Нове машине и опрема за сопствени посао: Подршка женама избеглицама у Војводини

З. ГРУМИЋ

24. 06. 2020. у 07:55

Нове машине и опрема за сопствени посао: Подршка женама избеглицама у Војводини

Мировић уручује уговоре Фото З. Грумић

Економска подршка Покрајинске владе за оснаживање жена у Војводини које имају избеглички статус. За покретање женског бизниса и реализовање пројекта ове године укупно је издвојено 6,4 милиона динара
КОРИСНИЦАМА финансијске подршке Покрајине за економско оснаживање жена у Војводини, које су имале или још имају статус избегле, прогнане или расељене особе, јуче су у холу Покрајинске владе уручени уговори према којима су, на одговарајућем конкурсу, добиле по 200.000 динара за унапређење посла којим се баве или намеравају да покрену.

Међу 32 жене из 11 градова или општина у Војводини, које ће ту једнократну и бесповратну финансијску помоћ искористити за куповину одређене механизације, алата или опреме за обављање производних или услужних делатности, била је и Душанка Јованчевић, пореклом из Обровца у Хрватској.

- Са супругом и двоје деце живим у Ветернику. Још сам незапослена и надам се да ћу, уз ову подршку која ми много значи, започети самосталну делатност и тако, на неки начин побољшати финансијску ситуацију моје породице - истиче она за "Новости", напомињући да намерава да купи неопходну опрему за производњу сланог пецива, друге хране и слаткиша, намењеног породичним слављима.

И Радмила Јокић, Марина Јелача и друге кориснице тих подстицаја захвалиле су на помоћи истичући углас да ће је искористити на најбољи могући начин.

Уручујући уговоре, председник Покрајинске владе Игор Мировић је рекао да је циљ овог пројекта, вредног укупно 6,4 милиона динара, да буду створени материјални услови за њихову трајну и потпуну интеграцију у друштво.

- Заједно смо покренули нове подстицајне линије како бисмо унапредили ову област, створили услове да будемо једнаки и равноправни, имали сви исте шансе и сви били у потпуности интегрисани у друштво у којем живимо.

Мировић је подсетио на то да је покрајински Фонд за пружање помоћи избеглим и расељеним лицима само ове године својим програмима помогао најуспешнијим студентима, стамбеном збрињавању породица доделом пакета грађевинског материјала, доделом једнократне помоћи за основне животне потребе, подршком избегличким удружењима као и најугроженијим породицама током епидемије.

- У протекле четири године континуирано повећавамо издвајања за помоћ избеглим, прогнаним и расељеним лицима и тај тренд ћемо наставити и наредних година - поручио је Мировић.

Директор Фонда Душко Ћутило рекао је да је овај програм покренут 2018. у намери да се подстакне предузетништво код жена и њихове активности у складу са националном стратегијом за побољшање родне равноправности.

ФОНД ФИНАНСИРА ПОКРАЈИНА

ПРОЈЕКТЕ Фонда за помоћ избеглим, прогнаним и расељеним лицима финансира Покрајинске влада.

- У претходне две године, од када је уведен овај програм за економско оснаживање жена, подршку је добило укупно 78 корисница - навео је Ћутило.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације