Нова колица за рекорде: Милану стигао поклон из Бедфорда

З. Рајић

уторак, 23. 06. 2020. у 19:32

Нова колица за рекорде: Милану стигао поклон из Бедфорда

Лакше у нове спортске победе

Милану Шолаји стигао поклон од Парохије СПЦ у Енглеској. Парализа није спречила рукометаша да се бави спортом
МИЛАНУ Шолаји, из Куцуре, код Врбаса, европском прваку у роњењу на дах за особе с инвалидитетом, јуче, на његов 41. рођендан, стигла су нова колица, поклон Парохије СПЦ у Бедфорду, у Енглеској. Поклон је у Центру за физичку културу у Врбасу уручио прота Радмило Стокић, који службује у Бедфорду у оквиру Епархије британско-скандинавске. Отац Радмило је био и организатор "Хуманитарне вечери" за прикупљање донација за набавку колица. Милан и отац Радмило су знанци из ратне 1999. године на Космету, где је Шолаја био активни војник заједно с протиним сином Немањом, а прота је у то време у нашу јужну покрајину допремао пакете помоћи из Хуманитарног фонда Светог Ђорђа, који је основао на свештеничкој дужности у Данској.

- Прота је хтео да ми обезбеди спортска колица да бих и даље могао да се бавим спортом. Колица су, специјално по мојој мери, направљена у Француској. Урађена су од најквалитетнијег материјала, лакша су и стабилнија од обичних и брзо се расклапају и склапају приликом путовања. Коштала су 3.600 евра - наводи Милан.

Шолаја је у априлу прошле године, на првенству у Порторожу, у Словенији, освојио титулу европског шампиона у роњењу, у дисциплини званој статичка апнеја. Иако се први пут окушао у овом спорту, постигао је невероватан резултат од 4 минута и 33 секунде под водом, без дисања. Исте године, у августу, у другом кругу међународног такмичења у роњењу на дах, одржаном на отвореним базенима Центра за физичку културу (ЦФК) "Драго Јововић" у Врбасу, надмашио је сопствени и европски рекорд у апнеји под водом, остваривши време од 5 минута и 15 секунди!

Шолаја ће у новим колицима кренути на тренинге и у поход на одбрану шампионске титуле на европском првенству, које би, ако корона не помрси календар, требало да се, поново у Словенији, одржи крајем јула.

БИО ГОЛМАН

МИЛАН је био голман РК Врбас у најславнијим, суперлигашким данима овог клуба, а после саобраћајне несреће, коју је доживео 2014. године, постао је члан параолимпијске репрезентације Србије у бацању копља. Услед великих напора на тренинзима, поново је повредио кичму, па се са атлетике пребацио на роњење, на наговор Бранка Равнака, оснивача и председника Међународне асоцијације за хендикепиране рониоце "Адријатик" у Словенији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације