Кад Бонапарта залута у Гркињу: Заљубљеник у старине у свом дому направио музеј

Д. Алихоџић

22. 06. 2020. у 07:47

Кад Бонапарта залута у Гркињу: Заљубљеник у старине у свом дому направио музеј

Јованчић је предмете сакупљао деценијама Фото Д. А.

У заплањско село стигла је и ваза из времена чувеног војсковођ. С временом је прикупио чак 5.000 предмета из различитих епох. Новица тврди да је "гркињски рог", део његове колекције, фосил стар милион година
На експонатима би му позавидели многи музеји и приватни колекционари јер је богатство којим располаже Новица Јованчић (73) засада непроцењено. Свој дом у заплањском селу Гркиња претворио је у музеј и животна жеља му је да ове предмете поклони музеју Заплања, који засада постоји само у мислима неколицине заљубљеника у културу и старине.

Радни век провео је у култури и новинарству, али је сваки слободан тренутак користио да обилази бувљаке и прикупља одбачене ствари. Оно што је некоме смеће, за њега представља богатства, али не у материјалном смислу.


- Нисам трговац, ја сам заљубљеник - вели Новица, коме је болест делимично ограничила кретање, али му је дух неуморан.


- Не могу се сетити како је и када све почело, али се с временом накупило око пет хиљада предмета. Покушао сам на основу свог знања да их класификујем по епохама, али би ипак био потребан озбиљан рад људи који се баве старинама. Знам поуздано да имам неке предмете из доба неолита, а посебно сам поносан на "гркињски рог", фосил стар милион година - каже Новица, који не може да се сети и да наброји све раритете које има.


Захваљујући њему, у ово заплањско село стигао је и "Бонапарта", односно ваза у ампир стилу који је био карактеристичан за време владавине овог француског војсковође.


- У питању је ручни рад у позлати, и мислим да је јединствен на овим нашим просторима - каже Новица, и присећа се да је вазу купио на бувљаку у Панчеву пре тридесетак година.


- Сакупљајући ове предмете, продужавам им живот, јер тако више нису одбачени. Све их очистим и нађем им место, иако је сваки кутак куће већ испуњен - каже наш саговорник.


Новица Јованчић Фото Д. А.


ГРНЧАРИЈА ЗАШТИТНИ ЗНАК КРАЈА


Новица се труди да сачува историју села Гркиња, па је написао и неколико књига о њему. Село је некада било познато по грнчарији, и он се труди да сачува све те предмете.


- Мислим да Гаџин Хан заслужује да има музеј где би део ових предмета, барем они највреднији и најзначајнији, био изложен. Мој труд био би тако доступнији. Наравно, не тражим никакву новчану надокнаду, јер моју љубав нико не може да плати - каже Новица.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације