Воћари о црвеном злату: Добра ЦЕНА малина, али род СЛАБ

В.Митрић

уторак, 30. 06. 2020. у 07:52

Воћари о црвеном злату: Добра ЦЕНА малина, али род СЛАБ

Фото: В.Митрић

За килограм малина у лозничком крају хладњачари дају до 215 динара. Због временских неприлика, принос мањи за трећину
Откуп и берба малина су у Јадру у пуном замаху. За килограм тог јагодичастог воћа "хладњачари" плаћају од 210 до 215 динара.

Цена није, као претходних неколико година, разврстана по класама, већ се плаћа једна цена, и малинари су углавном задовољни.


- Ово је коректна и реална цена за нас произвођаче, а где би нам био крај да су нам овако плаћали и претходних неколико година, када је берићет био знатно бољи - каже Милутин Ђурђевић, произвођач из Лешнице код Лознице.


- Род је подбацио за најмање тридесет одсто. На то су утицали хладноће у априлу и дуготрајне кише у последње време. Код нас, срећом, нису поплаве однеле данак овом воћу.


Приход од малине је значајан за многа домаћинства у селу, али и она у граду, која у околним селима лозничког краја имају засаде малина. Произвођачи се радују сваком лепом дану, новим количинама малина и берби. Квалитет рода је, такође, лошији него лане, најмање за трећину.


- Ипак, ова цена улива наду произвођачима, па многи који су се лане двоумили да ли да униште малињаке, сада то сигурно неће учинити - каже инжењер Милисав Мишо Јовић, стручњак за воћарство. - Воће захтева велики рад, труд, улагање, па је и ред да се понуди боља цена, мада сматрам да откупљивачи имају још простора да је повећају. И да плате два евра, опет ће, када извезу робу, уз све трошкове, на килограму да зараде најмање и чисто евро.


То није мало, а тек трговци у западним земљама имају одличне марже на наше воће, које је тражено и квалитетно, чак и када овако, као што је у овој години, за наше прилике подбаци.


ЗАСАДЕ ИМАЈУ И СВЕШТЕНИЦИ

Осим земљорадника, малине узгајају људи најразличитији занимања, од пензионера до чиновника, мајстора, инжењера, свештеници, полицајци... У лозничкој полицији скоро да нема службеника који има земљу на селу, а да није засејао малину.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

име познато редакцији

30.06.2020. 08:24

Малина је у Србији испричана прича. Ово су само последњи трзаји.