СЕЛО Томанце, на десетак километара од Косовске Каменице, има 170 житеља српске националности и - мада велики број породица из околних места увелико напушта огњишта у потрази за бољим животом - бележи пораст броја новорођенчади.

Штавише, млади су током епидемије одлучили да уреде своју околину, па су њихов ентузијазам и труд, на крају, резултирали и Улицом срећних људи - јединственом, посебно на Космету.

- Улица је заиста срећна, јер се у њој састају деца, њихови родитељи и мноштво младих, а долазе и становници других села. Зато ће локална самоуправа подржати њихову иницијативу и помоћи им да новим садржајима додатно оплемене већ уређени простор - најавила је председница Привременог органа Општине у Косовској Каменици Тања Антић Аксић.

А, житељи Срећне улице су оживели стара колица и офарбали ограду, те дрвеним, импровизованим клупама и жардињерама са цвећем уредили заједнички простор. У овом малом месту живе људи који желе да остану, живе и раде у родном крају. Имају и Основну школу "Трајко Перић", за ђаке нижих разреда, док старији ученици иду у два километра удаљену матичну установу, у Великом Ропотову. Не чуди, стога, што - за разлику од многих села у Косовском Поморављу, која су углавном насељена старијим људима - у Томанцу живе млади људи, рађају се деца и планира будућност.