Рика медведице леди крв у жилама, сељаци се боје да иду у шуму, стрепе и за овце: Мештани из околине Јагодине страхују од незваног госта (ФОТО)

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

четвртак, 11. 06. 2020. у 13:45

Рика медведице леди крв у жилама, сељаци се боје да иду у шуму, стрепе и за овце: Мештани из околине Јагодине страхују од незваног госта (ФОТО)

Медведица снимљена ловачком камером

Женка са два мечета још почетком године изазвала панику
МЕДВЕДИЦА са два медведића, која је почетком године изазвала панику код сељана Горњих Комарица надомак Крагујевца и нападала им овце, сада је унела страх код мештана Горњег и Доњег Мишевића и Лозовика код Јагодине. Они мисле да је реч о истој медведици, која у потрази за храном, долази до самих рубова ових села. Њена рика им, кажу, леди крв у жилама. Гљивари се не усуђују да иду у шуму по печурке, а пољопривредници страхују за овце и пчелињаке.

- На овим просторима никада није било медведа. Ни мој деда не памти да их је било. Када нас је шумар упозорио да се на планини Бешњаји појавио медвед и да проверимо наша стада оваца, отишао сам на шумску ливаду, удаљену око три километра од села, на којој су ми овце на испаши. Имао сам 23 овце, а три су ми фалиле. Почео сам да их тражим, а онда сам у блату наишао на отисак медвеђе шапе и на остатке оваца. Сликао сам траг и обратио се полицији и Општини за надокнаду штете, јер једна овца вреди 150 евра - каже Марко Димитријевић из Доњег Мишевића.

Он додаје да се село Горње Kомарице граничи са Мишевићем и да су оба села у близини Бешњаје.

- Медведица, која је прилично велика, шета од села до села. Ловац, који је у потесу Бубан у Доњем Мишевићу поставио камеру да би видео која дивљач ноћу долази на хранилиште, био је запрепашћен када је на снимку видео медведицу. Девојка из истог села отишла је на гробље, али када је видела медведицу, испустила је мобилни и побегла кући. Виђали су је и на брду Лаз, које је на само 500 метара од моје куће, као и у напуштеној викендицу и на самом рубу села. Кум ме је водио да ми покаже дрво о које се чешала и оштрила канџе, а комшија, који је пошао у шуму да бере печурке, чуо је њену рику и трком се вратио у село - вели Благоје Благојевић из Лозовика.

Марко Димитријевић показује фотографију трагова медвеђе шапе

ПРИВУКЛА ЈЕ ТИШИНА?

БЛАГОЈЕВИЋ каже да су срне, јелени и дивље свиње уобичајени становници тог простора, али не и медведи. Он сматра да се медведица осмелила да силази до села током забране кретања због епидемије ковида 19, јер је околином владала тишина.

- Током ванредног стања лисице и шакали су се слободно кретали ободом села. Међутим, медведица, посебно када има младе, уме да буде веома агресивна, па је нормално да се мештани нашег, али и села Горњег и Доњег Мишевића, плаше да их не нападне. Ми се закључавамо у први сумрак - искрен је Благојевић.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

crni

11.06.2020. 15:34

Medvedicu ne dirajte ..!! Cuvajte svoju stoku a ona ce nastaviti gde je posla , sigurno ima male mede ni krive ni duzne

Crna ruka čist obraz

11.06.2020. 18:56

Što da nećete da ubijete nesrećnu životinju koja je ostala bez svog prirodnog staništa? Sram vas bilo!

ljutko ljutković

12.06.2020. 12:45

@Crna ruka čist obraz - ....Niko ni pomenuo nije odstrel,ljudi su samo rekli da se plaše(plašio bi se svako normalan)!!!I da im država plati pričinjenu štetu-normalno!!Baš me zanima kako bi se ti ponašao da ti se oko kuće muva mečka sa mečićima!?Zamisli kako je ljudima koji imaju decu,ili poljoprivrednicima koji MORAJU da borave napolju!!??

Crna ruka čist obraz

12.06.2020. 15:15

@Crna ruka čist obraz - Vidi u pravu si. Ali iz iskustva znam da će je ubiti ili pokušati da je ubiju, a to je greota. Makar neka je uspavaju i prebace sa mladima u planinu gdje nema opasnosti za ljude. Inače živio sam na selu i imao blizak susret sa medvedom više puta.

Niko

12.06.2020. 22:17

A tek pogleda naseg glumca ne samo da ledi krv u zilama, vec vraca vodonik u tecno stanje na minus 200° C