Кикинђанина скупо коштало уништавање станишта: Потањирао пашњаке, па платио 100.000 динара

Љ. П.

субота, 04. 07. 2020. у 17:22

Кикинђанина скупо коштало  уништавање станишта: Потањирао пашњаке, па платио 100.000 динара

Фото А.Сучић

Кикинђанин кажњен због уништавања станишта биљака и животиња у Специјалном резервату природе
КИКИНЂАНИН Д.Б. (44), кажњен је у Прекршајном суду у Кикинди са 100.000 динара због уништавања станишта у Специјалном резервату природе "Пашњаци велике дропље". Окривљеног је Покрајинској инспекцији заштите животне средине пријавило Удружење за заштиту велике дропље а он је признао да је 30. септембра 2019. године на подручју атара села Сајан, на локалитету Рондетлер, које се налази у границама овог заштићеног подручја, потањирао око 16 хектара пашњака, ливада, трстика и мочвара унутар десет катастарских парцела.

Пре тога, није тражио услове заштите природе за ове активности од Покрајинског завода за заштиту природе, за шта је кажњен са 50.000 динара. Додатном казном у истом износу санкционисан је због тога што наведене радове није пријавио писаним путем управљачу овог заштићеног подручја.

Покрајински завод за заштиту природе истиче да су тањирање, и уопште обрада и други видови уништавања таквих станишта, на којима живе многобројне строго заштићене врсте биљака и животиња забрањени Уредбом о заштити Специјалног резервата природе "Пашњаци велике дропље".

Уништена су и станишта слатинског цвета, понтског пелена, слатинског пелена, слатинског звездана, кантариона и девесиља, који спадају у заштићене биљне врсте, али и станишта птица које се гнезде на тлу или ливадској вегетацији, велике срнадице, пољске шеве, жутеплиске, обичне траварке и других.

ГНЕЗДИЛИШТЕ

- УКОЛИКО се настави уништавање исконске панонске степе, посебно у Банату, на сигурном смо путу да све те врсте изгубимо, без обзира на то што су заштићене - наводе у Заводу. - То је једино подручје на коме се гнезди орао крсташ и велика дропља код нас.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)