ПОРОДИЦА Јовановић из Деонице, надомак Јагодине - Миодраг, звани Буцко, супруга Љиљана и синови Саша и Ненад, највећи су произвођачи лубеница у јагодинској општини. Саде их на шест хектара, а приноси по хектару су око пет вагона. Први су, још пре месец и по дана, засадили два хектара у тунелима, а касније и на осталим хектарима, јер желе да целе сезоне имају свеже лубенице. Имају их од половине јуна до половине септембра.

Лубенице производе више од три деценије. Продају их на јагодинској пијаци и "на велико" откупљивачима из Поморавља.

- Радио сам у Фабрици "Каблова" 20 година. Упоредо сам узгајао лубенице. Непрестано сам унапређивао машине, први сам, на пример, фрезом постављао фолије и примењивао технике које није нико. Иако сам имао добар посао, јер сам као машински техничар радио у механичкој лабораторији, схватио сам да лубенице доносе много већу зараду од фабрике, узео сам социјални програм и преоријентисао се само на њихову производњу - каже Миодраг.

Јовановићи једини калеме 11 хибрида лубенице и продају расад. За подлогу користе врг, јер има снажан корен, па је самим тим и биљка много јача, боље се храни и даје веће приносе. Свако од њих четворо има свој део "операције", па Саша и Ненад, који живе у Јагодини, долазе када треба да се калеми.

- Отац припрема бостан тако што скида кожицу листа да би могао да се прихвати за врг, ја скидам средњи лист врга како његови заперци не би расли поред бостана, Ненад убацује расад бостана и спаја штипаљком, а мама их расађује у чашице. Када расад порасте, сади се у леје у пластенику. После петнаестак дана може да се сади у њивама - наводи Саша.

Његов брат Ненад додаје да и приликом расађивања свако зна свој део посла. За четири сата накалеме 1.000 комада, а расаде их за два сата. Од продаје расада и лубеница живе сва три домаћинства.