Модерна технолигија све заступљенија у раду лесковачког музеја: Завршена Музејска азбука

И. МИТИЋ

субота, 13. 06. 2020. у 07:39

Модерна технолигија све заступљенија у раду лесковачког музеја: Завршена Музејска азбука

Запослени увелико припремају нову сталну поставку Фото Г. Митић

На јутјуб-каналу објављена последња епизода серијала намењеног деци
НАРОДНИ музеј у Лесковцу објавио је последњу, десету епизоду, серијала "Музејска азбука". Ова институција, која последњих година бележи велике успехе у свом раду, била је активна све време ванредног стања због вируса корона нудећи својој публици разноврсне дигиталне садржаје.

"Музејску азбуку", намењену деци, музеј је објављивао једном недељно, на свом јутјуб-каналу, а у свакој од епизода представљао је по неколико предмета пратећи редослед слова нашег писма. Малишани су могли да учествују и у квизовима као пратећем делу већ емитоване епизоде овог серијала који је објављиван на свим друштвеним мрежама, као и на сајту музеја где посетиоци могу да презуму и мобилну апликацију - мултимедијални водич.

Он им омогућава да самостално обиђу и посете све објекте музеја, без присуства водича. Апликација је прилагођена свим узрастима. Могуће је користити и без интернета, а доступна је на српском и енглеском језику. Осим Царичног града апликација представља и Текстилни музеј у Стројковцу, Градску кућу, стару скоро 200 година, као и део сталне поставке који сведочи о осам миленијума културног наслеђа града на Ветерници.

На јутјуб-каналу ове институције посетиоци могу наћи аудио-водич и водич на знаковном језику, а део њене сталне поставке чини и тактилна изложба намењена слабовидим и слепим особама. Ту је и 3Д реконструкција Царичиног града, археолошког налазишта из шестог века. Истовремено, музеј је на свом сајту, у оквиру стране "Дигитални музејон", објављивао и друге садржаје намењене деци.

ОД ВАРОШИ ДО ЦЕНТРА

ЛЕСКОВАЧКИ музеј приводи крају нову фазу своје сталне поставке у оквиру које ће, кроз више тематских целина, представити период од ослобођења од Турака до почетка Другог светског рата. То је време када је овај град доживео преображај од мале оријенталне вароши до најзначајнијег индустријског центра у Србији, после Београда. Отварање је заказано за 19. јун.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације