Расте број оболелих и преминулих у нишком Клиничком центру

Д. Алихоџић

петак, 03. 07. 2020. у 16:08

Расте број оболелих и преминулих у нишком Клиничком центру

Фото: Д. А.

Са потврђеним вирусом корона у нишком Клиничком центру тренутно је на лечењу 75 пацијената од чега су петоро у критичном стању и налазе се на респираторима. На југу Србије преминуле су четири особе

НИШ – Са потврђеним вирусом корона у нишком Клиничком центру тренутно је на лечењу 75 пацијената од чега су петоро у критичном стању и налазе се на респираторима. На југу Србије преминуле су четири особе, три из Ниша и један пацијент из Врања.На болничком лечењу су десеторо деце а код једног детета је потврђен вирус ковид.

- Што се тиче клиничке слике код деце као што знате она је у блажој форми. Сва деца су стабилна И оно што је битно тренутно су ван животне опасности, казао је проф.др Горан Станојевић, помоћник генералног директора који је потврдио да смо у другом пику првог таласа и да је због тога дошло до повећања оболелих и преминулих. Он је истакао да за сада КЦ Ниш има довољно лекара и медицинских сестара.

- Као што знате примили смо младе лекаре и медицинске сестре. Ако потреба налаже имамо услове да ангажујемо И друго особље из наше установе. За сада потребе у ковид болницама покривамо сопстевним кадром, навео је Станојевић.

Директор Инфективне клинике проф.др Миодраг Врбић каже да су почели да примењују нове протоколе у лечењу оболелих. Он је навео да сви који су на болничком лечењу имају озбиљну клиничку слику. - Чињеница је да на респираторима имамо пацијенте од 30 до 40 година. Примарно су угрожена плућа, али када болест толико одмакне трпе сви органи због недостатка кисеоника, казао је Врбић и додао.

- - Ради се о лековима који су испитивани за нека друга вирусна оболења али сада у контексту ЦОВИД-а 19 су показали добра својства и ефекте. Хлорокин користимо у одређеним ситуацијама према постојецим контраиндикацијама за његову примену.



СМЕЊЕНА ДИРЕКТОРКА КЛИНИКЕ ЗА ПУЛМОЛОГИЈУ

Професор Станојевић је потврдио да је било промена на челу Клинике за пулмологију и то на предлог стручне комисије која руководи овом епидемијом у КЦ Ниш. Уместо Биљане Пејчић профр.др Милан Ранчић нови је координатор поменуте Клинике иКовид болнице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације