Мора да плати глобу у износу од 100.000 динара: Кикинђанин кажњен због уништавања станишта у Специјалном резервату природе

Љ.П.

петак, 03. 07. 2020. у 16:45

Мора да плати глобу у износу од 100.000 динара: Кикинђанин кажњен због уништавања станишта у Специјалном резервату природе

ФОТО: А.Сучић, Ј.Дожаи

КИКИНЂАНИН Д.Б. (44), кажњен је у Прекршајном суду у Кикинди са 100.000 динара због уништавања станишта у Специјалном резертвату природе „Пашњаци велике дропље“.
КИКИНЂАНИН Д.Б. (44), кажњен је у Прекршајном суду у Кикинди са 100.000 динара због уништавања станишта у Специјалном резертвату природе „Пашњаци велике дропље“. Окривљенг је Покрајинској инспекцији заштите животне средине пријавило  Удружење за заштиту велике дропље и признао је да је 30. септембра 2019. године на подручју атара села Сајан, на локалитету Рондетлер, које се налази у границама овог заштићеног подручја, потањирао око 16 хектара пашњака, ливада, трстика и мочвара унутар десет катастарских парцела.

Пре тога,  није тражио услове заштите природе за ове активности од Покрајинског завода за заштиту природе, за шта је кађњен са 50.000 динара. Додатном казном у истом износу, санкционисан је због тога што наведене радове није пријавио писменим путем управљачу овог заштићеног подручја.


Покрајински завод за заштиту природе истиче да су тањирање, и уопште обрада и други видови уништавања таквих станишта, на којима живе многобројне строго заштићене врсте биљака и живтиња забрањени Уредбом о заштити Специјалног резервата природе „Пашњаци велике дропље“.

На овом подручју, како наводе у Покрајинском заводу за заштиту природе уништена су станишта слатинског цвета, понтског пелена, слатинског пелена, слатинског звездана, кантариона и девесиља, који спадају у заштићене биљне врсте, али и станишта многобројних строго заштићених врста птица које се гнезде на тлу или ливадској вегетацији, велике срнадице, пољске шеве, жутеплиске, обичне траварке и много других.

У Заводу кажу да су панонске слане степе и степе на лесу у Војводини и читавој Европи угрожене и то највише претварањем у ратарске површине орањем, јер се у том случају трајно губе.   


ПОЗДРАВЉАЈУ ПРЕСУДУ

- УКОЛИКО се настави уништавање исконске панонске степе, посебно у Банату, на сигурном смо путу да све те врсте изгубимо, без обзира на то што су заштићене – наводе у Заводу. - Из тог разлога поздрављамо ову судску пресуду. - То је једино подручје на коме се гнезди орао крсташ и велика дропља код нас.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Dipl.inž.geod

03.07.2020. 17:08

Mala je kazna. Pored kazne treba da ide i obaveza da posadi sve te biljke, nek nadje odakle zna !!!