После поплава без воде већ 10 дана, страхују од короне, грознице и жутице: Није се завршила прва, а у Ивањици проглашена друга ванредна ситуација

В. ИЛИЋ

петак, 03. 07. 2020. у 10:30

После поплава без воде већ 10 дана, страхују од короне, грознице и жутице: Није се завршила прва, а у Ивањици проглашена друга ванредна ситуација

До несташице дошло услед квара на магистралном цевоводу

Да толико буду суве славине није забележено 40 година
ЈОШ се није окончала ванредна ситуација настала услед катастрофалних поплава које су задесиле Ивањицу, а председник општине Зоран Лазовић донео је одлуку о проглашењу још једне ванредне ситуације, сада због ширења заразне болести ковид 19.

То је урадио на препоруку Штаба за ванредне ситуације ове општине, после ванредне телефонске седнице.

Ивањичани за сада имају двоје новоинфицираних, много више њих са симптомима заразе, али страхују да би тај број могао бити драстично већи посебно због тога што су већ десет дана без воде, па не могу ни да оперу руке, а камоли шта друго.

Ковид-амбуланта у ивањичком Дому здравља од четвртка ће радити 24 часа, а због великог броја суграђана који се јављају са симптомима сличним вирусу корона.

- Моле се пацијенти да без преке потребе не долазе у Дом здравља већ да се о терапији телефонски договоре са изабраним лекаром. Такође, пацијенти који имају повишену температуру и друге респираторне проблеме не треба да долазе у Хитну службу већ у ковид-амбуланту - упућен је апел Ивањичанима из Дома здравља.

ЧАЧАК: ЈОШ ОСМОРО ОБОЛЕЛИХ У Чачку је регистровано још осам случајева заразе. Овај број новоинфицираних евидентиран је на основу анализе 45 узорака који су обрађени у лабораторији "Ватрено око" у Београду. У чачанској болници тренутно је хоспитализовано 48 пацијената оболелих од ковида 19 или за које се сумња да имају ту инфекцију.

До прекида у водоснабдевању, да подсетимо, дошло је услед квара на магистралном цевоводу, односно набујала река је изазвала квар, који је због великог водостаја, који се није повлачио, лоциран у среду. Таман су Ивањичани помислили да ће добити бар тзв. техничку воду, међутим, у среду увече је дошло до новог пуцања цеви. Док техничка вода не стигне, Ивањичани по неколико пута дневно долазе по воду до цистерни које су постављене на више локација.

- Ово је страшно шта нас је задесило. Идемо по неколико пута дневно по воду. Не можемо ни руке да перемо, велике су врућине. Страхујемо и од короне, али и од мишје грознице и жутице, јер се изливала и канализација. Кренула је берба малина, сви смо у воћњаку и у блату и само ми знамо како се купамо после напорног рада - рекао нам је Марко Милетић из Ивањице. - Немамо никаву информацију када ћемо добити бар техничку воду.

Заменик председника општине Ивањица Момчило Митровић казао је да је штета коју је поплава изазвала око две милијарде динара, те да ова општина никад није била у горој ситуацији.

- Већ четири деценије није забележена елементарна непогода оваквих размера. Немамо воду и то нам отежава испуњавање епидемиолошких мера, не можемо да урадимо дезинфекцију јавних површина нити да спроводимо редовну праксу у здравственим установама, како би се додатно спречило ширење вируса - додао је Митровић.

У Ивањици је на снази забрана окупљања у затвореном и отвореном простору више од пет лица, ако није могуће обезбедити физичку дистанцу од два метра и одговарајуће мере личне заштите. У парковима и игралиштима, као и током вежбања на отвореном простору дозвољено је окупљање до пет особа, уз одговарајуће мере личне заштите, док је у свим затвореним просторима обавезно ношење заштитне маске и поштовање физичке дистанце од два метра. Забрањена су организовања свечаности, као и организовања спортских и других забавних манифестација, док је радно време угоститељских објеката од 7.00 до 20.00 часова. У јавном превозу је обавезно ношење маске, уз редовно проветравање и дезинфекцију возила. На снази је и забрана коришћења отворених и затворених базена, спа и велнес центара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације