Суботичане осим короне плаши и сурлаш: Бубе налик на крпеље падају на људе

Ј. ЛЕМАЈИЋ

субота, 04. 07. 2020. у 13:22

Суботичане осим короне плаши и сурлаш: Бубе налик на крпеље падају на људе

Грађани мислили да су крпељи

Осим вируса, Суботичане ових дана мучи и најезда буба са усева уљане репице. Заштитари кажу да ће се штеточине повући за месец
СУБОТИЧАНЕ ових дана осим короне, брину бубе, налик на крпеље, које падају са дрвећа у великом броју. Реч је о репичином сурлашу, који се настањује на уљаној репици, а због близине усева, сада је преплавио град.

- Док смо седели у башти кафића падале су на нас и јако смо се уплашили јер смо мислили да су у питању крпељи. Ишли смо до хитне да нас прегледају, па су нам рекли да људи масовно зову, али да нису у питању крпељи већ неке друге бубе које нису опасне - каже Суботичанка Биљана В.

У сличној ситуацији су и радници у трговинским објектима, којима бубе улазе међу одећу на рафовима.

- Буквално не можемо да отворимо врата а да нам рој буба не уђе унутра. Јако је непријатно када купци улазе и када се склањају од буба или када се увуку у ствари на рафовима - прича Мирјана Дедић, продавачица у једном бутику у улици Димитрија Туцовића. - Чим смо приметили најезду буба, прскали смо свим могућим спрејевима, али без много ефекта. Звали смо дератизацију и молимо неког ко је надлежан да нам помогне да решимо овај проблем. Ово је први пут да се сусрећемо са њима. Не можете три минута да станете да вас бубе не нападну. А чим отворимо врата оне улећу унутра.

Заштитари су упознати са проблемом, који ће се, како кажу, решити сам од себе.
- Најпре смо бубу приметили на пољима уљане репице, у периоду цветања и прецветавања, када су се масовно појавиле. Али, нажалост, тада је већ било касно за заштиту против ових штеточина - објашњава Хајналка Богнар Пастор, стручни сарадник за заштиту биља у Пољопривредној стручној служби. - Сада се она намножила на парцелама на којима се гаји уљана репица, а како је жетва у току, она је са парцела прешла у насељене делове села и града.


НИЈЕ ОПАСНА ПО ЗДРАВЉЕ


УЉАНА репица се гаји на великим површинама већ годинама, није се радила заштита против ње, погодивали су јој и временски услови и зато се јавља у толиком броју, али буба није опасна по здравље људи. Она ће се допунски хранити на неким биљкама, али за мање од месец дана она би требало да иде на приземљавање и тако више нећемо имати проблем - додаје Хајналка Богнар Пастор.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације