Свратиште за децу и младе омиљено место штићеника: Малишани желе да науче да читају и пишу

Љ. ПРЕРАДОВИЋ

уторак, 30. 06. 2020. у 15:30

Свратиште за децу и младе омиљено место штићеника: Малишани желе да науче да читају и пишу

КООРДИНАТОР Милоша Рајча/Фото Љ. П.

Особље у овој установи труди се да подстиче своје штићенике на учење и школовање
УОБИЧАЈЕНА весела дечја граја у Свратишту за децу и младе претходних месеци је утихнула због познате ситуације са вирусом корона, а придржавајући се свих прописаних мера заштите, ту и даље свакодневно долази тредесетак девојчица и дечака подељених у групе. Једва су дочекали 15. мај да се врата њиховог омиљеног места поново отворе, да могу да долазе и друже се.

Захваљујући томе што имају свој кутак у граду у који увек могу да дођу, између 150 и 200 деце и младих редовно је у Свратишту, а сваке године кроз њега прође 300-400 њих. Неки само да се окупају, добију чисту одећу и оброк, а они који га доживљавају као свој други дом, ту и уче, знају да могу да рачунају на психосоцијалну подршку, стичу животне вештине, а организују се и разне креативне радионице


ПОМОЋ ЗАПОСЛЕНИ у Свратишту претходних месеци су помагали породицама својих корисника. Делили су им гардеробу и обућу, а у сарадњи са Црвеним крстом града прехрамбене и хигијенске пакете.

.

У лепо уређеном простору већем од 200 квадрата, већ неколико месеци корисник је и 15-годишњи дечак, који од куће до Свратишта препешачи неколико километара.

- Од другара сам чуо да ово постоји и први пут када сам пролетос дошао јако ми се допало - искрен је наш симпатични саговорник. - Овде могу да користим компјутер, да се окупам и пресвучем у чисту одећу, добијем да једем, а на јесен ће ме уписати у школу, па ћу и ја научити да читам и пишем. Једва чекам почетак школске године.


Велика већина корисника Свратишта, према речима Милоша Рајча, координатора, похађа школу, а четворо њих ће после завршене осмолетке од септембра наставити образовање у средњој школи.


ЛЕКЦИЈЕ У ВРЕМЕ КОРОНЕ


ЗА време ванредног стања, када нису могли да долазе овде, били смо стално у контакту са њима, родитељима и школама које похађају - објашњава Милош Рајч како је Свратиште функционисало тада. - Помагали смо им у достављању лекција, јер неки код куће немају телевизор и нису могли да прате наставу. Успешно смо све пребродили и сви наши школарци су завршили разреде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације