Оживеће симболи града: Привредници Лесковца обнављају стара здања

И. Митић

понедељак, 22. 06. 2020. у 06:45

Оживеће симболи града: Привредници Лесковца обнављају стара здања

Дограђени хотел Фото И. Митић

Привредници преузели иницијативу да у Лесковцу обнове некадашња здања са разгледница. Граде се и адаптирају угоститељски капацитети, модеран тржни центар, аква-парк
Хотел "Београд", Мотел "Атина" и чувена шајкача односно округли павиљон "Лесковачког сајма", често су били мотиви на разледницама из Лесковца. То су објекти по којима је овај град био препознатљив, а у Лесковчанима буде носталгију за временом када су "били пуни живота". У угоститељским објектима су се славила венчања, матуре, одласци у војску, док су се под куполом сајма одржавале престижне манифестације, које су окупљале многе госте из иностранства, као и незаборавни новогодишњи вашари.


После неуспелих приватизација и дугогодишњег пропадања, домаћи привредници су преузели иницијативу у своје руке. Oвих дана интензивно раде на томе да симболима Лесковца удахну ново трајање. Претварају се у савремена здања и прилагођавају потребама нових генерација. Након намере бивших власника да сајам у облику шајкаче сруше до темеља, лесковачко предузеће "Метла комерц" сачувало је ово карактеристично архитектонско решење. У павиљону сајма ће бити отворен модеран тржни центар, а планирана је и доградња додатних објеката.


- Најтеже је било задржати аутентичан облик, а саградити нешто модерно и лепо. У реконструкцију павиљона површине 6.500 метара квадратних са 25 локала, која је почела прошле године, изградњу стамбеног објекта од 15.000 квадрата, хотела и ресторана, биће уложено више од осам милиона евра - казали су у овом предузећу.

Изградња станова почиње у новембру, а гарни хотел, у оквиру постојећег "сајамског" простора, већ је завршен и гостима нуди смештај са четири звездице.


И чувени хотел "Београд" је код бивших власника пропадао, али и ту две лесковачке компаније, Home Centar Vera i Stefaneli International, сада улажу око седам милиона евра. Прва фаза обнове ове вишеспратнице је завршена.


У новоизграђеном анексу отворено је неколико продајних објеката познатих брендова, а обновљена је и фасада. У току је опремање великог ресторана, два кафића, свечаних сала и конгресне дворане. Ови радови би требало да буду окончани до краја године. Собе у овом здању биће опремане у више фаза, а већ наредног лета хотел ће имати новоуређене апартмане на првом спрату. Све што је планирано биће завршено за неколико година укључујући и изградњу кафића на крову хотела до кога ће се долазити панорамским лифтом.


Фото И. Митић


Хотел "Београд" је био део великог система ХУП "Балкан" као и девастирани мотел "Атина" крај старог ауто-пута. На овом простору у току је изградња аква-парка, а инвеститор је власотиначки привредник Драган Стојановић, власник "Млекаре Гложане".


У цео пројекат, како је најављено, биће уложено између шест и седам милиона евра. На овом месту биће изграђен и хотел са 40 соба као и ресторан са капацитетом од 400 места. Изградња аква-парка је почела и очекује се да ће прве купаче да прими наредне године.


Фото И. Митић


ХОТЕЛ НА УЛАЗУ У ГРАД


Лесковац би требало да добије и нови хотел на улазу у град. Познати лесковачки угоститељ Иван Бранковић намерава да гради нови објекат од 6.500 метара квадратних. Како су најавили из локалне самоуправе, планира се изградња вишеспратног објекта, који ће имати ресторан са 200 места, 52 собе, конгресну и салу за конференције, спа-центар и друге пратеће садржаје.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације