За шест година освојила је више од 50 награда, најмлађи је полазник школе за најуспешније младе уметнике Европе: Марија (13), музичко чудо од детета

Бранко ПУЗОВИЋ

недеља, 28. 06. 2020. у 17:31

За шест година освојила је више од 50 награда, најмлађи је полазник школе за најуспешније младе уметнике Европе: Марија (13), музичко чудо од детета

Марија Обрадовић заволела флауту кад је имала седам година Фото З. Емрековић

Завршила је Основну музичку школу "Живорад Грбић" у Ваљеву и са максималним бројем бодова уписала средње образовање
ВАЉЕВКА Марија Обрадовић (13) право је музичко чудо од детета! За само шест година, колико учи флауту, освојила је све могуће награде у Србији и иностранству, чак је и на такмичењу са ученицима завршних разреда средњих музичких школа - убедљиво тријумфовала. Најмлађи је полазник школе за најуспешније младе уметнике Европе, у Словенији.

Освојила је више од 50 награда - 33 апсолутних победа на свим такмичењима код нас и у свету. На одсеку флауте у класи професорке Зоране Матић, као ђак генерације завршила је Основну музичку школу "Живорад Грбић" у Ваљеву, те са максималним бројем бодова уписала средње образовање.

ЗАХВАЉУЈУЋИ сјајној сарадњи са својим првим професором Александром Буркертом успела је, као веома млада, да се наметне као фаворит на европском нивоу и са доста старијима од себе и досегне извођачки ниво академског квалитета - оцене су музичких стручњака.

- Уз своје родитеље, који су наставници у музичкој школи, заволела сам чаробни звук флауте - каже Марија. - Од пете године, када сам кроз игру почела да се дружим са овим инструментом, музика и уметност за мене постају једини и прави животни пут. Од девојчице са фрулом, до сада, било је много одрицања и одговорности. Сваки нови наступ и такмичење само је степеник више, на коме се трудим да будем боља, зрелија и одговорнија, да победим себе, а не само друге флаутисте.

ПОНОСНА ВАЉЕВКА - УЗ бројне обавезе и путовања, увек имам времена за дружење са другарима из школе, уз шетњу и шале то ме испуњава позитивном енергијом - каже Марија. - Трудим се да будем што свестранија личност, јер сматрам да не треба бити уско везан за једно интересовање. Циљ и жеља ми је да се музика и флаута прожимају с радошћу кроз читав мој живот, постанем концертмајстор, наступам на светским снама, као поносна Ваљевка.

МАРИЈА је троструки победник Републичког такмичења музичких школа Србије, победила је у Холандији, Италији, Словенији, Хрватској... Шестоструки је лауреат међународног такмичења "Даворин Јенко", двоструки на смотри истог ранга "Петар Коњовић" у Београду. Седам пута тријумфовала је на ваљевским Сусретима флаутиста "Тахир Куленовић" у Ваљеву, на ком је била и троструки свеукупни победник... Њен квалитет уочио је један од водећих професора флауте Матеј Зупан са Академије за глазбу у Љубљани, са којим Марија сада ради.

- Сарадња са професором Зупаном изузетна је привилегија, али и обавеза - каже Марија. - Имала сам част да, као солиста, наступим са Камерним гудачким оркестром Словеначке филхармоније, што је сан сваког уметника. Доживела сам овације пред пуном салом у Термама Добрна у Словенији. На најлепши начин представљала сам своју школу, родни град Ваљево и моју државу Србију.

МУЗИЧКИ стручњаци истичу да програм који Марија изводи на флаути одавно по зрелости и захтевности прераста оквире њеног узраста. То је разлог више да Марија, наглашавају, своју музикалност, зрелост о виртуозност који краси само највеће уметнике, унапреди и ван граница Србије...

- Срећна сам што се бавим уметношћу, јер она у мени изазива лепа осећања, срећу и радост - каже млада флаутисткиња. - Испред мене је још много нових изазова и недосањаних снова, а ово, до сада постигнуто, било би недостижно да немам подршку породице. Жеља ми је да се усавршавам код признатих професора, посетим неке од чувених школа за музику у иностранству, наставим школовање на некој од њих...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације