Некропола у Мокрину археологе чекала чак пола века

Р. ШЕГРТ

25. 06. 2020. у 14:39

Некропола у Мокрину археологе чекала чак пола века

Од последњег ископавања прошло 50 година Фото Народни музеј Кикинда

За стручно истраживање код Кикинде од Министарства културе 700.000 динара. Реч је о остацима из раног бронзаног доба
ПОСЛЕ 50 година паузе, Народни музеј Кикинда поново ће почети археолошко ископавања некрополе у Мокрину. То је једна од најпознатијих некропола раног бронзаног доба у нашој земљи, а музеј планира да сада откопа од пет до 10 гробова и да применом савремених научних метода и анализа дође до података које није било могуће сазнати пре пола века. Локалитет је последњи пут истраживан 1969. године.

За ово истраживање Народни музеј Кикинда је на конкурсу Министарства културе Србије добио 700.000 динара. Истраживање ће почети у јулу, када ће са кикиндским археолозима радити и они из новосадског инститита "БиоСенс", најавила је директорка кикиндске установе Лидија Милашиновић.

- Наша идеја је да урадимо мање и сведеније ископавање будући да је од претходног прошло 50 година. Верујемо да ћемо отварањем локалитета и коришћењем различитих хемијско-физичких метода сада моћи да утврдимо више података са мањим бројем узорака. Резултате добијене овим истраживањем представићемо на изложби следеће године - навела је Милашиновићева.

Некропола у Мокрину први пут је систематски истраживана у периоду од 1953. до 1969. године, са прекидима. Археолог Народног музеја, покојни Милорад Гирић, руководио је истраживањем и 1971. године и издао књигу о томе. Како се наводи, истражено је укупно 312 гробова, а остало је још од 50 до 100.


РАНИЈИ НАЛАЗИ

ПРЕТХОДНИМ ископавањем откривени су гробови распоређени у 11 редова. Практикована су оба начина сахрањивања, али је кремација присутна само у пет случајева. Код скелетног сахрањивања, покојници су закопани у згрченом ставу, жене на десном, мушкарци на левом боку. Прилози су у висини главе или уз карлицу, а лице је окренуто према истоку.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације