, завршен је радни део. Потом су се, по три учесника у женској и мушкој категорији, у духу радничких спортских игаратакмичила у пикаду. Организатор је такмичарима и другим учесницима обезбедио увид у изложена заштитну опрему и средства, награде и поклоне, промотивни материјал, а потом,у духу доброг домаћина,омогућио дружење учесника.

Председник Удружења Драган Стојадиновић захвалио се свим учесницима и спонзорима и нагласио да без њихове подршке сусрети не би могли бити одржавани оволики низ година.

Као једини представник Средњебанатског Управног округа Зрењанин општине Житиште био је председник удружења за безбедност и здравља на раду општине Житиште Петар Станић који је похвалио одличну организацију овог скупа у нади да ће удружење заштите на раду из Шида и њихов председник Драган Стојадиновић посетити манифестацију Недеља безбедности и здравља на раду и заштита од пожара која би требало да се одржи у Житишту у децембру месецу ове године.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације